Oklahoma

Oklahoma

Oklahoma, ook wel de "Sooner State" genoemd, ligt in het midwesten van de VS. Wat betreft natuur vind je er heuvels, bossen, meren, tafelbergen, prairie en de Great Plains. Oklahoma heeft een klassieke westerse uitstraling in veel van de gebieden, met een rode grond en buffels die over de vlaktes zwerven. 

De naam van Oklahoma komt van de uitspraak "okla humma" van de Choctaw stam, wat "Indiaan" betekent. In het begin van de jaren 1820 werden de vijf grootste indianenstammen uit het zuidoosten van de VS verdreven van hun voorouderlijke land naar het "Indian Territory" gebied in Oklahoma. Deze stammen, nu genaamd "Five Tribes", zijn Cherokee, Choctaw, Chickasaw, Creek en Seminole. De gedwongen verhuizing van de stammen naar het Indiase grondgebied staat ook wel bekend als de "Trail of Tears". Er leven hedendaags nog steeds afstammeling in de staat.

Begin 20e eeuw werd er in het gebied rondom Tulsa gestart met grootschalige oliewinning. De oliewinning lokte meer mensen naar het gebied. Oklahoma is tegenwoordig nog steeds een belangrijke producent van Olie.

Oklahoma in het Tornado Alley gedeelte van de VS, er komen hier veel tornado's voor. Daarnaast loopt de langste reeks kilometers van de Route 66 dwars door de staat Oklahoma. 

Algemene informatie

  • Hoofdstad: Oklahoma City
  • Grootste stad: Oklahoma City
  • Bevolking: bijna 4 miljoen
  • Oklahoma is een van de twee staten waarvan de hoofdstad de naam van de staat bevat: Oklahoma City
  • Oklahoma is de thuisbasis voorr 39 Amerikaanse Indianenstammen en daarmee heeft de staat de meeste overgebleven Native Americans van de VS

Grootste steden in Oklahoma

Oklahoma City

Oklahoma City is de hoofdstad en grootste stad van Oklahoma. De stad heeft ongeveer 655.000 inwoners en heeft een centrale ligging in de staat Oklahoma. Voordat Oklahoma City een stad was is het gebied bewoond door verschillende indianenstammen. Het is nu een jonge stad waar veel terug te vinden is van de Indiaanse en Western cultuur. Enkele bezienswaardigheden in de stad zijn het National Cowboy & Western Heritage Museum, Myriad Botanical Gardens, Oklahoma City National Memorial & Museum, Oklahoma City Zoo, het State Capitol en het 45th Infrantry Museum.

Tulsa

Tulsa is de op een na grootste stad van Oklahoma met ongeveer 400.000 inwoners en ligt in het oosten van de staat aan de Arkansas rivier. Tulsa heeft de bijnaam "Oil Capitol of the World", de stad speelde een belangrijke rol in de Amerikaanse olie-industrie. Enkele bezienswaardigheden in de stad zijn het Gilcrease Museum, Tulsa's Riverfront Park, de Boston Avenue Methodist Church, het Philbrook Museum en de BOK Tower.

Norman

Norman is de op twee na grootste stad van Oklahoma met ongeveer 125.000 inwoners. In Norman vind je de beroemde historische wijk Miller en Chautauqua. In deze wijken staan huizen die voor de jaren 1920 gebouwd zijn. Enkele bezienswaardigheden zijn het Sam Noble Oklahoma Museum of National History, het Sooner Theatre, Lake Thunderbird State Park, The University of Oklahoma en het Fred Jones Jr. Museum of Art.

Broken Arrow

Broken Arrow is een buitenwijk van de stad Tulsa. De stad heeft verschillende wandel- en fietspaden, parken, winkels en musea. Enkele bezienswaardigheden zijn Museum Broken Arrow, het Rose District, het Ray Harral Nature Center en Park en het Military History Center.

Lawton

De stad Lawton, gelegen in het zuidwesten van Oklahoma, biedt historische locaties, schilderachtige landschappen en uitgestrekte gebieden waar wilde dieren vrij rondlopen. De stad is gebouwd op de plek van de voormalige reservaten van de Kiowa, Apache en Comanche indianen. Enkele bezienswaardigheden hier zijn The Museum of Great Plains, Fort Sill, het Wichita Wildife Refuge, Holy City of the Wichitas en het Comanche National Museum and Cultural Center.

Top bezienswaardigheden

Wichita Mountains National Wildlife Refuge

Het Wichita Mountains National Wildife Refuge, gelegen in het zuidwesten van Oklahoma, beschermt sinds 1901 dieren zoals elanden, prairiehonden en bizons. Je kunt hier onder andere wandelen, mountainbiken, klimmen of deelnemen aan een beleide bus- of wandeltour. Het Wildlife Refuge is genesteld tussen twee ruige granieten bergketens.

Roman Nose State Park

In het Roman Nose State Park wordt omgeven door een divers terrein van canyons, tafelbergen en graslanden. Er zijn hier diverse wandel- en fietspaden, ruiterpaden, meren en plekken om te vissen. Het park his vernoemd naar een voormalig hoofd van de Cheyenne indianenstam.

Turner Falls Park

In het Turner Falls Park vind je 23 meter hoge watervallen, grotten en ijskoude beekjes. Een perfecte plek om een wandeling te maken of een duik te nemen in een van de natuurlijke zwemgebieden.

Gloss Mountain State Park

Gloss Mountain State Park dankt zijn naam aan het glanzende glazen oppervlak van bergen met een hoog selenietgehalte. Je kunt mooie wandelingen maken door het park, zoals de Cathedral Mountain hike die je naar de top van de Cathetral Mountain leidt. Het landschap bestaat verder uit prairielandschap met rode vlaktes en een paar groene struiken. 

Woolaroc Museum & Wildlife Preserve

Bij het Woolaroc Museum & Wildlife Preserve lopen bizons, langhoornvee en elanden vrij rondt in het uitgestrekte landschap. Deze dieren kunnen vanuit de auto bezichtigd worden door bezoekers. Daarnaast is er een op het western gericht museum waar je kunst en artefacten kunt bekijken.

Black Mesa State Park

Dit park bevat enkele van de meest dramatische landschappen in de staat Oklahoma. In het gebied vind je prachtige tafelbergen, diepe canyons en een dorre omgeving met wilde dieren. De naam van het park is afkomstig van de laag van zwart lavasteen die de tafelberg ongeveer 30 miljoen jaar geleden heeft bedekt.

Oklahoma Route 66 Museum

Bezoek het Oklahoma Route 66 museum en bewonder de tentoonstellingen met een verzameling voertuigen en andere voorwerpen die deze wereldberoemde weg tot leven brengen. 

Natural Falls State Park

Het Natural Falls State Park licht in het noordoosten van Oklahoma dicht bij de grens met Arkansas in het Ozark Highlands gebied. Je vind hier onder andere een waterval van ongeveer 23,5 meter hoog, daarnaast zijn er nog andere watervallen. Je kunt de watervallen bewonderen door het wandelen over een van de vele paden. 

Tips voor rondreizen Oklahoma

Rondreizen door de Verenigde Staten kan en gebeurt op verschillende manieren. Het is mogelijk om een rondreis te maken met zowel een auto als een camper. Hoewel camperrreizen erg populair zijn, heeft het reizen met een camper wel wat voeten in de aarde.

Reizen met een camper vereist een goede voorbereiding. Op veel plekken is het niet mogelijk vooraf een plek te reserveren, met name in de natuurgebieden. Soms gaat dit via een inschrijving online op bepaalde dagen, soms is het op basis van "first come, first serve". Gezien de populariteit van de Nationale Parken is dit niet altijd ideaal.

Daarnaast heeft een camper nog best een gebruiksaanwijzing. Ons advies zou zijn om rond te reizen door de staat met een auto. De huurauto's vind je in verschillende klassen. Houd er rekening mee dat de afmetingen van auto's in de VS vaak stevig afwijken van wat we in Europa gewend zijn. Eigenlijk is vrijwel elk type auto een stuk groter.

Waarop letten bij een huurauto:

  • Verborgen kosten. Te goedkoop huren betekent vaak ter plekke nog honderden dollars verplicht aftikken voor van alles en nog wat
  • Check de aansprakelijkheidsverzekering! Een ongeluk krijgen is altijd mogelijk, zorg dat niet alleen je auto, maar ook de inzittenden uitstekend verzekerd zijn. 
  • Boek direct bij een verhuurder. Onze favorieten: Hertz of Avis, maar ook Alamo is over het algemeen prima. Je kunt je huurauto ook via Eager2Travel regelen. Je boekt dan een huurauto zonder eigen risico.

Eten en drinken

Oklahoma heeft een officiële staatsmaaltijd. Deze maaltijd bestaat uit zwarte oog bonen, gefrituurde kip, okra, pompoen, maïskolven, maisbrood, barbecue varkensvlees, biscuits, worst, jus, griesmeel, aardbeien en pecannotentaart.

Er zijn in Oklahoma ontzettend veel plekken om te eten, van luxe uit eten tot een snelle maaltijd. In de staat zijn onder andere Route 66-diners, bistro's, kleine cafés en barbecue restaurants te vinden. Als je op zoek bent naar een snelle hap kun je natuurlijk naar Mc Donald's. Die vind je bijna overal, maar houd er rekening mee dat porties een stuk groter zijn en het eten een stuk zouter dan wij gewend zijn. 

Een goed alternatief is Olive Garden of Denny's. Voor ontbijt kun je goed terecht bij een IHOP bijvoorbeeld. Een goed alternatief is om voor ontbijt of lunch een supermarkt op te zoeken en daar de benodigde dingen te halen. De Publix, Whole foods of Albertsons verkopen allemaal grotendeels vergelijkbare producten als we hier gewend zijn. 

Rondreizen VS

Gezinsreis Nationale Parken VS

Gezinsreizen USA en Canada

Groepsrondreis Noordwest VS Natuur

Arkansas

Dallas

Kansas

Oklahoma City