--

Rhode Island

Rhode Island

Rhode Island is qua oppervlakte de kleinste staat in de Verenigde Staten. Voor wat betreft inwoners is het echter niet de kleinste staat, er zijn nog zeven staten met minder inwoners. De staat net iets groter dan Noord-Holland. 

Rhode Island vind je in het noord-oosten van de VS en grenst aan Massachusetts en Connecticut. Het hoogste punt van de staat is slechts 247 meter hoog. De hoofdstad is Providence, dat met een snelle treinverbinding verbonden is met Boston, New York en Washington D.C.

Rhode Island informatie

  • Ruim 1 miljoen inwoners
  • Eigenlijk heet de staat "The State of Rhode Island and Providence Plantations"
  • De naam verwijst naar een Nederlandse ontdekkingsreizigers, Adriaen Block
  • De eerste boete voor een snelheidsovertreding met de auto werd hier gegeven
  • Het eerste circus in de VS werd in 1774 in Newport Rhode Island gehouden

Bezienswaardigheden Rhode Island

De grootste plaatsen in Rhode Island zijn Warwick, Providence en Newport. De staat ligt aan de kust en kent verschillende eilanden. 

The Breakers - Newport

Dit gigantische huis is gebouwd door de familie Vanderbilt eind 19e eeuw en laat zien hoe rijk sommige Amerikanen waren rond die tijd. Het is mogelijk een rondleiding van ongeveer drie kwartier te krijgen, 

Cliff Walk - Newport

Ook in Newport vind je de Cliff Walk langs de rotsachtige kust. Samen met de grote huizen aan de kust en de mooie tuinen is dit een populair wandelpad. Het pad is ruim 5 kilometer lang.

Roger Williams Zoo - Providence

Dit is 1 van de oudste dierentuinen in de VS, maar erg modern opgebouwd met veel open ruimtes. Sneeuwluipaarden, alligators, giraffen en olifanten kun je hier onder andere vinden.

Waterplace Park - Providence

Het park en de riverwalk in Providence zijn prachtig. Elke avond worden meer dan 100 vuurtjes op de rivier aangestoken, wat de wandeling extra charme geeft. Straatartiesten en verkopers maken het vakantiegevoel compleet.

The Elms - Newport

Een tweede groot mansion vind je hier, gebouwd door kolenmagnaat Edward J. Berwind aan het begin van de 20e eeuw. Je kunt zowel rondleidingen in het huis volgen als de tuinen met onder andere fonteinen bekijken. 

Fort Adams State Park

In dit park vind je onder meer het museum of Yachting en het zomerhuis van president Eisenhower. 

Stranden van Narragansett Bay

Deze grote zandstranden ten zuiden van Providence zijn populair bij veel bezoekers. Door de ligging ten opzichte van grote steden hebben veel rijkere mensen een extra huis in Rhode Island. Dit betekent ook dat het een relatief dure staat is om op vakantie te gaan. 

Block Island en Mohegan Bluffs

Block Island kun je bereiken met de veerboot vanaf Point Judith. Je kunt hier onder andere wandelen en fietsen naar de Victoriaanse vuurtoren op het eiland. De kliffen van de Mohegan Bluffs zijn 70 meter hoog. Ook voor vogelspotters is dit een goede plek om te zijn met meer dan 150 verschillende vogelsoorten die hier gespot kunnen worden. 

Activiteiten Rhode Island

Fietsen

Tussen Providence en Bristol kun je een fietspad van ongeveer 20 kilometer vinden. Er zijn fietsen te huren, maar ook e-bikes. 

Zeehondjes kijken bij Rome Point

Je kunt zeehonden spotten vanaf dit wandelpad van een goede 3 kilometer bij de John H. Chafee Nature Preserve. Zeehonden spot je tussen oktober en april normaalgesproken. 

Fort Wetherill

Dit oude fort is tevens een recreatiegebied waar je onder andere kunt kajakken, scuba duiken en zwemmen. Je kunt het vinden in Jamestown. 

Boulderen in Lincoln Woods State Park

Bij boulderen klim je, maar veel minder ver van de grond. Je klautert over de rotsen in het state park. Ben je zelf niet zo sportief? Dan is het nog altijd de moeite waard om te kijken!

Zeilen en cruises

Er zijn verschillende aanbieders van boottochten voor de kust van Rhode Island. Dit kunnen zeiltochten zijn, maar ook georganiseerde tochten met een motorboot. Ook het inhuren van een boot om vanaf te zeevissen is populair. Rhode Island kent veel vissers en commerciële visvangst is een groot onderdeel van de lokale economie. 

Als onderdeel van je rondreis?

Als je een rondreis doet en zowel New York City als Boston aan doet tijdens je rondreis kun je Rhode Island makkelijk opnemen in je planning als je zin hebt in een paar dagen met wat meer natuur, mooie huizen enzovoorts. Rhode Island is te klein en te vlak om echt bijzondere hoogtepunten te hebben die je echt niet mag missen, maar zeker voor doorgewinterde Amerika-reizigers is het leuk om ook deze kleine staat te bezoeken. 

Rondreizen VS

Groepsreis New York & Washington

Albany

Boston

Connecticut

New York City