--

Massachusetts

Massachusetts informatie

Massachusetts, gelegen in het noordoosten van de VS, wordt ook wel "The Bay State" genoemd. Deze bijnaam kan verwijzen naar de vele baaien in de staat of naar de Massachusetts Bay Company. De staat Massachusetts is vernoemd naar de oorspronkelijke bewoners van het gebied, de stam "Massachusett". De naam van de stam betekent "nabij de grote heuvel", dit verwijst naar de Blue Hills die ten zuidwesten van de stad Boston liggen. Massachusetts is onderdeel van de regio New England. New England is een regio in het noordoosten van de VS die werd bewoond door mensen uit Engeland.

Massachusetts heeft een zeer grote rol gespreeld in de Revolutionaire Oorlog. In 1770 brak de woede uit nadat vijf kolonisten werden gedood door Britse soldaten, deze gebeurtenis staat bekend als de Boston Massacre. Drie jaar later gooiden kolonisten vermomd als indianen kratten thee in de haven van Boston. Dit deden ze om te protesteren tegen de hoge belastingen vanuit Engeland. Deze gebeurtenis staat nu bekend als de Boston Tea Party. De veldslagen van Concord en Lexington werden in 1775 het eerste gevecht van de Revolutionaire Oorlog. Vijf jaar na het einde van de oorlog, in 1788, werd Massachusetts de zesde staat van de VS.

De oostkant van de staat is gecreëerd door gletsjers, de gletsjers legden veel rotsachtige baaien bloot. Dit gebied wordt het Coastal Lowland genoemd. Het centrum van de staat bestaat uit heuvels en beekjes. In het westen van de staat stijgt het land naar bergen. 

Algemene informatie

  • Hoofdstad en grootste stad: Boston
  • De staat Massachusetts heeft ongeveer 6,89 miljoen inwoners
  • Boston cream pie is het officiële dessert van de staat
  • Het eerste postkantoor van de VS opende in 1639 in Boston
  • Massachusetts is de thuisbasis van het meer met de langste naam in de VS, dit is Lake Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg

Steden in Massachusetts

Boston

Boston is de hoofdstad en de grootste stad van Massachusetts, daarnaast is het ook de grootste stad van de regio New England. Boston ligt aan Masschusetts Bay, een baai van de Atlantische Oceaan. Boston zit vol met geschiedenis, de stad werd gesticht in 1630 en is een van de oudste steden in de VS. Loop de Freedom Trail in Boston, bezoek de wijk Beacon Hill, bezoek Harvard Square, bewonder Faneuil Hall en nog veel meer.

Springfield

Springfield, gelegen aan de oostelijke oever van de Connecticut River, is de op twee na grootste stad in Massachusetts. In 1777 werd de Springfield Armory gekozen om vuurwapens voor de Amerikaanse Revolutie te maken door George Washington. Hierna heeft de fabriek wapens geproduceerd voor het Amerikaanse leger. In het jaar 1968 werd de Springfield Armory gesloten, tegenwoordig is het een museum. Door de aanwezigheid van de Springfield Armory werden er ook nog enkele andere wapenfabrieken in Springfield opgericht. Tegenwoordig is Springfield een moderne stad en innovatieve stad. De sport basketbal is in Springfield uitgevonden.

Salem

Salem is de plek waar de beroemde hekserijprocessen plaatsvonden in 1692, ongeveer 20 mensen werden hier geëxecuteerd nadat ze werden beschuldigd van hekserij. In Salem kun je in meer leren over de heksen in het Salem Witch Museum. Salem was ooit een van de belangrijkste havens aan de oostkust. Tegenwoordig kun je in de stad nog steeds statige huizen bewonderen die zijn gebouwd voor zeekapiteins en welvarende kooplieden. 

Cambridge

Cambridge maakt deel uit van het metropolische gebied van Boston maar is toch een aparte stad. In Cambridge liggen twee vooraanstaande universiteiten, dit zijn Harvard en het Massachusetts Institute of Technology. Harvard dateert uit 1636 en is daarmee de oudste instelling voor hoger onderwijs in de VS. De campus van Harvard kun je gratis bezoeken, je kunt hier ook begeleide rondleidingen volgen over de campus. Bij het Massachusetts Institute of Technology vind je een openlucht kunstgallerij met sculpturen van kunstenaars als Pablo Picasso en Jacques Lipchitz. 

Plymouth

In het jaar 1620 kwamen pelgrims die op de vlucht waren voor religieuze vervolging in Groot Brittannië aan in Plymouth aan boord van de Mayflower. Deze pelgrims vestigden de eerste Europese nederzetting in het noorden. De plaats waar de pelgrims voor het eerst aan land kwamen wordt gemarkeerd door Plymouth Rock. Bezoek zeker Plimoth Plantation, dit is een reconstructie van het dorp van de pelgrims. In Pilgrim Hall Museum worden artefacten van de pelgrims tentoongesteld. Sparrow House is het oudste nog bestaande houten huis van Plymouth, het werd gebouwd in 1640.

Worcester

Worcester, gelegen ten westen van Boston, is een industriestad en de op een na grootste stad in de staat. Tussen 1906 en de jaren 60 was de stad het belangrijkste centrum van de productie van diners. Meer dan 600 diners werden in die jaren door de VS vervoerd. Neem zeker een kijkje bij Boulevard Diner of Miss Worcester Diner om de oude diners te bewonderen. 

Lowell

De stad Lowell had een groot aandeel in de industriële revolutie, met name in de textielindustrie. De Merrimack rivier, die onder andere door Lowell loopt,  dreef enkele van 's werelds grootste fabrieken aan voor de textielindustrie. Langs de rivier zijn een enkele voormalige textielfabrieksgebouwen gerestaureerd. Deze gebouwen zijn tegenwoordig onderdeel van het Lowell National Historic Park. Dit park geeft de textielgeschiedenis van Lowell weer. Daarnaast vind je in Lowell verschillende musea waar je meer kunt leren over het verleden in de textielindustrie.

Top bezienswaardigheden Massachussets

Freedom Trail

Loop in Boston de bijna 5 km lange Freedom Trail en ontdek enkele van de meest populaire bezienswaardigheden van Koloniaal Amerika. De Freedom Trail leidt je langs 16 historische bezienswaardigheden, zoals Fanueil Hall, het Old State House en Old North Church. De Freedom Trail start bij het bezoekerscentrum in het park Boston Common, voor het wandelen van de Freedom Trail dien je de rode bakstenen lijn en koperen medaillons in het voetpad te volgen.

Cape Cod

Cape Cod is een schiereiland in het oosten van Massachusetts, je vindt hier kilometerslange witte zandstranden en kleine stadjes. De actievelingen kunnen hier onder andere kajakken, zwemmen, fietsen, wandelen en vissen. Bezoek ook zeker het levendige Provincetown gelegen aan het einde van de kaap. Langs de oostkust ligt Cape Cod National Seashore, dit is een 64 km lange strook gelegen tussen Provincetown en Chatham. Je vindt hier prachtige zandstranden met duinen en bossen. Het nabijgelegen Stellwagen Bank is een goede locatie om verschillende soorten walvissen te spotten. De grootste kans op het spotten van walvissen heb je tussen maart en oktober. Naast walvissen heb je hier ook de kans om dolfijnen, zeehonden en bruinvissen te zien. 

Minute Man National Historical Park

Het Minute Man National Historical Park eerst de eerste veldslagen in de Amerikaanse Revolutionaire Oorlog. Het park is ook de thuisbasis van enkele slagvelden, zoals Lexington en Concord. Belangrijke locaties van de veldslagen zijn behouden en gerestaureerd. Bezoekers kunnen hier leren over het moment dat de kolonisten het vuurde openden en de Amerikaanse revolutie ontketenden. 

Nantucket

Nantucket is een eiland gelegen op ongeveer 22,5 km ten zuiden van Cape Cod. In het begin van de 17e eeuw vluchtten de indianen die wilden ontsnappen aan de Europese nederzettingen op het vasteland naar Nantucket. Nantucket is tegenwoordig een populaire zomerbestemming onder de rijken. Op het eiland vind je oude herenhuizen, hoge kliffen, zandstranden en verschillende vuurtorens. 

Martha's Vineyard

Martha's Vineyard, gelegen op 11 km afstand ten zuiden van Cape Cod, is het grootste eiland van de regio New England. Martha's Vineyard is een populaire zomerbestemming voor de rijken en enkele beroemdheden. Martha's Vineyard heeft prachtige stranden om te surfen of zwemmen. Bezoek zeker de kliffen op het eiland, vanaf hier heb je prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan. Het eiland is bereikbaar per boot of vliegtuig. 

The Berkshires

The Berkshires is een heuvelachtig gebied met uitgestrekte bossen, de meeste heuvels zijn hier niet hoger dan 360 meter. The Berkshires liggen in het westen van Massachusetts, op de hellingen van Green Mountain. In dit gebied vind je meerdere wandelpaden, de hoogste waterval van Massachusetts (Bash Bush Falls) en kleine dorpjes. Dit gebied is een uitstekende locatie voor outdoorliefhebbers. Je kunt hier onder andere wandelen, vissen, kajakken, golfen en raften. In de winter kun je hier ook skiën of snowboarden. 

Eten en drinken Massachusetts

Er zijn in Massachusetts ontzettend veel plekken om te eten. Typische gerechten van Massachusetts zijn vooral gerecht van "eigen bodem". De keuken van New England is een Amerikaanse keuken met een oorsprong in de Engelse keuken. De New England keuken wordt gekenmerkt door een uitgebreid gebruik van zeevruchten en zuivelproducten. Enkele iconische gerechten uit Massachusetts zijn de lobster roll, (gefrituurde) mosselen, apple cider donuts, sint-jakobsschelpen en Boston baked beans. Het meest iconische gerecht is misschien wel clam chowder, dit is een dikke soep met vis en schelpdieren. 

Als je op zoek bent naar een snelle hap kun je natuurlijk naar Mc Donald's. Die vind je bijna overal, maar houd er rekening mee dat porties een stuk groter zijn en het eten een stuk zouter dan wij gewend zijn. 

Een goed alternatief is Olive Garden of Denny's. Voor ontbijt kun je goed terecht bij een IHOP bijvoorbeeld. Een goed alternatief is om voor ontbijt of lunch een supermarkt op te zoeken en daar de benodigde dingen te halen. De Publix, Whole foods of Albertsons verkopen allemaal grotendeels vergelijkbare producten als we hier gewend zijn. 

Rondreizen VS

Groepsreis New York & Washington

Boston

Connecticut

New Hampshire

Rhode Island