Yosemite - beste hikes

Wandeltochten in Yosemite NP

Yosemite National Park in Californië is een hoogtepunt tijdens een rondreis door Californië. Behalve indrukwekkende uitzichten en indrukwekkende rotswanden leent Yosemite zich ook prima voor het maken van mooie wandelingen. Omdat Yosemite ruim 3000 vierkante kilometer groot is hebben we een selectie gemaakt van populaire hikes die de moeite waard zijn. Korte wandelingen worden daarbij buiten beschouwing gelaten. 

Yosemite is een drukbezocht Nationaal Park, met name in de weekenden en rond feestdagen. Houd daar rekening mee bij het plannen van je rondreis. Als je op tijd vertrekt in de ochtend is parkeerplek vinden vaak nog wel mogelijk. Verder raden we je vooral aan gebruik te maken van het shuttlebus-systeem in Yosemite Valley. 

Beste hikes en dagwandelingen Yosemite

In het algemeen geldt dat het tijdens wandelingen belangrijk is om voldoende drinken en eten mee te nemen. Zolang je populaire hikes doet zijn paden vaak goed aangegeven, maar zodra je een wandeling uitkiest die minder drukbezocht wordt is ook het navigeren vaak een stuk moeilijker.

Houd daarnaast rekening met beren in het nationaal park. Zorg dat je je auto goed afsluit en geen etenswaren of etensresten in je auto achter laat. Jaarlijks worden er auto's opengebroken door beren die afkomen op de geur. 

Yosemite Falls trail

Een prachtige wandeling naar de grote waterval van Yosemite Falls. Er zijn twee mogelijkheden, een korte wandeling naar de voet van de waterval of een langere wandeltocht naar de top van de waterval. Reis je met kinderen? Dan is de wandeling naar de voet van de waterval aan te raden. 

Kenmerken:

 • Ongeveer 3 kilometer voor de korte route, de lange route is 11,5 kilometer en kent veel hoogteverschil
 • Het eerste deel is drukbezocht
 • Zowel de korte als de lange wandeling kosten wat inspanning door hoogteverschil
 • Eenvoudig als je de korte hike doet, hoe langer de tocht hoe pittiger (ook qua hoogteverschil)

Begin van de route:

De route begint bij shuttlestop 7 en bij de shuttlestop voor El Capitan bij het kampeerterrein #4. 

Yosemite upper falls trailhead

De wandeling is het hele jaar mogelijk, maar met name in de wintermaanden niet per se aan te raden. De route begint gelijk met een steile klim naar boven en hebt onderweg prachtige uitzichten over Yosemite Valley. Het eerste punt, waar veel mensen omkeren is Columbia Rock waar je de indrukwekkendste plekken van Yosemite kunt zien, waaronder de Half Dome en Sentinel Rock. Vanaf hier is het nog een kleine kilometer naar de Yosemite Falls. Het laatste stuk van deze hike is steil en rotsachtig. 

Wees voorzichtig als je aan het einde van de hike komt, je staat recht boven een immense waterval! Als je veel tijd over hebt kun je vanuit hier nog naar Yosemite Point of Eagle Peak lopen. Ben je dit van plan, bereid je dan zeer grondig voor. Dit is uitsluitend voor geoefende wandelaars zonder hoogtevrees en met voldoende tijd. 

Er is geen drinkwater beschikbaar onderweg, maar een drinkfontein is beschikbaar bij kampeerterrein 4, het startpunt van de hike.

Mist Trail

De Mist trail is een van de populairste hikes in Yosemite. Doordat verschillende wandelingen samen komen kun je zelf bepalen hoe ver je wilt gaan. Het leuke van deze wandeling is dat je nat zult worden van de "mist" van de waterval. 

Kenmerken:

 • 5 kilometer naar de Vernal Fall en terug
 • 11 kilometer tot Nevada Fall en terug
 • Loop je vanaf Curry Village, dan komt er 2,5 kilometer bij de route op
 • 300 hoogtemeters naar de Vernal Fall
 • Met name in weekenden heel druk. Probeer je wandeltocht zo vroeg mogelijk te starten, daar heb je echt voordeel van! 

Begin van de route: deze wandeling begint bij Happy Isles (stop 16 van de shuttlebus). 

Yosemite Mist Trail

Dit is een populaire hike omdat je op elk punt geweldige uitzichten hebt. Dat begint al bij deze Bridge overlook waarbij je twee watervallen kunt zien. Je begint de wandeling aan de Merced rivier. Veel mensen lopen alleen naar de brug. Dit is dan ook verreweg het drukste deel van de route. 

Aan de overkant van de brug kun je linksaf slaan en kom je op het Mist Trail. Deze volgt de rivier en de waterval (Vernal Fall), waar je continu langs de waterval loopt omhoog. Als je verder wilt lopen kun je doorlopen tot de Nevada Fall, met meer spectaculaire uitzichten en vooral heel veel minder mensen. Hoe groter de inspanning, hoe minder mensen je zult tegenkomen en hoe groter de beloning van de hike zal zijn. 

Mirror Lake trail

Een ideale plek voor een zonnige zomerdag met een geweldig uitzicht op de Half Dome, een van de meest imposante bergen in Yosemite Valley. 

Kenmerken:

 • De wandeling rondom het meer is ruim 6 kilometer lang. Alleen heen en weer naar het meer loop je ongeveer 4 kilometer
 • Uitzichten op de Half Dome

Begin van de route:

De meeste mensen beginnen bij halte 17 van de shuttlebus. Het is wat verwarrend als je aankomt omdat er paden lopen naar verschillende kanten. Als je alleen naar het meer wilt lopen kun je het verharde pad nemen. Aan de rechterzijde is het wandelpad. 

Mirror lake Trail

Het Mirror Lake Trail is een ideale wandeling voor mensen die niet dagenlang de tijd hebben om Yosemite grondig te verkennen. Het is een mooie wandeling met een fantastisch uitzicht op de iconische Half Dome en het meer zelf. Deze wandeling kost niet superveel tijd, behalve de vele shuttlestops om er te komen. Zorg ervoor dat je vroeg in de ochtend vertrekt. Je kunt openingstijden vinden op de site van het nationaal park zelf. 

Half Dome Hike

Deze hike is uitsluitend voor geoefende wandelaars zonder hoogtevrees. Een permit is vereist en wordt via een loterij uitgegeven. Deze hike kost 12 uur en is een stevige hike, maar wel bucketlist-waardig. We werken deze hike niet verder uit op deze pagina omdat de voorbereiding voor een wandeling als deze niet zo eenvoudig is en voor de meeste mensen niet haalbaar zal blijken. 

Cathedral Lakes hike

Deze wandeling vind je aan de Tioga Road die je doorkruist als je van de ene naar de andere kant van Yosemite reist. 

Kenmerken:

 • 13 kilometer lange wandeling naar Upper en Lower Cathedral Lake
 • Beide meren liggen rond de 3000 meter hoogte
 • 250 tot 350 hoogtemeters afhankelijk van of je beide meren wilt bezoeken

Begin van de route:

Deze hike begint bij de Tuolumne Meadows. Je kunt de wandeling uitsluitend in de zomer doen, omdat de Tioga Road slechts enkele maanden per jaar geopend is. Deze wandeling brengt je in hoogalpien gebied, een heel andere ervaring dan in Yosemite Valley dat een stuk lager ligt. Houd rekening met lagere temperaturen en bereid je wandeling goed voor. De wandeling begint voorbij Tenaya Lake.

May Lake Trail

Kort maar krachtig, deze 4 kilometer lange wandeling is ideaal als je nog de hele Tioga Road moet afrijden. Je kunt de wandeling uitbreiden met de beklimming van Mount Hoffmann, maar dan wordt het wel gelijk een uitdaging.

Kenmerken:

 • Aan de Tioga Road, dus alleen te bereizen als de weg open is (in de zomer)
 • Mooie hike met mooie uitzichten en zicht op de Half Dome onderweg

Begin van de route

Aan de Tioga Road, voor je bij Tenaya Lake komt heb je de mogelijkheid een afslag te nemen naar het begin van deze wandeling. De weg heet May Lake dus kan eigenlijk niet missen. Als je vanuit Yosemite Valley komt vind je de weg aan de linkerzijde van de weg. 

may lake hike

Tijdens deze wandeling hoef je maar een kleine tweehonderd meter te stijgen. Het is een ideale wandeling voor mensen die richting de andere kant van de bergen rijden. Het is een vrij korte, maar mooie wandeltocht. Doordat je Yosemite Valley uit bent is het ook direct aanzienlijk rustiger, omdat 90% van de toeristen niet verder komt dan Yosemite Valley. 

Meer hikes en advies

Er zijn meer hikes, niet alleen in Yosemite zelf, maar ook in de gebieden rondom Yosemite National Park zelf. Zo is het Mariposa gebied aan de westzijde interessant voor wandelaars, maar ook aan de andere zijde bij Mammoth Lakes zijn veel mooie wandeltochten te maken. Heb je dus meer tijd in de regio, probeer dan voor je vertrekt een goede planning te maken van wandeltochten die je wilt doen. Houd er rekening mee dat wandeling niet altijd even goed aangegeven zijn en het belangrijk is dat je de route op basis van oriëntatiepunten vooraf plant. 

In het hele gebied komen zwarte beren voor. Maak voldoende lawaai en benader een beer niet. Wandel bij voorkeur met drie personen of meer. 

Rondreizen VS

Gezinsreis rondreis Californië

Groepsreis Californië 18-39 jaar

Rondreis Californië

Californie

Lake Tahoe

Reno

Sacramento

Sequoia National Park

Yosemite National Park