Montana

Montana

Montana is een staat in het noorden van de Verenigde Staten. De staat grenst in het noorden aan Canada en wordt verder omringd door de Amerikaanse staten Idaho, Wyoming, North Dakota en South Dakota. De staat, die sinds 1889 officeel een staat is van de Verenigde Staten, kent verschillende bijnamen, waarvan de bekendste Treasure State en Big Sky Country. De naam Montana zelf dankt zijn naam aan het Spaanse woord Montaña, dat bergen betekent. Het is de vierde grootste staat van de Verenigde Staten.

Een interessant feit aan deze staat is dat het grote vlaktes kent, maar ook gebergte. Zo heb je in het oosten de Great Plains, een groot vlak gebied dat verschillende Amerikaanse staten en een klein deel van Canada doorkruist, maar in het westen de Rocky Mountains, een rotsgebergte dat door de Verenigde Staten en Canada heen loopt. Ook kun je in de staat verschillende meren vinden, waarvan de bekendste de Missouri. Hierdoor is de natuur heerlijk gevarieerd.

Gekeken naar de geschiedenis van de staat is het een gebied van veel onrust tussen de indianenstammen en de blanke gelukszoekers. Duizenden mensen drongen rond 1850 het gebied binnen en er onstonden vrij direct mijnstadjes. De indianen waren natuurlijk niet van plan om het gebied direct op te geven. Een alles bepalende slag resulteerde erin dat de indianen zijn verdreven. Daarna is Helena vrij snel de hoofdstad geworden en zijn Butte, Billings en Missoula ingericht als mijnstadjes tot maar liefst 1980. Echter zijn er nog steeds 7 indianenstammen in de staat en vertegenwoordigen zei ongeveer 4 tot 6 procent van de bevolking.

Tegenwoordig staat Montana bekend als een ruige staat. Veel mensen hebben in deze staat een natuurberoep en werken bijvoorbeeld in de bosbouw. De inwoners staan bekend als mensen die weinig te maken willen hebben met de overheid. Ze nemen de teugels zelf in handen. Typerend voor deze staat zijn de pick-up trucks, quads, motoren, houthakkersblouses, vergezichten en graanvelden. 

Als je tijdens een rondreis graag wilt genieten van de natuur en echt ruig Amerika, dan is Montana een uitstekende staat om een bezoek aan te brengen. Een bezoek aan Glacier National Park mag daarbij zeker niet ontbreken.

Algemene informatie

 • Hoofdstad: Helena

 • Grootste stad: Billings

 • Bevolking: ongeveer 1 miljoen

 • De staat staat bekend om: ruig Amerika, diverse natuur, ongerept, wildlife, Glacier NP en pick-ups

Grote steden in Montana

Big Sky

Big Sky is omringd door bergen en heeft ongeveer 1.200 inwoners. Het is een goede uitvalsbasis in zowel de winter als in de zomer vanwege de mogelijkheden tot outdoor activiteiten. In de winter is Big Sky erg geliefd onder wintersporters en in de zomer kun je genieten van hiken, de natuur, wandelen en vissen. Als je hier de natuur in duikt heb je een grote kans op het zien van bijzondere dieren, zoals elanden, beren en vogels. Het hele jaar door, maar met name in de zomer, worden er verschillende evenementen in het stadje georganiseerd, zoals rodeo's, muziekfestivallen en boerenmarkten. Het bijzondere aan dit stadje is dat het zeer geliefd is voor de outdoorsporten, maar dat het ook absoluut niet is platgelopen door toeristen. In de avond heb je voldoende mogelijkheden om een leuk barrertje op te zoeken.

big sky montana

Het weer in Big Sky

 • Weer zomer: Gemiddeld minimaal 4/7 graden en maximaal 18/24 graden

 • Weer herfst: Gemiddeld minimaal -9/4 graden en maximaal 0/18 graden

 • Weer winter: Gemiddeld minimaal -14/-9 graden en maximaal -6/0 graden

 • Weer lente: Gemiddeld minimaal -8/-1 graden en maximaal 1/11 graden

Bozeman

Ook Bozeman is een uitvalsbasis voor avontuurlijke en outdoor activiteiten. Door de ruige natuur in de omgeving is het een plek die niet snel zal vervelen. Je kunt vanuit dit plaatsje onder andere wandelen en mountainbiken. Ook kun je je in de avond vermaken bij een leuk barretje of een brouwerij. De stad heeft ongeveer 35.000 inwoners. Een leuk weetje is dat de stad is voorgekomen in de serie The Big Bang Theorie en dat de producent van Star Trek, Brannon Braga, in deze stad is geboren.

Paradise Valley Bozeman Montana

Het weer in Bozeman

 • Weer zomer: Gemiddeld minimaal 7/10 graden en maximaal 23/28 graden

 • Weer herfst: Gemiddeld minimaal -7/4 graden en maximaal 5/20 graden

 • Weer winter: Gemiddeld minimaal -13/-7 graden en maximaal -2/2 graden

 • Weer lente: Gemiddeld minimaal -6/3 graden en maximaal 6/18 graden

Missoula

Missoula heeft ongeveer 65.000 inwoners en is daarmee een van de grotere steden van de staat Montana. Als je even de ruige wildernis uit wilt en terug wilt naar de beschaafde wereld is dit dus een prima plek om een nachtje te verblijven. Breng een bezoek aan de Missoula Brewery of het Smokejumper Visitor Center (niet heel groot, maar wel interessant om erachter te komen hoe ze hier bosbranden bestrijden). In de omgeving kun je een bezoek brengen aan de National Bison Range Refuge of op een uurtje rijden de ghost town Garnet.

Missoula montana

Het weer in Missoula

 • Weer zomer: Gemiddeld minimaal 8/10 graden en maximaal 23/38 graden

 • Weer herfst: Gemiddeld minimaal -5/4 graden en maximaal 5/21 graden

 • Weer winter: Gemiddeld minimaal -7/-9 graden en maximaal -1/3 graden

 • Weer lente: Gemiddeld minimaal -4/3 graden en maximaal 8/18 graden

Great Falls

Great Falls is een stad met 56.000 inwoners en daarmee ook een van de grotere steden van de staat. De stad is in 1950 een stuk bekender geworden door het Mariana ufo incident. Dwars door de stad stroomt de rivier Missouri. Interessant aan deze stad is dat er veel energiecentrales en dammen te vinden zijn. Ook kun je rondom dit stadje veel natuurparken vinden. 

natuur montana

Het weer in Great Falls

 • Weer zomer: Gemiddeld minimaal 8/12 graden en maximaal 23/38 graden

 • Weer herfst: Gemiddeld minimaal -5/6 graden en maximaal 7/21 graden

 • Weer winter: Gemiddeld minimaal -12/-8 graden en maximaal -2/3 graden

 • Weer lente: Gemiddeld minimaal -6/5 graden en maximaal 6/18 graden

Helena

Helena staat bekend om de goudmijnen die hier zijn opgestart. Rond 1865 is hier voor het eerst goud ontdekt en daarna is ook de stad vrij rap gesticht. Het is de hoofdstad van Montana en het heeft inmiddels ongeveer 28.000 inwoners. Leuk om te bezoeken is Reeder's Alley. Dit is het oudste gedeelte van de stad en laat meer zien van de geschiedenis van de stad en het goud zoeken. Helena is absoluut niet de meest interessante stad van de staat, maar het kan wel leuk zijn om een bezoek aan te brengen. 

wildlife montana

Het weer in Helena

 • Weer zomer: Gemiddeld minimaal 8/10 graden en maximaal 23/38 graden

 • Weer herfst: Gemiddeld minimaal -7/4 graden en maximaal 6/20 graden

 • Weer winter: Gemiddeld minimaal /13/-10 graden en maximaal 0/3 graden

 • Weer lente: Gemiddeld minimaal -6/3 graden en maximaal 6/18 graden

Whitefish

Whitefish is ideaal als je op zoek bent naar een gezellige plek om te overnachten dichtbij Glacier National Park. In de winter trekken hier veel mensen naartoe om te wintersporten. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien is de omgeving dan ook prachtig voor deze activiteit. Je kunt in deze stad, met 7.800 inwoners, voldoende gezellige barretjes en restaurantjes vinden, maar ook zeer authentieke winkeltjes met handgemaakte producten. In de omgeving heb je ruige bergen, mooie bossen en prachtige wateren.

whitefish montana

Het weer in Whitefish

 • Weer zomer: Gemiddeld minimaal 8/10 graden en maximaal 23/38 graden

 • Weer herfst: Gemiddeld minimaal -7/4 graden en maximaal 6/20 graden

 • Weer winter: Gemiddeld minimaal -10/-12 graden en maximaal -1/3 graden

 • Weer lente: Gemiddeld minimaal -6/3 graden en maximaal 6/18 graden

Top bezienwaardigheden

Beartooth Highway

Dwars door de staten Montana en Wyoming ligt de Beartooth Highway, de US212. Deze weg wordt omschreven als een van de mooiste routes door Montana (en Wyoming). Je reist door de bergen en kunt genieten van adembenemende uitzichten.

Geniet van een fijne roadtrip met uitzicht over hoge bergen, heldere blauwe meren en gletsjers. Let op: Je gaat bij het bereiden van deze weg enorm de hoogte in. Hier moet je lichaam aan wennen. 

bear tooth highway Montana

Openluchtmuseum Virginia City

Vermaak jezelf in een echt Amerikaans openluchtmuseum. Het is een oude ghost town die goed bewaard is gebleven. Je kunt in Virginia City zo'n 100 oude huisjes vinden uit 1862 tot 1900 en komt hier meer te weten over de geschiedenis van de staat. Bijvoorbeeld hoe het voor de bewoners was om in de mijnen te werken, hoe de staat is ontstaan en je kunt oude saloons bekijken. 

Er worden gedurende het jaar ook verschillende evenementen en oude toneelstukken georganiseerd in het museum. Kinderen kunnen zelf ervaren hoe het is om goud te zoeken. In de buurt rijdt een stoomtrein naar Nevada City, ook een openluchtmuseum (maar wel een stuk kleiner).

ghost town montana

Lewis and Clark caverns

Deze bezienswaardigheid is een grottenstelsel die je kunt bezoeken, dichtbij Jefferson Country. Je kunt twee bezoekerscentra vinden bij dit grottenstelsel en er zijn in totaal zo'n 10 miles aan trails om te hiken. De grot bestaat geheel uit kalksteen,

Het is mogelijk om met een gids de grot te verkennen. Ook zijn er uitdagende klim en klautertochten mogelijk door de grot en kun je in de winter in de avond met een kandelaar door de grot heen lopen.

grotten Montana

Museum of the Rockies

Altijd al een dinosaurus willen zien? In dit museum in Montana wordt dieper op de geologie ingedoken en worden botten van dinosaurussen getoond. Je kunt dit museum vinden in de stad Bozeman.

Dit museum is een van de musea in de Verenigde Staten met de grootste collectie aan overblijfselen van dinosaurussen. Naast het bekijken van de opgravingen van dinosaurus botten, komt er nog veel meer over de geologie aan bod.

dinosaur restanten montana

Old Montana Prison and Auto Museum

Het Old Montana Prison and Auto Museum is te vinden in het plaatsje Deer Lodge in het midden van de staat. Je kunt met een kaartje beide musea bezoeken.

Het Old Prison Museum geeft je inkijk in een Amerikaanse gevangenis die meer dan 100 jaar als gevangenis heeft gediend. De erbij aangesloten Old Montana Auto Museum showt 160 bijzondere auto's.

auto museum montana

Little Bighorn Battlefield

In het westen van de staat ligt het Little Bighorn Batllefield National Monument. In de introductie heb je een stukje kunnen lezen over de alles bepalende slag tussen de indianen en de blanke gelukszoekers. Op deze plek heeft deze slag plaatsgevonden en is nu een monument geplaatst.

Je kunt hier een bezoekscentrum vinden die veel informatie geeft over deze slag en diverse items vinden uit deze periode.

battlefield montana

Greycliff Prairie Dog Town State Park

Altijd al prairiehondjes in het echt willen zien? Dat is mogelijk in het Greycliff Prairie Dog Town State Park in Montana! Tijdens een bezoek aan dit gebied krijg je uitleg over hoe deze beestjes leven en wat ze doen voor het ecosysteem.

Tijdens het rondlopen in het gebied zelf kun je de beestjes zelf aanschouwen. Ze zijn heel nieuwsgierig, wat ervoor zorgt dat je er altijd wel een aantal ziet!

prairie montana

Tips voor rondreizen Montana

Montana is ruig en een van de grootste staten van Amerika. Je zult hier eigenlijk niet kunnen rondreizen zonder auto of camper. De beste manier om Montana te verkennen is dan ook middels een rondreis. Road trip muziek aan en ontdekken maar!

Houd er wel rekening mee dat als je echt de bergen in reist, je een auto of camper neemt die dit goed aan kan.

wegen montana

Nationale Parken en recreatie 

Glacier National Park

Glacier National Park is als je van natuur houdt een van de plekken in Montana die je zeker een bezoek dient te brengen. Je kunt bij dit park denken aan een prachtige natuur, hoge bergtoppen (met indien mazzel sneeuw!), mooie meertjes en watervallen. Er komen trouwens beren voor in dit park. Je hebt de beste kans om er een te spotten als je vroeg naar het park vertrekt. Neem wel berenspray mee en blijf in de auto als je een beer ziet.

De beste manier om het park te ontdekken is door het bereiden van de going-to-the-Sun Road. Ook zijn er diverse korte en lagere wandelingen mogelijk in het nationale park. Het groostte meer van het park is Lake McDonald, zeker even stoppen!

glacier national park Montana

Bighorn Canyon National Recreation Area

Ook een natuurgebied die een bezoek waard is. Door uitslijtingen door een rivier is deze canyon gevormd. Je kunt het vinden vlakbij de stad Billings. Ook de erbij gelegen Yellowtail Dam Visitor Center zou je interesse kunnen wekken. Het natuurgebied is vooral populair vanwege de goede mogelijkheden om te vissen, omdat een deel van de canyon onder water staat. Maar ook is het goed mogelijk om hier te genieten van de natuur en om wellicht te picknicken. Bezoek zeker de Devil's Canyon Overlook, waarbij je een uitzicht hebt over de Bighorn River.

trucks montana

Flathead Lake

Flathead Lake is een groot meer dat dichtbij Glacier National Park kan worden gevonden. Het meer wordt omringd door bergen en bossen. Je kunt er omheen rijden, maar ook lekker genieten van het meer in een van de baaien. Het is ook mogelijk om het meer per kano te verkennen.

Flathead lake Montana

Eten en drinken

In Montana kun je heerlijke maaltijden scoren. Doordat veel eten uit de wildernis in de omgeving wordt gehaald is er veel variatie. Ze maken veel gebruik van bosbessen, bizons, morieljes, chokecherries, rundvlees en dergelijke. Van de bessen die worden geplukt worden veel soorten taart gemaakt. Vlees heeft vaak de hoofdrol in een maaltijd. Ook hebben ze hier een aantal bierbrouwerijen staan. 

Kaart van Montana

Rondreizen VS

Glacier National Park

Helena