San Antonio

San Antonio informatie

San Antonio was ooit een grensnederzetting in het Wilde Westen, tegenwoordig is het een moderne stad met een rijke historie en cultuur. San Antonio werd in 1718 opgericht als eerste burgerlijke nederzetting in Texas. Veel van de architectuur en cultuur is bewaard gebleven waardoor de stad nog steeds een glimp biedt van het Spaanse koloniale verleden. San Antonio heeft een unieke cultuur met Spaanse, Duitse en Amerikaanse roots. De stad biedt dan ook een overvloed aan geschiedenis, kunst en heerlijke gerechten. Populaire bezienswaardigheden zijn de San Antonio Riverwalk, de Alamo, San Antonio Missions National Historic Park en Market Square.

Over San Antonio

  • San Antonio heeft ongeveer 1,55 miljoen inwoners
  • San Antonio is de 7e meest grote stad van de VS
  • San Antonio is de meest bezochte stad in Texas
  • De Alamo in San Antonio is de meest bezochte attractie in Texas
  • San Antonio heeft de grootste Mexicaanse markt buiten Mexico

Bezienswaardigheden San Antonio

San Antonio River Walk

De San Antonio River Walk mag je zeker niet missen wanneer je in San Antonio bent! Wandel langs over het in totaal 24 km lange kronkelende pad langs de rivier door het stadscentrum. Langs het pad liggen meerdere winkels en restaurants. Het is ook mogelijk om mee te gaan met een boottocht over de rivier. Je kunt dan kiezen uit een boottocht met een gids of voor de shuttle-boat waarmee je zelf kiest waar en wanneer je uitstapt.

Alamo

De Alamo, centraal gelegen op Alamo Plaza, is in 1718 opgericht als eerste missiepost in San Antonio. De Alamo diende in 1836 als inspiratie- en motivatiebron voor vrijheid tijdens de Texaanse revolutie, dit was al tientallen jaren nadat de voormalige missie was beëindigd. Bijna 200 verdedigers van Texas verdedigden zich in 1836 voor 13 dagen in het fort tegen de ongeveer 2500 troepen van generaal Santa Anna uit Mexico, dit werd de "Battle of the Alamo" genoemd. Tegenwoordig maakt de Alamo onderdeel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Alamo is echt een must-see en biedt je een kijkje in de geschiedenis van Texas door middel van onder andere interactieve rondleidingen en exposities. Daarnaast vinden er hier re-enactments plaats van de Texaanse revolutie. Entree voor de Alamo is gratis, een rondleiding door middel van een audio tour kost $7 per persoon, rondleidingen met een gids dien je te reserveren en kosten $10 tot $15 per persoon. 

Market Square

Market Square, de grootste Mexicaanse markt in de VS, is een plein met meer dan 100 lokale winkels, kraampjes en restaurants in het centrum van San Antonio. Bij "El Mercado" en "Farmer's Market Plaza" vind je onder andere Mexicaanse gerechten, authentiek Talavera aardewerk en handgemaakte kunstwerken. Market Square is een uitstekende locatie om unieke items en souvenirs te kopen. Neem zeker een kijkje bij Mi Tierra Café y Panadería als je trek hebt.

Missions National Historic Park

Het Missions National Historic Park werd door de UNESCO uitgeroepen tot het eerste werelderfgoed in de staat Texas. Het werelderfgoed omvat de vier meest zuidelijke Spaanse koloniale missieposten van San Antonio, dit zijn Concepción, San Juan Capistrano, San José en Espada. Spaanse priesters vestigden deze vier katholieke missieposten en de missiepost Alamo in de 18e eeuw langs de rivier van San Antonio. Ze dienden als centrum van de ethnische centrale samenleving en als poging om de regio te evangeliseren. De missieposten zijn ommuurde gebouwen en omvatten een kerk en gebouwen waar de priesters en de lokale inheemse Amerikanen woonden. Het Missions National Historic Park omvat het grootste aantal koloniale missieposten van Noord-Amerika bij elkaar. Entree tot de missieposten is gratis, de Mission Trail verbindt de missieposten met elkaar.

Spanish Governor's Palace

Het Spanish Governor's Palace is het laatste zichtbare spoort van het oude San Antonio en het enige overgebleven Spaans koloniale herenhuis uit de 18e eeuw in Texas. Het Spanish Governor's Palace is uitgeroepen tot een nationaal historisch monument. De bouw van het gebouw werd in 1749 voltooid en had de functie van woon- en werkkamer van de kapitein van het Presidio San Antonio de Bexar. Later werd dit gebouw de thuisbasis van de Spaanse gouverneurs die in San Antonio woonden. Het is een van de oudste overgebleven woongebouwen van Texas. Het gebouw bestaat uit een lange U-vormige met stucwerk bedekte stenen structuur, het gebouw omringt een traditionele Spaanse patio en binnenplaats. 

San Fernando Cathedral

De San Fernando Cathedral, ook wel Church of Nuestra Señora de la Candeleria y Guadalupe, is een van de oudste kathedralen in de VS en maakt deel uit van de "National Register of Historic Places". Daarnaast is de kerk de oudste overgebleven kerk in Texas. De bouw van de muren van de oorspronkelijke kerk is voltooid in 1750 en werd gebouwd door kolonisten van de Canarische Eilanden. De kathedraal staat nu bekend als de begraafplaats van de helden die in de Battle of Alamo omkwamen. Elke dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondagavond wordt er een video op de zijkant van de kerk geprojecteerd met geluid. Deze video vertelt over de geschiedenis van San Antonio.

King William Historic Area

Eind 19e eeuw vestigden Duitste kooplieden zich in deze wijk. Tegenwoordig vindt je in deze wijk Victoriaanse herenhuizen en straten die omringt zijn met bomen. Neem zeker een kijkje in de Madison, Guenther en King William straten. Bij het Guenther House of Steves Homestead kun je een rondleiding door de huizen volgen.

Activiteiten en things to do San Antonio

Six Flags Fiesta Texas

Bezoek het attractie- en waterpark Six Flags Fiesta Texas. In het park vindt je achtbanen, vele andere attracties en een waterpark.

Bandera

Op een uur afstand van San Antonio ligt het stadje Bandera. Bandera noemt zichzelf de "Cowboy Capital of the World". In dit stadje wordt de cowboy cultuur omarmt, met countrymuziek, ranches en rodeo's. Enkele activiteiten die je hier kunt ondernemen zijn ranchtours, golfen, paardrijden en het bezoeken van een rodeo of optreden. 

Japanese Tea Garden

Bezoek de Japanese Tea Garden in San Antonio om even tot rust te komen. Het park is gevestigd op een voormalige steengroeve. Nu vindt je er een serene tuin met watervallen, vijvers met koikarpers en exotische planten.

San Antonio Museum of Art

Bezoek het San Antonio Museum of Art dat bekend staat om de meest uitgebreide oude Egyptische, Romeinse en Griekse kunstcollectie in het zuiden van de VS. Daarnaast vindt je er ook volkskunst, regionale kunst uit Texas, Aziatische kunst en nog veel meer.

Toptips San Antonio

Hoe lang verblijven?

We raden je aan om 1 overnachting in te plannen in San Antonio. Met 1 overnachting heb je voldoende tijd om de hoogtepunten van Austin te bezoeken en de stad te ontdekken.

Waar verblijven?

San Antonio beschikt over veel verschillende soorten accommodaties. Van gezinsvriendelijke resorts aan de rand van de stad tot moderne luxe in downtown San Antonio, van bed & breakfasts tot ranches, er is voor ieder wat wils. Verblijven aan de San Antonio River Walk is natuurlijk het meest gezellig en dichtbij de bezienswaardigheden, maar reken er op dat je dan ook een stuk meer betaalt voor je overnachting. Wanneer je budgetvriendelijk wil reizen raden we je aan om in een hotel te verblijven die wat verder van het hartje centrum af ligt. 

Vliegen naar San Antonio en beste reistijd

Vanaf Nederland gaan geen directe vluchten naar San Antonio, het aanbod aan vluchten naar San Antonio met een overstap in de VS is wel groot. De totale reistijd naar San Antonio met overstap komt neer op ongeveer 14 à 15 uur vliegen. Het voordeel is wel dat vluchten met een tussenstop over het algemeen een stuk voordeliger zijn. Houd er rekening mee dat vliegen in de maanden juli en augustus over het algemeen een stuk duurder is dan daarbuiten. Indien je de mogelijkheid hebt en flexibel bent met vertrekdata, zouden we je aanraden je reis te boeken ergens in de maand maart tot en met november. Met name de tweede helft van september en de eerste helft van oktober zijn uitstekende reisperiodes. Niet alleen is de temperatuur al een stuk aangenamer, ook vliegtickets zijn vaak vele honderden euro's goedkoper. 


Eten en drinken San Antonio

In San Antonio kun je zoals op veel plekken in de VS eten en drinken zo duur maken als je zelf wilt. Van zeer exclusief uit eten tot een snelle hap en alles er tussenin.

San Antonio heeft een rijke keuken met veel invloeden uit verschillende culturen. San Antonio is een van de twee Amerikaanse steden die door de UNESCO is aangewezen als "Creative City of Gastronomy". Zo vindt je er onder andere Mexicaanse en Latijns-Amerikaanse gerechten, BBQ, burgers, steaks, Aziatische gerechten, vis, zeevruchten en Italiaanse gerechten.

Je kunt natuurlijk op heel veel plekken terecht voor een eenvoudige maaltijd. Daarnaast vind je in San Antonio veel koffietentjes en kleine restaurants. Houd er rekening mee dat de prijs voor eten hoger ligt op de toeristische plekken zoals bij de San Antonio River Walk of Market Square, het eten op een drukke plek kan dan ook wel weer heel gezellig zijn.

Rondreizen VS

Deep South rondreis

Gezinsreis Nationale Parken VS

Gezinsreis rondreis Californië

Dallas

Houston

New Mexico

Texas