Nebraska

Nebraska

Nebraska ligt in het midden van de Verenigde Staten en grenst aan Colorado, Wyoming, South Dakota, Iowa, Missouri en Kansas. De hoofdstad is Lincoln, maar de grootste stad van de staat is Omaha. De komst van de spoorwegen verving het reizen met huifkarren. In deze periode groeide de bevolking van Nebraska snel. 

Een groot deel van de staat is vlak, maar er zijn ook veel heuvelachtige gebieden. Het hoogste punt van de staat ligt op 1653 meter. De belangrijkste rivieren zijn de Platte en de Missouri. 

Informatie Nebraska

  • Er wonen minder dan 2 miljoen mensen
  • Landbouw en de vleesverwerkende industrie maken een groot deel van de economie uit
  • Veel van de begroeiing bestaat uit prairiegrassen
  • Nebraska werd ooit the "great American Desert" genoemd
  • De Chimney rock werd door veel mensen die de Oregon trail reden benoemd als speciaal landpunt
  • Tot 1990 mocht in het stadje Lehigh volgens de wet geen donut met gat verkocht worden, omdat het oneerlijk was om het middenstuk van de donut niet te verkopen

Bezienswaardigheden Nebraska

Chimney Rock

Deze rots die uitsteekt in het landschap was een belangrijk oriëntatiepunt voor de pioniers die naar het westen trokken in het midden van de 19e eeuw. Het landschap ziet er nog grotendeels hetzelfde uit als destijds. Er is een visitor center met meer informatie over de rots en over de Oregon Trail die veel pioniers gebruikten om naar het westen van de VS te migreren. 

Old Market Omaha

De oude markt van Omaha geeft je een mooi kijkje naar de 19e eeuwse bouwwerken. Inmiddels vind je er allerlei restaurants en winkeltjes, maar het heeft nog altijd veel charme. 

Carhenge

Stonehenge nagebouwd met 39 auto's, dat is in het kort Carhenge bij het stadje Alliance aan Highway 87. Door de perfecte positionering is zelfs de zonnewende gelijk aan die in Stonehenge. 

Scotts Bluff National Monument

Een prachtig nationaal monument met een weg die erdoorheen loopt. Je kunt een shuttlebus nemen naar de top en vervolgens naar beneden wandelen. Er geldt geen entreeprijs. 

Golden Spike tower

Het grootste rangeerterrein ter wereld vind je in North Platte. Dagelijks worden meer dan 150 treinen en meer dan 10.000 treinwagons gerangeerd. Vanuit de toren heb je een goed uitzicht op het terrein. Voor mensen met interesse in de Union Pacific Railroad een must see. 

Indian Cave State Park

De petroglyfen (rotstekeningen) in dit state park laten allerlei verschillende fenomenen zien. Gelegen aan de Missouri rivier vind je hier verschillende afbeeldingen en rotstekeningen. Er zijn verschillende wandeltochten te maken. Het state park ligt net buiten Brownville. 

Highway 2 - Sandhills

De Sandhills zijn een gebied om doorheen te rijden. Het wordt wel eens beschreven als 1 van de mooiste Scenic Drives in de VS. De weg is ongeveer 400 kilometer lang en komt langs verschillende mooie gebieden, zandduinen en rotsen. 

Steden Nebraska

Veel steden in Nebraska tellen minder dan 50.000 inwoners. De twee grootste steden zijn Omaha en Lincoln. Omaha is met 450.000 inwoners verreweg de grootste stad. In Lincoln wonen een kleine 300.000 mensen. Omaha kent veel bedrijvigheid, verschillende grote bedrijven hebben hier hun hoofdkwartier. 

Omaha

Omaha is de grootste stad van Nebraska. De laatste jaren is er meer aandacht voor toerisme gekomen met een herontwikkeling van de kade van de Missouri rivier en werd een grote voetgangersbrug gebouwd. De stad heeft veel historische gebouwen, met name in downtown. In Omaha vind je ook het Union Pacific Railroad museum, waar meer getoond wordt over het belang van de ontwikkeling van de spoorwegen voor de VS. 

Lincoln

De hoofdstad van de staat Nebraska met uiteraard het State Capitol dat je kunt bezoeken. Er zijn verschillende musea in de stad. 

Als onderdeel van je rondreis?

Nebraska is niet echt een toeristische bestemming. Als je op zoek bent naar een authentieke USA-beleving is het zeker de moeite, maar de staten ten westen van Nebraska hebben meer te bieden voor toeristen. Wyoming, Colorado en Montana zijn qua landschap indrukwekkender en hebben meer natuurlijke hoogtepunten om te bezoeken. 

Rondreizen VS

Colorado

Kansas

South Dakota

Wyoming