Glacier National Park

Glacier NP informatie

Ontdek de alpenweiden, ongerepte bossen, meren en ruige bergen van Glacier NP. Glacier NP ligt in het noordwesten van Montana op de grens van de VS en Canada. Het park heeft zijn naam te danken aan de vele gletsjers die het gebied gevormd hebben. Glacier National Park is wereldwijd erkend als werelderfgoed, een biosfeerreservaat, 's werelds eerste internationale vredespark en 's werelds eerste internationale Dark Sky Park. Het park is met deze titels erkend dankzij de combinatie van natuurlijke wonderen, culturele geschiedenis en de gedeelde grens met het Waterton Lakes National Park in Canada.

Hikes in Glacier National Park

Glacier NP

Glacier National Park is een paradijs voor wandelaars met meer dan 700 mijl aan trails. Je kunt kiezen uit zowel korte hikes als uitgebreide backpacktochten, zo is er voor iedereen wat wils. Hieronder volgen enkele van de meest populaire trails in het park.

Highline Trail

Tijdens deze bekende trail verken je het hooggebergte ecosysteem van Glacier terwijl je de Garden Wall oversteekt en de Continental Divide volgt. Op elk moment van de trail zul je een prachtig uitzicht over gletsjervalleien en alpiene landschappen hebben, onderweg heb je ook een gorte kans om berggeiten tegen te komen. De relatief vlakke trail begint bij Logan Pass en loopt tot Granite Park Chalet, hier heb je de mogelijkheid om even bij te komen onder het genot van een drankje en een snack. Je hebt tijdens het lopen van de trail de mogelijkheid voor een korte uitstap naar de Grinnell Glacier Overlook. Vanaf Granite Park Chalet heb je de optie om dezelfde route weer 12,2 km lang terug te volgen, of om 6,8 km via de Loop Trail naar de Going-to-the-Sun Road af te dalen en vanaf daar een gratis shuttle terug te pakken naar Logan's Pass. 

Grinnell Glacier

Hike naar een van de meest iconische gletsjers van Glacier NP. De ongeveer 16,6 km lange trail zal je leiden langs meren, kliffen en alpenweiden. Je kunt er ook voor kiezen om de route met ongeveer 11,3 km te verkorten, door tegen betaling met een boottocht over Swiftcurrent Lake of Lake Josephine mee te gaan. De eerste 3,2 km van de trail volgt de noordelijke oevers van Swiftcurrent Lake en Lake Josephine. Daarna zal het pad de hoogte ingaan, met uitzichten over Grinnell Falls, Mt. Gould, Angel Wing, Grinnell Lake en de Continental Divide. Volg het pad omhoog over de rotsachtige stuwwal om de Grinnell Glacier en Upper Grinnell Lake te bwonderen. 

Iceberg Lake

De 15,5 km lange trail leidt je naar een kobaltblauw meer, verscholen onder kliffen en gevuld met stukken ijs. De eerste 4,3 km van deze trail deelt het pad met de Ptarmigan Tunnel Trail. Het pad van de trail ligt aan de voet van Altyn Peak en Mount Wilbur en biedt uitzicht op de Ptarmigan Falls. Vervolg na Ptarmigan Falls het pad naar Iceberg Lake en eindig bij het prachtige meer.

Pitamakan - Dawson Loop

Hike de 28,8 km lange trail en verken het Two Medicine-gebied. Deze trail leidt je over een lus waarbij je twee bergpassen doorkruist, de Dawon en Pitamakan Pass. Onderweg zal je een prachtig uitzicht hebbeb op U-vormige valleien, die zijn uitgehouwen door gletsjers, en meren. Onderweg heb je ook een grote kans om marmotten en berggeiten te spotten. Vanwege de klim die je dient te maken is deze hike erg uitdagend. Om de trail in te korten kun je ervoor kiezen om mee te gaan met de veerboot over Two Medicine Lake.

Hidden Lake Overlook

Deze populaire 4,5 km lange trail begint bij het Logan Pass Visitor Center. Volg eerst het wandelpad en vervolgens het onverharde pad naar Hidden Pass. Vanaf het pad zal je een prachtig uitzicht hebben over Hidden Lake Sperry Glacier. Onderweg heb je ook een grote kans om berggeiten tegen te komen.

Avalanche Lake

De trail naar Avalanche Lake is 7,4 km lang en begint met een stuk over de Trail of the Cedars en loopt vervolgens langs de Avalanche Creek kloof. Vanaf daar is het nog 3,2 km naar Avalanche Lake waarbij je door bos omhoog wandelt. Het meer is aan drie zijdes omringt door steile kliffen met verschillende watervallen. Je kunt er nog voor kiezen om 1,1 km door te wandelen naar de andere kant van het meer.

Glacier Nationaal park

Gebieden Glacier NP

Lake McDonald Valley

Het middelpunt van activiteit in het NP is Lake McDonald Valley, gelegen aan de westkant van het park. De vallei was ooit bezet door grote gletsjers die de vallei hebben uitgehouwen. Tegenwoordig vindt je er bezienswaardigheden zoals watervallen, wandelpaden, historische chalets en natuurlijk het grote Lake McDonald. Andere meren in dit gebied zijn Avalanche Lake, Howe Lake, Trout Lake en Snyder Lake. Bergen in dit gebied zijn Mt. Brown, Mt. Vaught, Stanton Mountain en Rogers Peak.

Two Medicine

Dit gebied was ooit een primaire bestemming voor reizigers die met de trein aankwamen. Tegenwoordig is Two Medicine een vrijwel onontdekt gebied in het nationale park. In dit gedeelte van het park vindt je watervallen, meren, wandelpaden en adembenemende uitzichten. Avonturiers kunnen hier de bergen in wandelen. Het is ook mogelijk mee te gaan met een boottour over Two Medicine Lake. Enkele watervallen in dit gebied zijn Appistoki Falls, Twin Falls, Aster Falls, Running Eagle Falls en Rockwell Falls. 

St. Mary

St. Mary dient als oostelijke toegangspoort tot het nationale park. Dit gebied beschikt over een gevarieerd landschap, zo zijn er prairies, bossen en bergen. Ook zijn er verschillende watervallen te bewonderen in het gebied. Een aanrader in dit gebied is om een rit langs het St. Mary Lake te maken voor geweldige uitzichten. De geschiedenis en cultuur van de indianen is sterk in dit gebied, de St. Mary vallei grenst namelijk aan het Blackfeet reservaat. Bij het St. Mary Visitor Center delen de stamleden van Blackfeet, Kootenai en Pend d'Oreille elke zomer hun kennis over de cultuur en geschiedenis van de indianen gedeeld. 

Many Glacier

Many Glacier is door de bergen, vele meren, gletsjers, wandelpaden een favoriet bij parkbezoekers. Bergen zoals Mount Allen, Mount Gould en Mount Grinnell omringen de Many Glacier Vallei. Enkele meren die in de vallei liggen zijn Lake Josephine, Fishercap Lake, Grinnell Lake, Sherburne Lake en Swiftcurrent Lake. Ook vind je hier watervallen zoals de Apikuni Falls en Ptarmigan Falls.

North Fork

North Fork, gelegen in het noordwesten van het park, is alleen te bereiken met een eigen voertuig over onverharde wegen en daardoor niet drukbezocht. Toch wordt je zeker beloond als je hier naar toe rijdt. In dit gebied heb je geweldige uitzichten over Bowman Lake en Kintla Lake en de kans om zeldzame dieren in het park te spotten of horen. Andere grote meren in dit gebied zijn Quartz Lake en Logging Lake. 

Logan Pass

Logan Pass is het hoogste punt in het park dat met de auto bereikbaar is. De Reynolds Mountain en Clements Mountain steken in dit gebied boven de valleien uit. Logan Pass erg populair bij parkbezoekers, hierdoor is een parkeerplek lastig te vinden. Het gebied is te bereiken met de gratis shuttlebus. Populaire trails in dit gebied zijn de Hidden Lake Trail en de Highline Trail.

Goat Haunt

Goat Haunt is een van de meest afgelegen en rustige gebieden van het park, gelegen aan het hoofd van het Waterton meer. In dit gebied heb je de kans om Glacier weg van de menigte te verkennen. Goat Haunt is te bereiken via veerboot of via trails. Wanneer je wilt reizen voorbij het Goat Haunt Ranger Station dien je je toegang tot het gebied te melden aan de douane en grensbescherming via een app, dit moet vooraf geregeld worden.

Glacier Nationaal park

Activiteiten in Glacier NP

Going-to-the-Sun Road

Een must-do in Glacier NP is het rijden over de Going-to-the-Sun Road, deze route loopt van het Saint Mary Visitor Center naar het Apgar Visitor Center. Deze 80,5 km lange bergweg slingert over bergpassen, komt over de Continental Divide en langs landschappen die variëren van gletsjermeren tot hoge kliffen. Onderweg kom je langs adembenemende uitzichtpunten zoals Bird Woman Falls Overlook, Wild Goose Island en Jackson Glacier Overlook. Zonder stops duurt het ten minste 2 uur om over de Going-to-the-Sun Road te rijden.

Boottour

Ga mee met een boottour over een van de vele meren, bijvoorbeeld over Swiftcurrent Lake of Medicine Lake. 

Vissen

Je hebt geen vergunning nodig om te mogen vissen in het park. Er zijn wel veel richtlijnen en voorschriften die gevolgd moeten worden met betrekking tot vissen in Glacier NP. Het primaire doel van Glacier NP is namelijk het behoud van de natuurlijke ecosystemen en daarmee de leefomgeving van de vissen. Verdiep je dus goed in de regels van het nationale park indien je van plan bent om te vissen.

Kayakken of Suppen

Het is ook mogelijk om te kayakken of suppen op een van de meren. Een goede locatie voor deze activiteiten is Lake McDonald.

Spot wilde dieren

Glacier National Park is de thuisbasis voor een breed scala aan dieren. Zo leven er verschillende soorten amfibieën, 276 soorten vogels, slangen, schildpadden, vissen en insecten. Daarnaast is er een grote aanwezigheid van zoogdieren in het park, zo leven er onder andere beren, dikhoornschapen, berggeiten, bevers en elanden.

Paardrijden

Er zijn ook mogelijkheden om paard te rijden in het nationale park, bijvoorbeeld bij Lake McDonald of Many Glacier.

Accommodaties rondom Glacier NP

Er zijn 9 verschillende hotels / motels gevestigd in Glacier NP en 2 accommodaties met backcountry chalets. Vooraf reserveren is aan te raden, vooral in de maanden juli en augustus. Daarnaast beschikt het park over 13 campings. Indien je liever niet in het park zelf wil verblijven, zijn er ook veel accommodaties buiten het park beschikbaar. Plaatsen rondom het park zijn Kalispell, Columbia Falls, Whitefish, Bigfork en Somers.

Eten en drinken Glacier NP

Er zijn meerdere restaurants aanwezig in Glacier NP, daarnaast zijn er ook verschillende winkels in het park waar je iets te eten en drinken kunt kopen. Bij de meeste bezoekerscentra, hotels en souvenirwinkels heb je de mogelijkheid om je waterfles bij te vullen.

Glacier NP

Onze tips voor Glacier NP

 • Maak vooraf aan je bezoek een planning met de wandelingen die je wilt maken of route die je wilt rijden
 • Zorg dat je op tijd komt. Hoe vroeger in de ochtend hoe rustiger het is.
 • Het is handig om wat water, snacks en fruit in te slaan voor je het park in trekt. In het park zijn wel verschillende restaurants en winkels waar je wat te eten of drinken kunt kopen.
 • Koop als je een rondreis maakt een nationale parkpas (annual pass). Deze heb je na een bezoek aan drie parken er weer uit en is goedkoper en handig dan elke keer apart entree betalen.
 • Bedenk vooraf waar je overnacht. Als je budgetvriendelijk wilt reizen is het vaak raadzaam net iets verder van de parkingang te verblijven.
 • Zorg dat je voldoende brandstof in je tank hebt. In het park is het niet mogelijk om te tanken.
 • Houd je voedsel ten alle tijde buiten het bereik van beren en gooi al je afval weg. 
 • Een aanrader is om bear spray bij je te dragen tijdens een bezoek aan het nationale park.

Shuttlebussen

In het nationaal park kun je gratis met de hop-on hop-off shuttlebus mee die stopt bij verschillende locaties op de Going-to-the-Sun Road. De bus rijdt tussen het Apgar Visitor Center en St. Mary Visitor Center. 

De parkeerplaatsen in het park zijn vaak bezet, vooral bij Logan Pass en Avalanche Creek. Overweeg daarom om mee te gaan met de shuttlebus. Zo bespaar je geld op brandstof, vermijdt je het verkeer en kun je genieten van de uitzichten terwijl iemand anders rijdt.

De shuttleservice rijdt vanaf 1 juli tot 3 september en rijdt vanaf 7 uur 's ochtends tot 7 uur 's avonds. Afhankelijk van waar en wanneer je aan boord gaat, kan het zijn dat je mogelijk een uur of langer moet wachten voor er een plek vrij is. De shuttles vertrekken om de 15 tot 30 minuten. 

Park informatie

 • Bezoek altijd even de officiële website van het nationaal park. Hier worden wegafsluitingen en afsluitingen van wandelpaden bijgehouden, maar ook waarschuwingen voor bijvoorbeeld regenval.
 • Bezoek ook zeker het visitor center. Zij hebben veel kennis over het nationale park en staan je graag te woord.
 • Er zijn verschillende mogelijkheden om met een parkranger educatieve programma's te volgen.
 • Bij het visitor center kun je een informatieboekje verkrijgen met onder andere wandelroutes, uitzichtpunten..

Rondreizen VS

Groepsrondreis Noordwest VS Natuur

Rondreis Noordwest USA

Rondreis USA/Canada

Banff National Park

Great Falls

Jasper National Park

Montana

Yellowstone National Park