Montpelier

Montpelier informatie

Montpelier is de hoofdstad van de staat Vermont, wat betreft inwoners (bijna 7300) is het de kleinste hoofdstad van een staat in de VS. Montpelier ligt langs het bovenste gedeelte van de Winooski River vlakbij de Green Mountains. De stad is vernoemd naar Montpellier in Frankrijk, als erkenning voor de Franse hulp aan de Amerikaanse koloniën tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. 

Bezienswaardigheden Montpelier

Vermont State House

Het Vermont State House is een mooi middelpunt in de stad met zijn glanzende gouden koepel en witte zuilen. Neem ook zeker een kijkje in het gebouw. Het is mogelijk om een zelfgeleide audiotour te volgen door het gebouw, de audiotour is beschikbaar van half oktober tot en met juni. Rondleiding zijn gedurende het hele jaar gratis. Van juli tot half oktober zijn er ook vrijwilligers die rondleidingen geven en vertellen onder andere over de beslissingen die in het Vermont State House zijn genomen.

Hubbard Park

Bezoek het Hubbard Park waar 16,5 meter hoge The Tower op het hoogste punt van het land staat, deze toren werd tussen 1915 en 1930 gebouwd. Wanneer je naar de top van de toren klimt zal je uitzicht hebben op het Vermont State House en de omliggende bergen. In het Hubbard Park liggen verder ook kilometerslange wandel- en fietspaden. 

Winooski River

De drie takken Kingsbury, North, en Stevens komt de Winooski rivier binnen in Montpelier. In de rivier leven veel wilde dieren en vissen zoals bevers, otters, forel, en snoekbaarzen. 

Rock of Ages

De Rock of Ages is 's wereld grootste granietgroeve met diepe gaten. De Rock of Ages ligt in Barre, op minder dan 20 minuten rijden van Montpelier. Bussen verlaten het bezoekerscentrum naar de granietgroeve vanaf het weekend van Memorial Day tot half oktober. Er is ook een fabriek aanwezig waar de granieten blokken worden omgevormd tot beeldhouwwerken en grafstenen, de fabrieke is van februari tot half december geopend voor rondleidingen. Tegenwoordig worden er nog steeds enorme blokken oud steen geoogst en omhoog gebracht.

Things to do Montpelier

Camel's Hump State Park

Maak een zeer uitdagende wandeling langs de Camel's Hump. Het pad loopt enkele kilometers en doorkruist het centrum van Montpelier op weg naar Duxbury, deze twee steden liggen op bijna 20 km afstand van elkaar. In de winter kun je langs de sneeuwpaden skieën. 

Maple Sugarhouses

Het maken van ahornsiroop (maple syrup) is een van Vermont's tradities. Twee van de oudste suikerhuizen bevinden zich in de buurt van het centrum van Montpelier, dit zijn Bragg Farm Sugarhouse en Morse Farm Maple Sugarworks. 

Toptips Montpelier

Hoe lang verblijven?

We raden je aan om 1 overnachting in te plannen in Montpelier, Montpelier is namelijk een kleine stad en er is niet zo veel te ontdekken en te zien. Met 1 overnachting heb je ruim voldoende tijd om de hoogtepunten van Montpelier te bezoeken en de stad te ontdekken.

Waar verblijven?

Montpelier beschikt over een zeer klein aanbod aan accommodaties, net buiten de stad zijn er ook accommodaties beschikbaar in Berlin en East Montpelier.

Vliegen naar Montpelier en beste reistijd

Montpelier beschikt niet over een vliegveld. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Burlington International Airport, op ongeveer 45 minuten afstand. Vanaf Schiphol vliegen er geen rechtstreekse vluchten naar Burlington International Airport, je dient dus altijd een overstap te maken. Het voordeel is wel dat vluchten met een tussenstop over het algemeen een stuk voordeliger zijn. Houd er rekening mee dat vliegen in de maanden juli en augustus over het algemeen een stuk duurder is dan daarbuiten.

Indien je de mogelijkheid hebt en flexibel bent met vertrekdata, zouden we je aanraden je reis te boeken ergens in de maand maart tot en met november. Met name de tweede helft van september en de eerste helft van oktober zijn uitstekende reisperiodes. Niet alleen is de temperatuur al een stuk aangenamer, ook vliegtickets zijn vaak vele honderden euro's goedkoper. 

Eten en drinken Montpelier

Zoals op veel plekken in de VS kun je eten en drinken zo duur maken als je zelf wilt. Populaire gerechten in de staat Vermont zijn onder andere de Maple Cream Pie, Vermont Corn Chowder (Maïssoep), Maple creemee (soort softijs met maple syrup als ingrediënt) en Sugar on Snow (een kom verse sneeuw met maple syrup). Enkele populaire restaurants in Montpelier zijn Sarducci's, Kismet, J Morgan's Steakhouse en Three Penny Taproom.

Je kunt natuurlijk op heel veel plekken terecht voor een eenvoudige maaltijd. Daarnaast vind je in Montpelier veel koffietentjes en kleine restaurants. Houd er rekening mee dat de prijs voor eten hoger ligt op de toeristische plekken, het eten op een drukke plek kan dan ook wel weer heel gezellig zijn.

Rondreizen VS

Groepsreis New York & Washington

Burlington

Montreal

New Hampshire

Vermont