--

Canyonlands National Park

Canyonlands informatie

Canyonlands National Park vind je bij het plaatsje Moab in Utah. Canyonlands wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan Arches National Park dat er vlakbij ligt. Canyonlands is minder drukbezocht en minder bereikbaar dan Arches, maar heeft een aantal zeer interessante plekken om te bezoeken. We raden je dan ook zeker aan om tijdens je rondreis langs verschillende nationale parken Canyonlands NP niet over te slaan. 

Canyonlands informatie

Canyonlands bestaat voor een groot deel uit canyons (dat verklaart de naam..) en tafelbergen die uitgesleten zijn door de Colorado River en de Green River. Er zijn vier gedeeltes: Island in the Sky, the Needles, the Maze en de rivieren zelf. Omdat er zo weinig regen valt is het een woestijnachtig gebied ondanks de hoogte waarop het ligt (1200 tot 1400 meter hoog). 's Zomers loopt de temperatuur gemakkelijk op tot 40 graden, maar ook in de lente en herfst is het vaak nog tot 30 graden warm. 

De meeste paden zijn zandweggetjes, waardoor het gebied relatief moeilijk bereikbaar is, zeker in vergelijking met het nabijgelegen Arches National Park dat veel meer ontgonnen is. 

Hikes in Canyonlands NP

Voordat je een hike gaat ondernemen in dit gebied is het belangrijk om een waarschuwing te geven. Het hele gebied kent nauwelijks beschutting, is zeer heet in de lente, zomer en herfst en kent weinig goed onderhouden trails. Als je dus gaat wandelen is het van belang om goed voorbereid op pad te gaan. Onderschat de kracht van de zon niet in dit gebied. Paden zijn normaalgesproken gemarkeerd met steenmannetjes (een stapeltje op elkaar gestapelde stenen) en soms met bordjes bij kruisingen. 

We beperken ons hier tot de meest gelopen hiking trails in Canyonlands National Park. Indien je een zeer ervaren hiker bent zijn de mogelijkheden eindeloos. Houd er wel rekening mee dat als je echt wilt overnachten en meerdaagse tochten wilt doen het verplicht is een permit te verkrijgen bij het visitor center.

Mesa Arch

De meestbezochte plek in Canyonlands en niet zonder reden. Je hoeft maar een kilometer te lopen en komt uit bij een fantastische cliff. Met name bij zonsondergang een bijzonder mooie plek om te bezoeken. Zoals je ziet bezoeken ook onze reizigers deze plek graag tijdens hun rondreis door de Nationale Parken. 

Mesa Arch

Aztec Butte Trail

Deze tocht is maar 3 kilometer lang en bevindt zich in het Island in the Sky gebied. Je hebt van hieraf prachtige uitzichten op de hele omgeving. Het pad is goed aangegeven en qua afstand ook heel goed te doen, zelfs op een warmere dag.

Squaw Canyon Loop

Deze tocht is pittig en niet voor mensen met hoogtevrees en zonder wandelervaring. Je gaat de ene canyon in en loopt bij de andere weer naar beneden. Om het rondje af te maken moet je een richel beklimmen die steil is en last heeft van winderosie. De wandeling begint bij het Squaw Flat trailhead (Tip: download Google Maps offline zodat je het begin gewoon kunt intypen). De tocht bevindt zich in het Needles gebied. 

Houd er rekening mee dat je de route goed in je hoofd hebt voor je eraan begint. Vertrek bij voorkeur vroeg in de ochtend zodat je het minst last hebt van de hitte. Zorg voor een petje of hoedje tegen de felle zon. Neem voldoende water mee. 

Elephant Canyon en Druid Arch

Deze tocht is voornamelijk in het najaar en voorjaar de moeite. Het is een kleine 18 kilometer in totaal en vereist dus wel een goede conditie. Houd daarnaast serieus rekening met de warmte. Zorg voor een goede kaart en loop alleen als je de route goed bestudeerd hebt. Je volgt het Chesler Park Trail en daarna de Elephant Trail. De Druid Arch vind je op het laatste stuk van de hike. Je moet een ladder opklimmen en een beetje klauteren om boven te komen. Van daaruit heb je perfect uitzicht op de Needles en een foto-kans die je niet mag missen. 

canyonlands uitzicht

Andere hikes

Er zijn nog een tiental andere goed te belopen hikes in Canyonlands National Park. Daarnaast is het een bijzondere ervaring om eens een meerdaagse hike te maken met een gids. Je verblijft dan met een permit in the middle of nowhere in het gigantische canyongebied. Een aanrader als je op zoek bent naar een echte authentieke natuurervaring. 

Slangen

Er komen ratelslangen voor in Canyonlands National Park. De kans dat je ze tegenkomt is niet groot, maar het kan geen kwaad een beetje voorzichtig te kijken waar je loopt. De meeste van de 8 voorkomende ratelslangen zijn overigens niet giftig en zelfs de giftige slangen bijten maar in 1/3e van de gevallen met gif. Kleine kans dus! 

Bezienswaardigheden Canyonlands NP

Het overgrote deel van de bezienswaardigheden in Canyonlands bestaat uit uitzichtspunten. Bezoek het Visitor Center en bezoek zeker een aantal van de scenic overlooks die je tegen komt.

De meeste mensen hebben voldoende aan een halve dag, maar als je daarnaast nog een mooie hike maakt kun je makkelijk een dag vullen met Canyonlands National park. 

Petroglyphen

In Canyonlands vind je op verschillende plekken Petroglyphen die bepaalde scènes uitbeelden. In het visitor center kunnen ze je precies vertellen waar je deze kunt vinden. Een aantal zijn heel makkelijk bereikbaar, anderen vereisen soms intensieve wandelingen om er te komen. 

Canyonlands

Hoewel bovenstaande foto enorm doet denken aan de Horseshoe Bend is deze foto gemaakt in Canyonlands National Park. Je kunt hier alleen komen via een zandweg, dus een stevige 4x4 is aan te raden. 

Dinosaurus-plekken

Dit is eigenlijk onze geheime tip die we niet teveel willen delen, maar die je eigenlijk ook niet mag missen. Bezoek zeker als je in Moab bent de Mill Canyon Dinosaur Trails. Maar.....stop niet alleen daar, rijd ook nog even het zandpad verder in (of loop als je een kleinere auto hebt) om het Dinosaur Bone trail te lopen. Hier vind je daadwerkelijk gefossileerde botten in de rotsen. Aanrader, specifiek ook met kinderen.

Dino

Activiteiten rondom Canyonlands

De meeste activiteiten vinden plaats in en om Moab. Hier kun je mountainbiken, quads huren (met gids), een 4x4 tocht maken of een gespecialiseerde gids inhuren om bepaalde tochten te maken. Specifiek voor Moab geldt dat als je in juni, juli of augustus reist het verstandig is om vooraf te boeken/reserveren. Een extra aanrader is om te Skydiven boven Moab. Een unieke kans met spectaculaire uitzichten. Uiteraard te regelen via Eager2Travel! 

Accommodatie en verblijf rondom Canyonlands NP

De meest logische plek om te verblijven is Moab. Ook Green River en Monticello zijn plekken waar je kunt overnachten. Moab is over het algemeen duurder, maar wel sfeervoller en een stuk dichterbij zowel Arches National Park als Canyonlands National Park. 

We raden reizigers meestal aan om de vrijdagavond en zaterdagavond niet in toeristische gebieden te plannen. De prijzen zijn dan vaak twee tot drie keer zo hoog, omdat in de weekenden ook de Amerikanen zelf veel reizen. Het is dus raadzaam om bij het plannen van een rondreis even goed te kijken wanneer je waar overnacht. 

Rondreizen VS

Rondreis Nationale Parken

Bryce Canyon National Park

Capitol Reef National Park

Moab Utah

Utah

Zion National Park