Burlington

Burlington informatie

Burlington is met bijna 43.000 inwoners de grootste stad van de staat Vermont en ligt aan de oever van Lake Champlain. Hoewel de stad de grootste stad van Vermont is, is het de dunstbevolkte stad van alle grootste steden van de staten in de VS. De stad ligt 72 km ten zuiden van de grens tussen de VS en Canada. Burlington is een regionale universiteitsstad, de stad is de thuisbasis van de University of Vermont en de kleine privéschool Champlain College. Burlington werd in 2015 de eerste stad in de VS die volledig op hernieuwbare energie draaide. 

Bezienswaardigheden Burlington

Ethan Allen Homestead

Ethan Allen Homestead omvat het voormalige huis van een van de oprichters van Vermont. De boerderij ligt langs de Winooski River. Ethan Allen Homestead toont artefacten uit 1787 die vertellen over Allen's bevel over de Green Mountain Boys tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Daarnaast is de boerderij een goed voorbeeld van hoe het leven in die tijd was, naast de boerderij zijn er ook verschillende wandelpaden aanwezig in de omgeving en het Ethan Allen Park. De Ethan Allen Homestead is geopend van mei t/m oktober.

Church Street Marketplace

Church Street Marketplace omvat een mix aan historische gebouwen, winkels, verschillende restaurants, boekenwinkels en veel live-muziek. In de verkeersvrije straat staat ook de kerk First Unitarian Universalist Church waarnaar Church Street is vernoemd. Kijk ook vooral naar de granieten lijn in de bakstenen bestrating, hier bevinden zich stenen die gegraveerd zijn met steden over de hele wereld die dichtbij dezelfde lengtelijn liggen. 

Shelburne Museum

Dit grote openluchtmuseum ligt aan de rand van Burlington en omvat een verzameling van originele gebouwen uit verschillende tijdperken van het verleden van Vermont. Het openluchtmuseum omvat bijna 40 gebouwen waarvan elk gebouw wordt getoond met antiek meubilair en de activiteiten van het plattelandsleven uit de eigen tijd. Je vind hier ook de historische stoomboot USS Ticonderoga en een treinstation. 

Heuveltop

Main Street stijgt omhoog naar de heuveltop van Burlington waar de campus van de University of Vermont staat, opgericht in 1791. De campus van de universiteit wordt bekroond door de Williams Science Hall, een enorm bakstenen gebouw. Statige huizen en herenhuizen werden op de bovenste hellingen van de heuvel gebouwd door welvarende kooplieden en leiders van Burlington, gelegen boven de commerciële en waterkantgebieden. Veel van de statige huizen en herenhuizen zijn bewaard gebleven en onderhouden als woningen en als een onderdeel van het kleinere Champlain College. In de zijstraten van Main Street zijn veel voorbeelden te zien van verschillende architectonische stijlen, waarvan de meeste gebouwen zijn gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw. 

Things to do Burlington

Ben & Jerry's fabriek

Net buiten de stad Burlington staat de fabriek waar het beroemde Ben & Jerry's ijs wordt gemaakt. Het is mogelijk om een 30 minuten lange rondleiding te volgen door de fabriek. Tijdens deze rondleiding krijg je een kijkje in de geschiedenis van het bedrijf, het productieproces van het ijs en het proces van het creëren van de smaken. De tour wordt elke dag aangeboden, met uitzondering van enkele feestdagen, en is inclusief een gratis ijsje. Bezoek ook zeker de Flavour Graveyard, hier worden stopgezette smaken herdacht met nepgrafstenen. 

Lake Champlain Islands

Op 30 minuten rijden vanaf het stadscentrum van Burlington liggen de Champlain Islands. Bezoek Alburgh, het meest noordelijke puntje van de eilanden. Bij Alburgh vind je het Alburgh Dunes State Park, dit park omvat een van de langste stranden aan Lake Champlain. Bekijk het oudste koraalrif ter wereld genaamd Chazy Reef op Isle La Motte, je vind hier fossielen en een klein museum dat het natuurfenomeen verklaart. Andere aanraders om te bezoeken zijn North Hero, Knight Island State Park, Grand Isle en South Hero. Het is ook mogelijk om mee te gaan met een rondvaartboot over Lake Champlain. 

Smugglers' Notch State Park

Het Smugglers' Notch State Park ligt op ongeveer een uur rijden van Burlington. De beroemde Smugglers' Notch is een smalle pas met hoge kliffen die door de Green Mountains loopt. In het verleden bestond hier alleen een wandelpad en een pad voor paarden. In 1807 werd de Amerikaanse handel met Groot-Britannië en Canada verboden door president Thomas Jefferson. De illegale handel met Canada werd voortgezet door veel lokale inwoners door vee te hoeden en andere goederen door de Notch te vervoeren. Later werd ook nog drank uit Canada over de weg gesmokkeld. In dit gebied kun je de watervallen genaamd Bingham Falls bezoeken.

Toptips Burlington

Hoe lang verblijven?

We raden je aan om 1 overnachting in te plannen in Burlington. Met 1 overnachting heb je voldoende tijd om de hoogtepunten van Burlington te bezoeken en de stad te ontdekken.

Waar verblijven?

Er zijn allerlei soorten accommodaties in Burlington van bed and breakfasts tot luxe hotels, van appartementen tot resorts. Over het algemeen is het goedkoper om in de buitenwijken van de stad te verblijven in plaats van in het centrum dichtbij de bezienswaardigheden. Een aanrader is dan ook om dichtbij het vliegveld of in een van de buitenwijken van Burlington te verblijven, bijvoorbeld in South Burlington.

Vliegen naar Burlington en beste reistijd

Burlington International Airport (BTV) is het vliegveld van Burlington. Hoewel de naam anders doet vermoeden, vliegen er voornamelijk binnenlandse vluchten van en naar dit vliegveld. Vanaf Schiphol vliegen er geen rechtstreekse vluchten naar Burlington, je dient dus altijd een overstap te maken. Het voordeel is wel dat vluchten met een tussenstop over het algemeen een stuk voordeliger zijn. Houd er rekening mee dat vliegen in de maanden juli en augustus over het algemeen een stuk duurder is dan daarbuiten. Indien je de mogelijkheid hebt en flexibel bent met vertrekdata, zouden we je aanraden je reis te boeken ergens in de maand maart tot en met november. Met name de tweede helft van september en de eerste helft van oktober zijn uitstekende reisperiodes. Niet alleen is de temperatuur al een stuk aangenamer, ook vliegtickets zijn vaak vele honderden euro's goedkoper. 

Eten en drinken Burlington

Zoals op veel plekken in de VS kun je eten en drinken zo duur maken als je zelf wilt. Van zeer exclusief uit eten tot een snelle hap en alles er tussenin, de restaurants in Richmond bieden een gevarieerde keuken. De menu's variëren van Midden-Oosters, Chinees tot Italiaans en Frans. Enkele populaire restaurants in Vermont zijn Hen of the Wood, Leunig's Bistro, Penny Cluse Cafe en Farmhouse Tap & Grill.

Je kunt natuurlijk op heel veel plekken terecht voor een eenvoudige maaltijd. Daarnaast vind je in Burlington veel hippe koffietentjes en kleine restaurants. Houd er rekening mee dat de prijs voor eten hoger ligt op de toeristische plekken, het eten op een drukke plek kan dan ook wel weer heel gezellig zijn.

Rondreizen VS

Groepsreis New York & Washington

Albany

Maine

Montreal

New Hampshire

Vermont