Helena

Helena informatie

Helena, gelegen in het westen van Montana, is de hoofdstad van Montana. Helena werd per ongeluk gesticht door vier mannen in de Montana Gold Rush in de 19e eeuw door goudzoekers. Miljoenen dollars aan goud werden uiteindelijk gewonnen uit het mijnkamp genaamd Last Chance Gulch. Veel mijnwerkers hoorden over de goudwinning en verhuisden naar Helena. Tegen het einde van de 19e eeuw had de stad per hoofd van de bevolking meer miljonairs dan waar dan ook ter wereld. Bewijs van de welvaart in die tijd en de geschiedenis is nog steeds terug te zien in Helena, zo staan er bijvoorbeeld veel Victoriaanse gebouwen.

Helena heeft een gunstige ligging tussen Yellowstone National Park en Glacier National Park. Outdoorliehebbers kunnen hun hart ophalen in Helena. Zo kun je in en rondom Helena vissen, jagen, skiën, fietsen en wandelen. Vooral in de zomer en herfst is het de ideale tijd voor outdooractiviteiten. In de winter is het erg koud, maar dat maakt het weer een ideale periode om te skiën of snowboarden. 

Over Helena

  • Helena heeft ongeveer 33.000 inwoners
  • Helena werd gesticht in 1864 tijdens de goudkoorts
  • Helena is de op vijf na minst bevolkte hoofdstad van Amerika
  • Helena heeft de bijnaam "Queen City of the Rockies"

Bezienswaardigheden Helena

Montana State Capitol

Het Montana State Capitol bestaat al meer dan 100 jaar en wordt omringd door heuvels en statige gebouwen. Het Montana State Capitol is gebouwd in een Griekse neoklassieke stijl met een hoge koperen koepel met "Lady Liberty" op de top daarvan en granieten zuilen. Ook het interieur van het historische gebouw is toegankelijk om te verkennen. 

Reeder's Alley

Reeder's Alley, gelegen in het zuidwesten van Helena, geeft je met gebouwen en architectuur die daten uit de jaren 1800 een kijkje in het verleden van Helena. Reeder's Alley is een van de best bewaarde erfgoeddistricten van Helena, de gebouwen zijn sinds 1863 niet meer veranderd. Maak een wandeling door het gebied en over de stenen loopbrug en leer onderweg meer door middel van borden met informatie. Pioneer Cabin de oudste geregistreerde woonplaats in Helena, je kunt hier een rondleiding volgen. 

Cathedral of Saint Helena

De Cathedral of Saint Helena staat al meer dan een eeuw in de stad en wordt gekenmerkt door de dubbele torenspitsen en prachtige glas-in-loodramen. In de loop van de jaren heeft deze gotische kathedraal een aantal restauraties ondergaan, onder andere door een aardbeving in 1935. Openbare diensten zijn voor iedereen toegankelijk, het is ook mogelijk om een rondleiding te volgen. 

Mount Helena City Park

Mount Helena is een belangrijke bezienswaardigheid van Helena. Je hebt in het Mount Helena City Park veel mogelijkheden om te wandelen, zo kun je bijvoorbeeld de 1906 Trail volgen die naar de top leidt. Mount Helena wordt omringt door het Helena National Forest en het Mount Ascension City Park. 

Original Governor's Mansion

De Original Governor's Mansion werd gebouwd als privéwoning in 1988 en maakt deel uit van de National Register of Historic Places. In 1913 gingen de gouverneur en familieleden in het huis wonen, gedurende 50 jaar woonden negen verschillende families in het herenhuis met drie verdiepingen. Tussen de maanden mei en september kun je deelnemen aan een rondleiding door het huis en daarmee een kijkje nemen in de stijl van leven in het begin van de 20e eeuw in Montana. 

Activiteiten en things to do Helena

Gates of the Mountain Wilderniss Area

Zo'n 32 kilometer ten noorden van Helena ligt de Gates of the Mountain Wilderniss Area. In dit gebied bereikt de Missouri rivier de kalkstennen kliffen. In het gebied zijn mijlen aan wandelpaden te vinden. Daarnaast is het mogelijk om Gates of the Mountain via een boottocht met gids te ontdekken.

Lewis & Clark Caverns State Park

Het Lewis & Clark Caverns State Park was het eerste staatspark van Montana en ligt op iets meer dan een uur rijden van Helena. Bezoek het park en ontdek het ondergrondse grottensysteem door middel van een rondleiding. De rondleidingen worden aangeboden tussen mei en september. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om te wandelen in het park. 

Montana Historical Society Museum

Bezoek het Montana Historical Society Museum en leer meer over de geschiedenis en cultuur van Montana door middel van historische, archeologische en etnologische artefacten. 

Toptips Helena

Hoe lang verblijven?

We raden je aan om 1 overnachting in te plannen in Helena. Met 1 overnachting heb je voldoende tijd om de hoogtepunten van Helena te bezoeken en de stad te ontdekken.

Waar verblijven?

Indien je nabij de bezienswaardigheden wilt verblijven, is Downtown Helena de beste wijk om te verblijven. Houd er wel rekening mee dat verblijven in het centrum van de stad vaak een stuk duurder is. Wanneer je iets budgetvriendelijker wil reizen raden we je aan om in een hotel te verblijven in een wijk die wat verder het Downtown Helena af ligt. 

Vliegen naar Helena en beste reistijd

Er vliegen geen rechtstreeks vluchten naar Helena, als je vanaf Schiphol vliegt dien je dus altijd een overstap te maken. Een andere optie is om naar Billings te vliegen, ook met minstens een tussenstop. Helena heeft een klein regionale airport maar het is niet erg praktisch om hier heen te vliegen. Houd er rekening mee dat vliegen in de maanden juli en augustus over het algemeen een stuk duurder is dan daarbuiten. Indien je de mogelijkheid hebt en flexibel bent met vertrekdata, zouden we je aanraden je reis te boeken in mei / juni of september / oktober. Met name de tweede helft van september en de eerste helft van oktober zijn uitstekende reisperiodes. Niet alleen is de temperatuur al een stuk aangenamer, ook vliegtickets zijn vaak vele honderden euro's goedkoper.

Eten en drinken in Helena

Zoals op veel plekken in de VS kun je eten en drinken zo duur maken als je zelf wilt. Van zeer exclusief uit eten tot een snelle hap en alles er tussenin. 

Ben je een liefhebber van Italiaans eten? Ga dan bijvoorbeeld naar Lucca's. Voor meerdere internationale gerechten kun je terecht bij Benny's Bistro. Bierliefhebbers kunnen terecht bij Blackfoot River Brewing of The Brewhouse Pub & Grille.

Natuurlijk kun je op heel veel plekken terecht voor een eenvoudig of minder eenvoudige maaltijd. Daarnaast vind je overal in Helena plekjes waar je terecht kunt voor gezond eten, heel veel koffietentjes en veel verschillende kleine restaurants. 

Ook als je geen zin hebt om heel veel geld te besteden kun je in Helena prima terecht. Hoe toeristischer de plek, hoe hoger de prijs en hoe minder waar je voor je geld krijgt, maar eten op een drukke plek kan ook weer heel gezellig zijn. 

Rondreizen VS

Billings

Bozeman

Butte

Glacier National Park

Great Falls

Montana

Yellowstone National Park