Black Canyon of the Gunnison National Park

Black Canyon of the Gunnison NP informatie

Black Canyon of the Gunnison Nationaal Park ligt in het westen van Colorado. In Black Canyon of the Gunnison bevinden zich enkele van de steilste kliffen, oudste rotsen en steilste toppen in Noord Amerika. De Gunnison rivier heeft in twee miljoen jaar tijd samen met weersinvloeden deze hoge verticale kloof gevormd. De canyon wordt 'Black Canyon' genoemd omdat de steile kliffen vaak gehuld zijn door schaduw, waardoor ze zwart lijken.

De canyon is altijd een enorme barrière geweest voor mensen, daardoor zijn volgens bewijs alleen de randen van de canyon en niet de canyon zelf bewoond geweest.

Hikes in Black Canyon of the Gunnison National Park

Er zijn verschillende trails aanwezig in het nationale park, wees voorzichtig bij het bewandelen van deze trails want veel paden passeren steile hellingen. Er zijn trails aan de noordelijke (North Rim) en zuidelijke kant (South Rim) van de canyon.

Hikes South Rim Road

Rim Rock Nature Trail

Deze ongeveer 1,6 km lange trail aan de zuidelijke kant van de canyon leidt je over een relatief vlak pad langs de rand van de kloof. Onderweg kom je verschillende soorten planten tegen en zal je mooie uitzichten op de steile wanden van de kloof en de Gunnison rivier hebben. De trail begint bij de ingang van 'Loop C' op de camping en eindigt bij het South Rim Visitor Center.

Cedar Point Nature Trail

De gemakkelijke Cedar Point Natural Trail van ongeveer 1 km leidt je over een pad langs lokale planten. Borden zullen onderweg de verschillende planten beschrijven. De trail eindigt bij twee uitkijkpunten met een prachtig uitzicht op de rivier in de kloof. De hoogste klif van Colorado, de Painted Wall, en de rotseilanden die omhoog steken vanuit de kloof zullen ook zichtbaar zijn vanaf de uitkijkpunten.

Warner Point Nature Trail

Bij het High Point Overlook of het South Rim Visitor Center kun je een gids over deze ongeveer 3,2 km lange trail ophalen. Langs dit pad zul je schaduwrijke bankjes vinden waar je kunt uitrusten en kunt genieten van de omgeving. Wanneer je naar het zuiden kijkt, zul je het San Juan gebergte, Bostwick Park en de Uncompahgre Valley zien. In het noorden kun je het West Elk gebergte zien. Aan het einde van de trail kun je bij het Warner Point genieten van het uitzicht op de canyon en de Gunnison rivier.

Oak Flat Loop Trail

Bij het wandelen van de ongeveer 2,5 km lange Oak Flat Loop Trail kun je een deel onder de rand van de canyon verkennen zonder de uitdaging aan te gaan om naar de diepgelegen rivier te wandelen. Let op: het pad is om sommige plaatsen erg smal en het pad komt langs enkele steile hellingen. De trail begint bij het South Rim Visitor Center. Het eerste deel van het pad slingert langs een rotspunt, een uitstekende plek om even uit te rusten en te genieten van het mooie uitzicht. Vervolgens klimt het pad omhoog door een bos, op de terugweg zal je beloond worden met een adembenemend uitzicht over de Gunnison rivier die stroomafwaarts loopt.

Hikes North Rim Road

Deadhorse Trail

Bij het wandelen van deze 8 km lange trail heb je een goed uitzicht op de Deadhorse Gulch en East Portal op de Gunnison rivier. Parkeer voor het begin van deze trail bij Kneeling Camel Overlook en loop een paar meter naar het oosten, je moet lopen naar een weg die naar het oude Ranger Station leidt. Het pad, dat eigenlijk een oude dienstweg is, begint vanaf het oude Ranger Station. Na ongeveer 1,2 kilometer zul je uitkomen bij een vijver, het water in deze vijver is afkomstig van een van de weinige bronnen aan de rand van de Black Canyon. Loop vervolgens 2,5 km verder om uit te komen bij een hek, hier moet je rechtsaf gaan en 400 meter langs het hek lopen totdat je uitkomt bij de rand van de canyon. Deadhorse Gulch is de grote zijafvoer en bevindt zich net ten oosten van het uitzichtpunt. 

Chasm View Nature Trail

Het pad van deze ongeveer 0,5 km lange trail doorkruist eerst een deel van het bos, om daarna zo'n 550 meter boven de Gunnison rivier uit te komen bij het North Chasm View uitkijkpunt. Vervolgens loopt het pad verder langs de rand van de canyon en leidt je naar een tweede uitkijkpunt, hier zul je een prachtig uitzicht hebben op Painted Wall en Serpent Point. Vanaf het uitkijkpunt zul je de mensen aan de overkant bij het Chasm View uitkijkpunt kunnen zien, deze mensen zullen op slechts 335 afstand van je zijn. 

North Vista Trail

Deze trail begint vanaf het North Rim Ranger Station. Het pad loopt eerst door een gebied met struiken en slingert vervolgens door een bos langs de rand van de canyon. Verschillende uitkijkpunten langs het pad bieden uitzicht op de binnenkant van de canyon. Enkele van de beste uitzichten op de binnenkant van de canyon zijn te zien bij Exclamation Point. Vanaf Exclamation Point heb je de mogelijkheid om door te lopen naar Green Mountain. Wanneer je doorloopt naar Green Mountain wordt je beloond met adembenemende uitzichten over de San Juan Moutains, de Uncompahgre Plateau, Grand Mesa en de Black Canyon van bovenaf. Het deel vanaf Exclamation Point naar Green Mountain wordt ervaren als zeer inspannend. De trail vanaf het North Rim Ranger Station naar Exclamation Point is ongeveer 4,8 km (heen en terug) en van het North Rim Ranger Station naar Green Mountain is ongeveer 11,3 km (heen en terug).

Autoroutes door Black Canyon of the Gunnison NP

North Rim Road

Je kunt de North Rim Road met de auto bereiken door vanaf het oostelijke einde van Crawford State Park over een onverharde weg te rijden. De wanden aan de noordelijke kant van de canyon zijn bijna verticaal. De 6 uitkijkpunten op deze route bieden enkele van de meest prachtige uitzichten in het nationale park. Plan ongeveer 2 tot 3 uur de tijd in voor een rit over de North Rim Road. Meer informatie over de route is verkrijgbaar bij het North Rim Ranger Station. 

South Rim Road

De ongeveer 11,3 km lange South Rim Road komt langs 12 uitkijkpunten, waarvan de meeste bereikt kunnen worden na het wandelen van een korte trail. De South Rim Road loopt van Tomichi Point naar High Point en het duurt ongeveer 2 tot 3 uur om deze route te rijden inclusief het bezoeken van verschillende uitkijkpunten. Voor de degenen met beperkte tijd is het zeker een aanrader om te stoppen bij Chasm View, Painted Wall, Sunset View en Gunnison Point.

East Portal Road

Indien je graag naar de Gunnison rivier wilt rijden kan dit door de East Portal Road te volgen. Deze weg biedt ook toegang tot Curecanti National Recreation Area, waar de mogelijkheid is tot picknicken, vissen en kamperen. De East Portal Road is wel extreem steil, voertuigen die langer dan 6,7 meter zijn inclusief aanhanger mogen de weg dan ook niet betreden. 

Activiteiten in Black Canyon of the Gunnison NP

Vissen

De Gunnison rivier biedt uitstekende mogelijkheden om te vissen op bijvoorbeeld grote forellen. De makkelijkste manier om bij de rivier te komen is door de East Portal Road te volgen. Er zijn wel enkele regels verbonden aan het vissen in de Gunnison rivier, je moet bijvoorbeeld in het bezit zijn van een visvergunning voor Colorado. Deze regels zijn terug te lezen op de officiële site van het nationale park. Een visvergunning is te verkrijgen in de plaats Montrose, vlakbij het nationale park.

Paardrijden

Het is mogelijk op paard te rijden in Black Canyon of the Gunnison NP, dit is alleen toegestaan op de Deadhorse Trail aan de noorzijde van de canyon. 

De canyon afdalen

Het is mogelijk om de canyon aan de binnenkant te verkennen. Het afdalen van de canyon vereist door de zwarte tocht naar beneden wel vaardigheid, ervaring en goede voorbereiding. Voor het betreden van de binnenkant van de canyon heb je een vergunning nodig, aangezien dit gebied is aangewezen als wildernisgebied. De vergunningen zijn gratis verkrijgbaar op de dag van het bezoek aan het park bij het South Rim Visitor Center en het North Rim Ranger Station. 

Boottour over de rivier

Het Curecanti National Recreation Center, gelegen naast Black Canyon of the Gunnison NP, biedt door een ranger begeleide boottochten aan over de rivier. Tijdens de 1,5 uur durende boottour leer je meer over de natuur, de geschiedenis, de geologie en het water in het gebied. Indien je deel wilt nemen aan een boottour is het aan te raden om van tevoren een plekje te reserveren.

Bewonder de sterrenhemel

Het nationale park is benoemd tot een 'International Dark Sky Park', dit betekent dat het een uitstekende locatie is voor sterrenkijken. Er worden verschillende activiteiten aangeboden om de sterrenhemel te bewonderen zoals rondleidingen waarbij je meer leert over de sterren, waarnoder enkele met telescopen. In het visitor center kun je het meest actuele schema van de aangeboden activiteiten vinden. 

Kayakken

Voor de zeer ervaren kayakkers is het mogelijk om te kayakken in de Gunnison rivier. De rivier is erg ruig en er zijn sterke stroomversnellingen, hierdoor is het kayakken op de Gunnison rivier een zware uitdaging. Zelfs de meest ervaren kayakkers zijn in erge problemen gekomen op de rivier, hierdoor is het dan ook zeker niet mogelijk om in de rivier te zwemmen.

Bekijken van wilde dieren

De Black Canyon is een uitstekende plaats om dieren in het wild te bekijken. De zoogdieren die voorkomen in de Black Canyon zijn: geelbuikmarmotten, mantelgrondeekhoornen, rotsgrondeekhoornen, kleine en Colorado chipmunks, bergkatoenstaartkonijnen, muildierherten, elanden, dikhoornschapen, coyotes, stinkdieren, dassen, langstaartwezel, Noord-Amerikaanse katfretten, poema's, rode lynxen, zwarte beren, slangen, hagedissen en salamanders. Vogelsoorten die in het gebied voorkomen zijn de slechtvalk, blauwe sneeuwhoen, Coopers sperwer, roodstaartbuizerd, roodkopgier, steenarend en kloofwinterkoning. 

Accommodaties rondom Black Canyon of the Gunnison NP

Het nationale park beschikt over twee campings, de South Rim Campground met 88 plaatsen en de North Rim Campground met 13 plaatsen, aan elke zijde van de canyon 1. Er is ook een camping aan de voet van de canyon genaamd East Portal, deze camping ligt recht naast de rivier. Hoewel deze camping wel beschikbaar is via het nationale park, ligt de camping binnen de grens van de Curecanti National Recreation Area. Er zijn geen hotels in het nationale park, de dichtbijzijnde hotels liggen in Montrose en Gunnison.

Eten en drinken Black Canyon of the Gunnison NP

In het nationale park zijn geen restaurants, de dichtstbijzijnde restaurants vind je in Gunnison of Montrose. In het South Rim Visitor Center worden wel enkele snacks verkocht. in de zomermaanden kun je je waterfles bijvullen bij de North Rim Campground, het North Rim Ranger Station, de South Rim Campground, het South Rim Visitor Center en bij East Portal Campground.

Onze tips voor Black Canyon of the Gunnison NP

 • Maak vooraf aan je bezoek een planning met de wandelingen die je wilt maken of de autoroutes die je wilt rijden
 • Zorg dat je op tijd komt. Hoe vroeger in de ochtend hoe rustiger het is.
 • Het is handig om wat water, snacks en fruit in te slaan voor je het park in trekt. In het park zelf zijn geen restaurants, er worden alleen enkele snacks verkocht in het South Rim Visitor Center.
 • Koop als je een rondreis maakt een nationale parkpas (annual pass). Deze heb je na een bezoek aan drie parken er weer uit en is goedkoper en handig dan elke keer apart entree betalen.
 • Bedenk vooraf waar je overnacht. Als je budgetvriendelijk wilt reizen is het vaak raadzaam net iets verder van de parkingang te verblijven.
 • Zorg dat je voldoende brandstof in je tank hebt.

Park informatie

 • Bezoek altijd even de officiële website van het nationaal park. Hier worden wegafsluitingen en afsluitingen van wandelpaden bijgehouden, maar ook waarschuwingen voor bijvoorbeeld regenval.
 • Bezoek ook zeker het visitor center. Zij hebben veel kennis over het nationale park en staan je graag te woord.
 • Er zijn verschillende mogelijkheden om met een parkranger educatieve programma's te volgen.
 • Bij het visitor center kun je een informatieboekje verkrijgen met onder andere wandelroutes, uitzichtpunten.
 • In de winter zijn de meeste wegen in het nationale park gesloten.
 • Aan de noordzijde van de canyon loopt vee rond, de hekken die je tijdens een trail tegenkomt dien je gesloten te houden.

Rondreizen VS

Rondreis Nationale Parken

Rondreis Noordwest USA

Albuquerque

Canyonlands National Park

Colorado

Denver

Moab Utah

Utah