--

Albany

Albany informatie

Albany is de hoofdstad van de staat New York en ligt zo'n 240 km ten noorden van de stad New York. Hoewel Albany de hoofdstad is van de staat, is het de elfde grootste stad in de staat. Albany heeft ongeveer 96.500 inwoners.

De stad heeft een Nederlands erfgoed. Albany werd namelijk door de Nederlanders bewoond en had voor een periode zelfs de naam Beverwijck, om in dit geval de bever te eren die essentieel was in de pelshandel voor de Nederlanders. De Nederlanders bouwden hier in 1614 Fort Nassau voor de pelshandel en Fort Orange in 1624. De Engelsen namen in 1664 de Nederlandse nederzettingen over en hernoemden de stad tot Albany. Albany werd in 1797 de hoofdstad van de staat New York, nadat de VS onafhankelijk werd in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. 

Bezienswaardigheden Albany

New York State Capitol

Het New York State Capitol is tussen 1867 en 1899 gebouwd onder verschillende gouverneurs en huisvest tegenwoordig de New York State Legislature. Het Capitool maakt deel uit van het Empire State Plaza in Capitol Park. De begane grond van het Capitool is gebouwd in een klassieke romaanse stijl, de tweede en derde verdieping in klassieke renaissancestijl en de vierde verdieping en dakverdieping in victoriaanse romaanse stijl. Het is mogelijk om een rondleiding te volgen door het gebouw.

Governor Nelson A. Rockefeller Empire State Plaza

Het Governor Nelson A. Rockefeller Empire State Plaza is een complex van staatsoverheidsgebouwen dat werd gebouwd tussen 1965 en 1976. Het plein staat ook wel bekend als het Empire State Plaza. Gebouwen die onderdeel zijn van dit complex zijn onder andere het Cultural Education Center, de Mayor Erastus Corning 2nd Tower, The Egg en Swan Street Building. Op de 42e verdieping van het de Corning Tower bevindt zich een observatiedek. Naast de gebouwen heeft het plein waterfonteinen, gedenktekens en bomen. Er worden regelmatig evenementen op het plein gehouden.

Lark Street

Lark Street is een historische straat en omvat vele antieke winkeltjes, gallerijen, bars, koffietentjes, restaurants en winkels. Lark Street wordt ook wel "Greenwich Village" genoemd. In Lark Street zijn enkele gebouwen uit de 19e eeuw en op sommige kruispunten zijn nog steeds straatkeien van vroeger te zien. In de straat treden geregeld lokale muzikanten op. 

Albany City Hall

De Albany City Hall is gebouwd in 1883 in romaanse stijl, het gebouw dient als de zetel van de regering van de stad. De Albany City Hall heeft een 62 meter hoge klokkentoren, dit is een van de weinige gemeentelijke klokkentorens in de VS. De klokkentoren werd in 1927 toegevoegd aan de Albany City Hall als gedenkteken voor de soldaten die omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog. 

Historic Cherry Hill

In 1787 werd het Historic Cherry Hill gebouwd als huis voor Philip en Maria van Rensselaer. Het huis diende uiteindelijk als thuisbasis voor vijf generaties van deze machtige familie. Toen de laatste afstammeling van de familie stierf, schonk ze het huis en de inhoud aan de staat New York. In 1964 werd Cherry Hill geopend als museum, het huis omvat meer dan 70.000 kunstwerken, persoonlijke voorwerpen, meubels, en foto's van de familie Rensselaer en de tijd waarin de familie leefde. Het is mogelijk om een rondleiding te volgen door het huis.

USS Slater

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten er 563 Destroyer Escorts tegen Nazi U-boten op de Atlantische Oceaan met als doel het beschermen van konvooien van mannen en materiaal. In de Stille Oceaan verdedigden ze marine-taskforces tegen Japanse onderzeeërs en Kamikaze luchtaanvallen. Een van deze schepen vaart tegenwoordig nog in de VS, dat is de USS Slater. Tegenwoordig is de USS-Slater een museumschip, afgemeerd aan de Hudson River. De USS-Slater werd gelanceerd in 1944 en diende bij de Amerikaanse marine en vervolgens bij de Griekse Marine, totdat het schip in 1993 werd teruggestuurd naar de VS. Het is mogelijk om een rondleiding over de boot te volgen.

Schuyler Mansion

Schuyler Mansion werd tussen 1761 en 1765 gebouwd voor Philip Schuyler. Philip Schuyler was een generaal in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en een Amerikaanse senator. Het herenhuis is gebouwd van bakstenen in een Georgiaanse stijl en dient tegenwoordig als historisch museumhuis. Het interieur van het huis omvat kunst en meubels uit de 18e eeuw. Het is mogelijk om een rondleiding te volgen door het huis.

Ten Broeck Mansion

Ten Broeck Mansion werd tussen 1797 en 1798 gebouwd door Generaal Abraham ten Broeck, het huis werd destijds "Prospect" genoemd. Het landhuis kijkt uit op de Hudson rivier en omvat decoraties en meubels die dateren uit het midden van de 19e eeuw. Het is mogelijk om een rondleiding door het huis te volgen.

Toptips Albany

Hoe lang verblijven?

We raden je aan om 1 overnachting in te plannen in Albany. Met 1 overnachting heb je voldoende tijd om de hoogtepunten van Albany te bezoeken en de stad te ontdekken.

Waar verblijven?

Er zijn allerlei soorten accommodaties in Albany van bed and breakfasts tot luxe hotels, van appartementen tot resorts. Indien je dichtbij de bezienswaardigheden wil verblijven is downtown Albany het beste gebied om te verblijven. Toch is het over het algemeen goedkoper om in de buitenwijken van de stad te verblijven in plaats van in het centrum dichtbij de bezienswaardigheden. Een aanrader is dan ook om dichtbij het vliegveld of in een van de buitenwijken van Albany te verblijven.

Vliegen naar Albany

Albany International Airport is het vliegveld van Albany, vanaf dit vliegveld vertrekken alleen binnenlandse vluchten. Vanaf Schiphol vliegen er dus geen rechtstreekse vluchten naar Albany, je dient dus altijd minstens een overstap te maken. Het voordeel is wel dat vluchten met een tussenstop over het algemeen een stuk voordeliger zijn. Houd er rekening mee dat vliegen in de maanden juli en augustus over het algemeen een stuk duurder is dan daarbuiten.

Beste reistijd

Indien je de mogelijkheid hebt en flexibel bent met vertrekdata, zouden we je aanraden je reis te boeken ergens in de maand maart tot en met november. Met name de tweede helft van september en de eerste helft van oktober zijn uitstekende reisperiodes. Niet alleen is de temperatuur al een stuk aangenamer, ook vliegtickets zijn vaak vele honderden euro's goedkoper. De zomers in Albany zijn warm, de winters zijn erg koud en met regen of sneeuw. Albany ligt ongeveer 2,5 uur rijden boven New York City

Eten en drinken Albany

Zoals op veel plekken in de VS kun je eten en drinken zo duur maken als je zelf wilt. Van zeer exclusief uit eten tot een snelle hap en alles er tussenin, de restaurants in Albany bieden een gevarieerde keuken. 

Voor Italiaans kun je in Albany terecht bij Restaurant Navona, I Love Pizza en Cardona's Market. Voor vis kun je terecht bij Yanni's Too, voor dessert bij Cheesecake Machismo, voor Aziatisch bij Van's Vietnamese of Taiwan Noodle en zo is er nog veel meer.

Je kunt natuurlijk op heel veel plekken terecht voor een eenvoudige maaltijd. Daarnaast vind je in Oklahoma City veel foodtrucks en kleine restaurants. Houd er rekening mee dat de prijs voor eten hoger ligt op de toeristische plekken, het eten op een drukke plek kan dan ook wel weer heel gezellig zijn.

Rondreizen VS

Groepsreis New York & Washington

Buffalo

New York

New York City

Pennsylvania

Philadelphia