--

Tennessee

Tennessee

Tennessee staat bekend om de muziek industrie. Hier komen dan ook grote namen vandaan. Onder andere Johnny Cash, Aretha Franklin, Justin Timberlake, Miley Cyrus en Tina Turner zijn geboren in deze staat en zijn hier begonnen met een naam op te bouwen. En ook de bekende filmregisseur Quentin Tarantino en de bekende acteur Morgan Freeman komen uit The Volunteer State. Wandel over Beale Street, bezoek het landgoed van Elvis Presley en bekijk de Music City Walk of Fame.

Ook staat Tennessee bekend om Great Smoky Mountains National Park. Dit is het meest bezochte nationale park van de Verenigde Staten en, ook heel fijn om te weten, gratis te bezoeken. Ook kun je in Tennessee een aantal historische sites gelinkt aan de Civil War bezoeken. Wat er allemaal te doen is in de staat Tennessee? Dat kun je vinden op deze pagina!

Algemene informatie

Grote steden in Tennessee

Nashville

Nashville is de hoofdstad van de staat Tennessee en heeft bijna 600.000 inwoners. Door de vele universiteiten die hier te vinden zijn is het een echte studentenstad. Veel mensen die hier wonen zijn van Afrikaanse oorspong. De stad staat bekend om cultuur, industrie en daarnaast is het het politieke centrum van de staat, samen met Memphis. Het staat bekend als de hoofdstad van de country muziek, maar heeft een grote rol gespeeld voor diverse muziek genres. En nog steeds. 

Bekende artiesten die zijn geboren in deze stad zijn Johnny Cash en Miley Cyrus. Bezienswaardigheden zijn de Music City Walk of Fame, Rockability Hall of Fame, Musicians Hall of Fame and Museum, de Music Row, de AT&T Buidling (ook wel Batman Tower), de Shelby Street Pedestrian Bridge, de Yazoo Brewery, het Centennial Park en Printer's Alley. Er is hier dus voldoende te beleven, vooral op muzikaal gebied. En als je altijd al een karoke bar hebt willen bezoeken, dan is dit de stad om het te doen! Misschien wordt je wel ontdekt ;-). 

Nashville Tennessee

Memphis

Memphis is de grootste stad van Tennessee en je kent het wellicht wel van het liedje 'Walking in Memphis'. Waar veel mensen deze stad ook van kennen, is de moord op Martin Luther King. Ook zal het bekend in de oren klinken bij fans van Elvis Presley, aangezien zijn landgoed hier namelijk te vinden is. De stad heeft bijna 680.000 inwoners en is daarmee de 19e grootste stad van de Verenigde Staten. Het is een culturele stad, maar ook de industriele en financiele stad van de staat Tennessee.

Bezienswaardigheden die we je absoluut willen aanraden zijn Graceland (het landgoed van Elvis Presley), Memphis Zoo, het National Civil Rights Museum, Beale Street, Sun Studio, Rock 'n Soul Museum en het Cotton Museum.

Memphis Tennessee

Knoxville

Knoxville ligt vlakbij Great Smoky Mountains National Park en is daarom een goede overnachtingslocatie als je dit park wilt gaan bezoeken. Ook in deze stad speelt de natuur al een rol. Het ligt namelijk in een heuvelachtig gebied. Midden door de stad stromen vertakkingen van de Tennessee River. De stad heeft zo'n 187.500 inwoners. Je kunt in Knoxville trouwens heel goed uitgaan!

Het is het administratieve centrum van Tennessee en kent een lange geschiedenis. Leuke en/of interessante bezienswaardigheden zijn Market Square, Three River Rambler, Marble Springs State Historic Site, Ramset House Plantation, Mabry-Hazen House, Knoxville Museum of Art, het Tennessee Theatre en Sunsphere.

Knoxville Tennessee

Chattanooga

Chattanooga is een groene stad in de staat Tennessee en staat bekend als een echte outdoor city. Als je fan bent van wandelen, dan heb je hier veel mogelijkheden toe langs de rivier de Tennessee, die door de stad heen stroomt. Ook kun je in de omgeving goed klimmen, fietsen of watersporten beoefenen. De stad heeft 180.500 inwoners.

Bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zijn Point Park (indien je interesse hebt in de burgeroorlog), Tennessee Aquarium, de Tennessee Riverwalk, het proeven van lokale bourbon en biertjes en het bezoeken van het Tennessee Valley Railroad Museum (net buiten de stad).

Chattanooga Tennessee

Clarksville

Clarksville is een, voor Amerikaanse begrippen, (kleine) historische stad. Rondom de stad is veel natuur en daarom is dit een perfecte uitvalsbasis als je naast het bezoeken van de stad ook graag even de stad wilt ontvluchten. Ook in deze stad kun je heerlijk langs het water wandelen, bijvoorbeeld over de McGregor Park Riverwalk. De stad heeft 156.800 inwoners.

Bezienswaardigheden zijn het Dunbar Cave State Park (grotten), de bossen in de omgeving, het Roxy Regional Theatre, downtown Clarksville, het Fort Defiance Civil War Park & Interpretive Centre, de Old Glory Distelling Company en Historic Collinsville. Ook worden in dit stadje veel boerenmarkten georganiseerd. 

Clarksville Tennessee

Top bezienswaardigheden

Graceland

Graceland is het landgoed van de the King of Rock and Roll, Elvis Presley. Het landhuis is in 1939 gebouwd en Elvis heeft hier 20 jaar gewoond. Het museum in Memphis trekt ieder jaar veel bezoekers, het is namelijk het meest bezochte museum van een woonhuis in de Verenigde Staten na het Witte Huis. Als je het museum bezoekt kun je een audiotour doen. Daarnaast is het museum erg interactief ingedeeld. De meeste mensen doen ongeveer 3 tot 5 uur over een bezoek.

National Civil Rights Museum

Het National Civil Rights Museum kun je vinden in Memphis. Je dient er een kleine wandeling naartoe te maken. Vroeger was dit museum het Lorraine Motel, waar Marthin Luther King vermoord is. Ook bij dit museum kun je gebruik maken van een audiotour. Je loopt hierbij diverse zalen door waarbij informatie wordt gegeven over de zwarte geschiedenis van de rechten van Afro-Amerikanen in Nederland. De meeste mensen doen ongeveer 2 tot 3 uur over een bezoek.

Beale Street

Als je in Memphis bent, dan mag een bezoek aan deze muzikale straat eigenlijk niet ontbreken. 2,9 kilometer aan restaurants, bars, live muziek, jazz bars, blues bars en entertainment. Als je op zoek bent naar gezelligheid en muziek, dan ben je hier absoluut aan het goede adres. Overdag leuk, maar eigenlijk in de avond nog veel leuker.

Beale street Memphis

Civil War - historische plekken

Indien je erg geinteresseerd bent in de Civil War, dan kun je in Tennessee meer dan 350 plekken ontdekken die hiermee te maken hebben. Aangezien dat er wel heel erg veel zijn, sommen we er hier een aantal interessante op:

  • Fort Donelson in Dover: De slag om dit fort werd uitgevochten in februari 1862. Je kunt het Fort Denelson National Battlefield een bezoek brengen. Het heeft een eigen visitor center waar je informatie op kunt doen over deze slag.

  • Stones River National Battlefield in Murfreesboro: Ook de Stones River National Battlefield is een plek om te bezoeken als je geinteresseerd bent in deze geschiedenis. Hier heeft een heftig gevecht plaatsgevonden op oudjaarsdag in 1862. Ook deze locatie heeft een eigen visitor center.

  • Point Park in Chattanooga: Dit park ligt in Chickamauga & Chattanooga National Military Park en geeft veel informatie over de burgeroorlog. Een mooi uitzichtpunt dat te vinden is in dit park is Moccasin Bend. Hierbij heb je uitzicht over de Tennessee River.

  • Fort Defiance Civil War Park & Interpretive Centre in Clarksville: Het Museum is redelijk klein, maar erg informatief. Je kunt een film bekijken over de burgeroorlog en luisteren naar verhalen over deze tijd. Het personeel wilt je met alle liefde alles vertellen wat ze weten over de slag bij Clarksville.

Sun Studio

Indien je heel erg geinteresseerd bent in artiesten van vroeger, dan is een bezoek aan de Sun Studio ook een absolute aanrader. Hier zijn diverse artiesten doorgebroken, waaronder Elvis Presley en Johnny Cash. Het is trouwens nog steeds een muziekstudio. Je kunt een bezoek brengen aan het kleine maar interessante museum dat bij deze studio hoort, waarin je allerlei muziekinstrumenten, platen en foto's kunt vinden.

Sun Studio Tennessee

Nationale Parken en recreatie 

Great Smokey Mountains National Park

Dit natuurgebied ligt zowel in Tennessee als in North Carolina. Het nationale park is het gehele jaar open en is het drukst bezochte park in Amerika, en vooral: gratis te bezoeken! Breng vooral voordat je het park gaat ontdekken even een bezoek aan het visitor center. Hier kun je je namelijk laten informeren over mooie routes en waar het bijvoorbeeld op het moment van bezoeken wat drukker is in het park. Een van de twee visitor centers ligt in Tennessee.

Er is geen sprake van pendelbussen. Je hebt dus een auto nodig om het park te ontdekken. Onderweg is het mogelijk om verschillende hikes te lopen, bijvoorbeeld een klein stukje van de 3488 kilometer lange Appalachian Trail of loop de Laurel Falls Trail. De hoofdweg in het park is de Newfound Gap Road. Aan deze weg liggen diverse bezienswaardigheden om een stop bij te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Cades Cove, de Clingmans Dome en Mortons Overlook? Wist je dat in dit park zwarte beren voorkomen? Hoe vroeger je vertrekt, hoe meer kans je hebt op het spotten van deze dieren!

Cades Cove Great Smoky Mountains NP

Cherokee National Forest

In dit grote bos kun je uitstekend een mooie hike maken tijdens je rondreis door Tennessee. Hier leefden vroeger de Cherokee en Creek Indinanenstam. Je kunt in dit bos onder andere mooie watervallen, rivieren en kampeerplekken vinden. Er zijn fiets- en wandelpaden aangelegd zodat je gemakkelijk het park kunt ontdekken. Dieren die in dit bos voorkomen zijn herten, beren en wasberen. Neem daarom wel bear spray mee.

Tips rondreizen Tennessee

De beste manier om Tennessee te verkennen is met de auto. Het OV brengt je namelijk lang niet altijd van stad naar stad en je zult ontdekken dat de auto toch wel de meeste bewegingsvrijheid geeft.

Als je zin hebt in een wat langere roadtrip, dan kan het een overweging zijn om de Natchez Trace Parkway te bereiden. Hier doe je ongeveer twee dagen over en hierbij combineer je de staten Mississippi, Tennessee en een stukje Alabama. Dit is een route met veel geschiedenis. Vroeger werd het door indianen gebruikt om overheen te lopen, migranten volgden deze weg en ook postkoetsen waren hier vroeger te vinden. Uiteraard is deze weg nu opnieuw geasfalteerd. De route is zo'n 440 mijl (708 km) lang.

tips rondreizen Tennessee

Eten en drinken Tennessee

Leuk om te weten over Tennessee is dat ze hier houden van tomaten. Je zult dit dan ook in veel gerechten terug zien. Daarnaast houden ze hier erg van grapefruit, chili, jalapeno pepers en zoete uien. Een interessante combinatie, dat over de jaren heen populair is geworden in deze staat.

Als je onderweg snel wat wilt eten en drinken, dan kun je prima terecht in een diner of een fast food restaurant. In de grotere steden heb je meer keuze uit restaurants.

eten drinken Tennessee

Rondreizen VS

Deep South rondreis

Great Smoky Mountains National Park

Memphis

Nashville

North Carolina