Bismarck

Bismarck informatie

Bismarck is de hoofdstad van de staat North Dakota. Bismarck is na Fargo de dichtstbevolkte stad in de staat, met ongeveer 73.500 inwoners.

De stad werd in 1872 gesticht door Europese Amerikanen aan de oostelijke oever van de Missouri River. De stad werd destijds Edwinton genoemd, naar een supporter van de transcontinentale spoorweg genaamd Edwin L. Johnson. In 1873 werd de naam veranderd in Bismarck door de Northern Pacific Railway Company, ter ere ere van Otto von Bismarck. Dit werd gedaan om Duitse investeerders en immigranten naar de regio te lokken, dit plan was succesvol. In 1889 werd Bismarck de hoofdstad van de staat, toen North Dakota werd opericht vanuit Dakota Territory en toen het werd toegelaten tot de Union. 

Bezienswaardigheden Bismarck

North Dakota State Capitol

Het North Dakota State Capitol is de belangrijkste bezienswaardigheid van Bismarck. Het capitool is gebouwd in Art Deco stijl en met 19 verdiepingen het hoogste gebouw in de stad. Het capitool wordt ook wel de "Skyscraper on the Prarie" genoemd. Op de 18e verdieping van het gebouw bevindt zich een observatiedek. Deze versie van het State Capitol is eigenlijk een vervanging voor het origineel dat in 1930 afbrandde door een brandstichting. 

Former Governor's Mansion

Former Governor's Mansion werd in 1884 gebouwd als privéhuis voor de drankhandelaar Asa Fisher. Van 1893 tot 1960 functioneerde het huis als residentie voor de gouverneurs van North Dakota. Twintig staatsgouverneurs zijn gedurende die tijd in het huis gehuisvest. Aan de achterkant van het hoofdgebouw staat een koetshuis, dit gebouw omvat nu een tentoonstelling. Beide gebouwen hebben een uitgebreide restauratie ondergaan en zijn geopend voor rondleidingen. 

Camp Hancock State Historic Site

Camp Hancock State Historic Site behoudt een deel van een militaire installatie uit 1872, ooit bekend als Camp Greeley. In 1873 werd de naam veranderd in Camp Hancock. Camp Greeley werd opgericht met het doel om bescherming te bieden aan garnizoenstroepen die bezig waren met het bouwen van de Northern Pacific Railroad. Camp Hancock beschikt over verschillende gebouwen zoals de oudste kerk in Bismarck en het voormalige hoofdkwartier van het kamp. De blokhut die ooit het hoofdkwartier van het kamp was dient nu als een museum vol voorwerpen en informatie over de lokale geschiedenis van Bismarck. Een adnere bezienswaardigheid is de Northern Pacific Locomotive uit 1909. 

Buckstop Junction

Het historische gebied Buckstop Junction is opgericht door de Missouri Valley Historical Society om de geschiedenis van het gebied Missouri River Valley te behouden. Buckstop Junction is een levensgrote replica van het oude stadje dat dateert uit de late jaren 1800 en begin 1900. Originele gebouwen van het oude stadje zijn naar Buckstop Junction verplaatst. Het gebied geeft bezoekers een idee van de sfeer van de Missouri River Valley in het verleden. 

McDowell Dam Nature Park

Het McDowell Dam Nature Park ligt op ongeveer 8 km van Bismarck. Het park is gecentreerd rondom een kunstmatig meer gevuld met forel, het meer is dan ook populair onder de vissers. Het zandstrand van het meer is een perfecte plek om te zwemmen en te zonnen. Bij het meer zijn boten en waterfietsen te huur. In het park zijn meerdere wandel- en fietspaden aanwezig.

Things to do Bismarck

North Dakota Heritage Center & State Museum

Het North Dakota Heritage Center bevat de permanente collectie de State Historical Society of North Dakota. De collectie focust zich op het North Dakota van de prehistorie tot de 20e eeuw. Zo is er bijvoorbeeld een levensgroot skelet van een Tyronnosaurus rex te zien, 's werelds grootste inktvisfossiel, kralenwerk en aardewerk gemaakt door inheemse mensen en een Mars ruimtepak. Het museum behandelt alle aspecten van de geschiedenis van de staat: de prehistorie, de geologie, de vroege bewoners en en de mix van culturen die hebben bijgedragen aan het vormen van de staat.

Lewis and Clark Riverboat

De Lewis and Clark Riverboat biedt van mei tot en met september dagelijkse rondvaarten aan over de Missouri River. De boot heeft zowel zitplaatsen binnen als buiten voor 150 passagiers. De boot kan ook worden gehuurd voor privé-evenementen. De rondvaartboot vertrekt vanuit de haven van Bismarck, bij River Road.

Fort Abraham Lincoln State Park

Forth Abraham Lincoln State Park ligt op 20 minuten van Bismarck. Het staatspark is in 1907 opgericht en daarmee het oudste staatspark in North Dakota. In het staatspark zijn veel historische bouwwerken nagebouwd, waaronder het huis in Victoriaanse stijl van generaal Cluster, On-A-Slant Indian Village en verschillende graanschuren, bunkers en militaire kazernes. In het park zijn wandelpaden aangelegd die de verschillende gebouwen met elkaar verbinden. 

Toptips Bismarck

Hoe lang verblijven?

We raden je aan om 1 overnachting in te plannen in Bismarck. Met 1 overnachting heb je voldoende tijd om de hoogtepunten van Bismarck te bezoeken en de stad te ontdekken. 

Waar verblijven?

Er zijn allerlei soorten accommodaties in Bismarck. Populaire wijken om te verblijven in Bismarck zijn Dowtown Bismarck, The Missouri Riverfront en North Bismarck. Toch is het over het algemeen goedkoper om in de buitenwijken van de stad te verblijven in plaats van in het centrum dichtbij de bezienswaardigheden. Een aanrader is dan ook om dichtbij het vliegveld of in een van de buitenwijken te verblijven.

Vliegen naar Bismarck

Bismarck beschikt over een vliegveld, namelijk Bismarck Airport. Vanaf dit vliegveld vliegen alleen binnenlandse vluchten. Vanaf Schiphol vertrekken er dus geen directe vluchten naar Bismarck, je dient altijd minstens een overstap te maken. Het voordeel van vluchten met een overstap is wel dat ze vaak een stuk goedkoper zijn. Houd er rekening mee dat vliegen in de maanden juli en augustus over het algemeen een stuk duurder is dan daarbuiten.

Beste reistijd

De winters in Bismarck zijn vaak erg koud, van begin mei tot juni en in de maand oktober is de temperatuur als een stuk aangenamer. Tussen juni en september is het warm in Bismarck, soms kan het wel erg heet worden in de zomer. Indien je de mogelijkheid hebt en flexibel bent met vertrekdata, zouden we je aanraden je reis te boeken ergens in de maabd mei tot en met oktober. Met name de tweede helft van september en de eerste helft van oktober zijn uitstekende reisperiodes. Niet alleen is de temperatuur al een stuk aangenamer, ook vliegtickets zijn vaak vele honderden euro's goedkoper. 

Eten en drinken Bismarck

Eten en drinken kun je zo duur maken als je zelf wilt in de VS. Van een snelle hap tot uitgebreid, luxe eten en alles er tussenin. Bismarck is de belangrijkste gastronomische bestemming van North Dakota, met gerechten van over de hele wereld. 

De staat North Dakota kent enkele iconische gerechten, de meeste daarvan zijn gebaseerd op Duits en Noors eten omdat het grootste deel van de bevolking in de staat afkomstig is van Duitse en Scandinavische immigranten. Enkele iconische gerechten zijn knoephla (romige dumpling en aardappelsoep), fleischkuekle (pasteitje met vlees), walleye (breedbekbaars) en goulash.

Enkele populaire restaurants in Bismarck zijn Blarney Stone, Noodlezip, Fireflour Pizza, Terra Nomad Company en Pirogue Grille. 

Je kunt natuurlijk op heel veel plekken terecht voor een eenvoudige maaltijd. Houd er rekening mee dat de prijs voor eten hoger ligt op de toeristische plekken, het eten op een drukke plek kan dan ook wel weer heel gezellig zijn.

Rondreizen VS

Deep South rondreis

Minnesota

Montana

North Dakota

South Dakota

Theodore Roosevelt National Park