Big Bend National Park

Big Bend NP informatie

Big Bend National Park ligt in het zuidwesten van Texas bij de grens tussen de VS en Mexico. Hoewel Big Bend NP een van de grootste nationale parken is van de VS, heeft het park erg lage bezoekersaantallen. Het park krijgt door de afgelegen ligging niet zoveel bezoekers. Big Bend NP omvat enorme kloven, een steeds veranderende rivier, uitgestrekte woestijngebieden en beboste bergen. Door het park lopen de Rio Grande Wild rivier en Scenic rivier.   

Big Bend NP dankt zijn naam aan de U-vormige bocht die de Rio Grande rivier maakt in het zuidwesten van Texas. Big Bend is het enige nationale park dat een gehele bergketen binnen zijn grezen bevat, dit is het Chisos gebergte.

Hikes in Big Bend National Park

Santa Elena Canyon Trail

Deze 2,6 km lange trail begint bij het eindpunt van de Ross Maxwell Scenic Drive en leidt je naar de monding van de mooie Santa Elena Canyon. Deze trail is een echte klassieker in Big Bend NP. Eerst steek je de Terlingua Creek over, vervolgens stijgt het pad omhoog naar een uitzichtpunt. Na het uitzichtpunt daalt het pad terug naar de rand van het water en leidt je verder de canyon in totdat je het water van de rivier bereikt. 

Lost Mine Trail

De 7,7 km lange Lost Mine Trail biedt prachtige uitzichten over Juniper Canyon and Casa Grande bij een uitkijkpunt. Daarna volgt een vrij steile klim door stukken bos naar een bergkam vanaf waar je uitzicht hebt op Pine Canyon en Mexico's Sierra del Carmen. Je kunt er ook voor kiezen om na het uitkijkpunt weer terug te keren, dan wordt het een hike met een lengte van 3,2 km.

Grapevine Hills Trail

De Grapevine Hills trail heeft een lengte van 3,5 km en leidt je naar een groep balancerende rotsen in de Grapevine Hills. Het pad volgt eerst een zandwassing door een rotsveld, vervolgens brengt een korte steile klim je naar een grote balancerende rots. 

Hot Springs Historic Trail

De 1,6 km lange trail leidt je langs overblijfselen van een resort, pictogrammen, wanden van kalksteen en warmwaterbronnen. De warmwaterbronnen zijn populair in het nationale park, om alleen de hot springs te bezoeken dien je maar 800 meter te wandelen (heen en terug). Bij de warmwaterbronnen heb je de mogelijkheid om een duik te nemen in het water van 40,5 graden warm en om vervolgens af te koelen in de Rio Grande rivier. Indien je verder wilt lopen dan de warmwaterbronnen kun je doorgaan naar waar het wandelpad zich splitst, naar de top van de klif en terug omlaag.

Emory Peak Trail

De Emory Peak Trail heeft een lengte van 17 km en leidt je naar de hoogste top in het nationale park met adembenemende uitzichten. De Emory Peak is ook te bekijken vanaf Chisos Basin Store en bezoekerscentrum. Deze trail is voor de gevorderde hikers, het laatste stuk van de trail dien je een paar rotsen te beklimmen.

Mule Ears Spring Trail

De Mule Ears Spring Trail heeft een lengte van 6,1 km en loopt langs de uitlopers van het Chisos-gebergte, langs de Trap Mountain en doorkruist verschillende droge kreken. Het pad leidt je door de Chichuahuan woestijn naar een bron. Bij de bron veranderd het woestijnlandschap in een groene oase. Bij de bron bevindt zich een oude rots en de rots zelf is begroeid met stuiken, varens en lisdodden. Het is verboden om in de bron te baden. De Mule Ears zijn twee oude vulkaankernen, deze rijzen op in de woestijn en lijken daarom op ezelsoren. 

Chimneys Trail

De 7,7 km lange Chimneys Trail leidt je naar een aantal vulkanische rotsformaties. De chimneys zijn altijd een belangrijk herkenningspunt geweest in dit gebied en zijn gemarkeerd met Indiaanse rotstekeningen. Na het bewonderen van de chimneys kun je ervoor kiezen om over hetzelfde pad terug te keren of je kunt het pad nog een extra 11,2 km vervolgen langs hoodoos (zandstenen pilaren) en cactussen.

Activiteiten in Big Bend NP

Ross Maxwell Scenic Drive

Rijdt over de Ross Maxwell Scenic Drive en geniet van de adembenemende uitzichten en tentoonstellingen langs de weg. Onderweg heb je uitzicht op de bergen en de Chihuahuan woestijn. Het is zeker de moeite waard om te stoppen bij Mule Ears Overlook, Sotol Vista en Tuff Canyon. De geschiedenis van het gebied wordt benadrukt bij Homer Wilson (Blue Creek) Ranch, Sam Nail Ranch en Castolon Historic Compound. Vervolg de route naar Santa Elena Canyon, vanaf daar kun je terugkeren langs dezelfde route of verder rijden over Old Maverick Road van grind naar de ingang aan de westelijke zijde van het park. 

Fossil Discovery Exhibit

Bezoek de Fossil Discovery Exhibit om meer te leren over de geschiedenis van de natuur in het gebied. Je vindt hier plaquettes in displays met informatie over de geologie en de prehistorische wezens die in dit gebied leefden. Hier staan ook bronzen schedels van een grote alligator en een Bravoceratops dinosaurus. Aan het plafond van de buitenruimte hangt het skelet van een grote pterosaurus. 

Bezoek het Mexicaanse dorp Boquillas

Bezoek het Mexicaanse dorp Boquillas via een boottocht in een roeiboot over de Rio Grande rivier. Vanaf de rivier is het nog ongeveer 1,6 km lopen tot het dorp, de weg naar het dorp is bergopwaarts. Je kunt er ook voor kiezen om tegen betaling een ritje op een paard of ezel of in een voertuig te maken naar het dorp.  In het dorpje zijn twee restaurantjes aanwezig om iets te eten of te drinken. Bewoners van het dorp verkoop ook vaak lokaal handwerk zoals geborduurd textiel. Vergeet je paspoort niet! Je paspoort wordt namelijk gescand voordat je in een boot de rivier oversteekt.

Maak een kanotocht over de Rio Grande rivier

In het park heb je de mogelijkheid om een kanotocht te maken door de Santa Elena Canyon over de Rio Grande rivier. In de omgeving van het park worden kano's verhuurd en begeleide kanotochten aangeboden.

Bezoek Castolon Historic District

Bij Castolon Historic District staan de oudste Adobe (moderstenen) gebouwen van het nationale park, dit zijn onder andere het Alvino House en Old Castalon. Het gebied was ooit de thuisbasis van een U.S. Army kampement en van een kamp voor Mexicaanse vluchtelingen. In het Castolon Visitor Center kun je meer over deze geschiedenis leren.

Bewonder de Mariscal Mine

De Mariscal Mine, gelegen in het midden van Big Bend NP, is de best bewaarde kwikmijnlocatie in de staat Texas. De kwikmijn is sinds de jaren 1940 verlaten. 

Verken de spookstad Terlingua

De spookstad Terlingua ligt vlakbij de westelijke ingang van Big Bend NP, hier kun je de verlaten gebouwen verkennen of eten bij het Starlight Theatre. Terlingua was ooit een bloeiende mijnstad.

Accommodaties rondom Big Bend NP

In Big Bend NP ligt een hotel, dit is Chisos Mountains Lodge. Er zijn vier campings in het nationaal park, waarvan een RV camping. Daarnaast is het mogelijk om met een vergunning te verblijven op een van de backcountry campings. Rondom het park zijn ook enkele plaatsen waar het mogelijk is om te overnachten. Dit zijn Marathon, Terlingua, Study Butte en Lajitas.

Eten en drinken Big Bend NP

In het park is maar een restaurant aanwezig, dit restaurant is bij de Chisos Mountain Lodge. Verpakt eten en drinken kan gekocht worden bij Castolon, het Chisos Basin, Panther Junction en Rio Grande Village. Net buiten het park, in Terlingua en Study Butte, zijn meerdere restaurants en supermarkten aanwezig. 

Onze tips voor Big Bend NP

 • Het nationale park dient als woongebied voor ratelslangen. Pas dus op waar je je handen en voeten neerzet.
 • Smeer je goed in en neem ruim voldoende water mee, het park ligt namelijk midden in de woestijn.
 • Houd er rekening mee dat je op de meeste plekken in het nationale park (vrijwel) geen bereik hebt op je telefoon.
 • Zorg dat je op tijd komt. Hoe vroeger in de ochtend hoe rustiger en hoe groter de kans op parkeerplekken.
 • Tijdens de zomermaanden kan het erg heet worden in het park omdat het in de woestijn ligt, op veel plekken is geen schaduw aanwezig dus neem een pet of hoed mee. 
 • Koop een nationale parkpas (annual pass) als je een rondreis maakt. Deze heb je na een bezoek aan drie parken er weer uit en is goedkoper en handiger dan elke keer apart entree betalen.
 • Bedenk vooraf waar je overnacht. Als je budgetvriendelijk wil reizen is het vaak raadzaam net iets verder van de parkingang te verblijven.
 • Zorg dat je voldoende brandstof in je tank hebt.

Park informatie

 • Bezoek altijd even de officiële website van het nationaal park. Hier worden wegafsluitingen en afsluitingen van wandelpaden bijgehouden, maar ook waarschuwingen voor bijvoorbeeld regenval en onweer.
 • Bezoek ook het visitor center. Zij hebben veel kennis en staan je graag te woord.
 • Er zijn verschillende mogelijkheden om met een parkranger educatieve programma's te volgen.

Rondreizen VS

Deep South rondreis

Gezinsreis Nationale Parken VS

Albuquerque

Dallas

Houston

San Antonio

Texas