--

Bryce Canyon National Park

Bryce Canyon

Bryce Canyon National Park wordt door veel mensen een van de mooiste nationale parken van de Verenigde Staten genoemd. Niet voor niets trekt het park gemiddeld 1,5 miljoen bezoekers per jaar. Je kunt Bryce Canyon vinden in de staat Utah. De canyon staat vol met indrukwekkend smalle rotspilaren die op natuurlijke wijze zijn ontstaan vanuit kalk- en zandsteen. Ze dragen een grappige naam, namelijk ‘hoodoos’.

Er is maar weinig bekend over de vroegere bewoners van dit natuurgebied, maar de schatting is dat 10.000 jaar geleden hier al mensen woonden. De indianenstam Paiute Indians heeft hier gewoond. Omdat het niet het meest ideale gebied was voor het verbouwen van voedsel, handelden ze ook met andere volken. Deze indianen geloofden in de legende dat de bedrieger Coyote "the Legend People" in stenen heeft veranderd, wat nu de hoodies zijn.

Pas aan het einde van de 18e eeuw en het begin van de 19e is het gebied verkend door Europeanen en Amerikanen die de geschiedenis van het park zijn gaan onderzoeken. De echte reden van hun bezoek was dat ze op zoek waren naar een goede bewoonbare locatie om huizen te bouwen. In 1924 is het uitgeroepen tot een nationaal park. Het natuurgebied is vernoemd naar een Mormoonse pionieer die hier van 1875 tot 1880 heeft gewoond. 

Bryce Canyon bezoeken Verenigde Staten rondreis

Wat kan ik mij voorstellen bij Bryce Canyon?

In Bryce Canyon kun je verschillende rotsformaties bekijken en ieder uitzichtpunt heeft weer zijn eigen bijzondere kenmerken. Deze kalkstenen formaties zijn gevormd door vorstverwering, wat in de winter zijn invloed uitoefent. Het water sijpelde in kleine scheuren in de rots en zette uit wanneer het bevroor, waardoor de scheuren groter zijn geworden. Wanneer het weer smelt, neemt het de stukjes rotsen mee die zijn afgebroken. Ook draagt de regen bij aan erosie van de rots doordat het wat zuur is. Daarin lost de kalksteen een beetje op.

Het park zal op het eerste oog oranje lijken. Echter variëren de kleuren van roze naar oranje. Met het zonlicht erop zorgt dit voor een mooi beeld. Het park kent beste hoogteverschillen, tot wel 2775 meter.

Bryce Canyon bezoeken Utah

Soorten rotsformaties

De rotsformaties zijn zeer bijzonder, dat kunnen we wel stellen. Ze maken in het park onderscheid tussen drie soorten rotsformaties:

 • Canyon wall of fin: de dunne muren van steen

 • Windows: de gaten in de muren

 • Hoodoos: wanneer de ramen door neerslag helemaal open worden gemaakt en je dus dunne, smalle rotsformaties krijgt, dan krijg je hoodoos.

Voorbeeld van een canyon wall/fin met daarin windows:

Bryce Canyon wall met windows

Voorbeeld van Hoodoos:

Bryce Canyon hoodoos

Diersoorten Bryce Canyon

Dieren die voorkomen in Bryce Canyon zijn de Steller's Jay (vogel), de gaffelbok, de Great Basin ratelslang, de gouden mantel grondeekhoorn, de uinta eekhoorn, prairiehondjes, de Clark's nutcracker (vogel), de violet-green swallow (vogel) en de bergleeuw. Er komen geen beren voor in Byce Canyon. Er zijn meer dan 400 plantensoorten te vinden.

Bryce Canyon bereiken

Je kunt Bryce Canyon bereiken door de UT-63 te nemen. Na een aantal mijl kom je uit bij de hoofdingang van het park. We raden het sterk aan om eerst een bezoek te brengen aan het visitor center. Hier kunnen ze je meer vertellen over mogelijke hikes, eventuele gevaren, waar het druk is, et cetera. Ook kun je hier handige boekjes vinden voor je bezoek aan de canyon.

Bryce Canyon combineren met andere bezienswaardigheden

Bryce Canyon ligt heel centraal tussen andere bezienswaardigheden en valt daarom uitstekend te combineren tijdens een rondreis Utah of meerdere staten. Bijvoorbeeld:

Bezienswaardigheden Bryce Canyon

Als je Bryce Canyon bezoekt, kom je langs verschillende punten die de moeite waard zijn om even bij te stoppen. De top sightseeing plekken die we je absoluur willen aanraden:

 • Rainbow Point (aan het einde van het park)

 • Yovimpa Point (de Bristtlecone Loop Trail van 1,6 km brengt je naar dit punt)

 • Black Birch Canyon (uitzicht over verschillende amphitheaters)

 • Agua Canyon (scenic view)

 • Natural Bridge (een boog van 29 meter hoog en 16 meter breed)

 • Farview Point (uitzichtpunt, bij goed weer kun je de Grand Canyon zien!)

Als je de hele dag de tijd hebt voor het park, bekijk dan vooral alle uitzichtpunten. Ze zijn allemaal de moeite waard. Indien je slechts een paar uurtjes hebt om het park te bezoeken, dan raden we aan om de bovenstaande stops te bezoeken.

Bryce Canyon bridge rotsformaties

De shuttle bus van Bryce Canyon

Je kunt in Bryce Canyon gebruikmaken van de gratis shuttle bus om het park te verkennen. Deze bus vertrekt iedere vijftien minuten en rijdt door het Bryce Amphitheater langs de volgende punten: Sunset Campground, Bryce Point, Inspiration Point, Sunset Campground, Sunset Point, Bryce Canyon Lodge, Sunrise Point en uiteraard Bryce Canyon Visitor Center. Zonder stops duurt de bus ongeveer 50 minuten over het gehele rondje. De bus werkt als een hop on hop off bus.

Zelf rijden door Bryce Canyon

De shuttle bus rijdt enkel door het Bryce Amphitheater, maar het park is veel groter dan dat. Om de rest verder te verkennen dien je de auto te pakken. Met de auto kun je naar de volgende stops doorrijden: 

 • Swamp Canyon

 • Piracy Point

 • Farview Point

 • Aqua Canyon

 • Ponderosa Canyon

 • Black Birch Canyon

 • Yovimpa Point

 • Rainbow Point

Onderweg heb je verschillende hike mogelijkheden.

Indien je merkt dat het bij de entree heel erg druk is, kunnen we aanraden om eerst helemaal door te rijden naar het eindpunt (Rainbow Point), om vanuit daar weer terug te rijden langs alle stops. Het is namelijk één weg en geen rondje.

Rijden door Bryce Canyon National Park

Activiteiten Bryce Canyon National Park

Er zijn diverse activiteiten mogelijk in Bryce Canyon National Park. Een tip: boek ze tijdig! De volgende activiteiten kunnen we je aanraden:

Sterren kijken

Tussen de maanden mei en september worden er diverse nachthikes georganiseerd door de rangers waarbij je 's nachts de sterren kunt bekijken.

ATV Riding, paardrijden en MTB

Er zijn diverse ATV trails in Bryce Canyon. Je kunt een ATV huren bij bijvoorbeeld Ruby's Inn. Ook verhuren zij mountainbikes en organiseren ze paardrijtochten. 

Canyoning

Ook canyoning is een populaire activiteit in Bryce Canyon. Dit kun je bijvoorbeeld boeken bij Excusrions of Escalante

Bryce Canyon activiteiten Utah rondreis VS

Hiken in Bryce Canyon

In Bryce Canyon kun je uitstekend een mooie hike maken. In Bryce Canyon wordt het vaak in de zomer niet warmer dan 26 graden, waardoor het een van de aangenamere parken is om in te hiken. In de winter wordt het rond de 7 graden onder 0. De wandelpaden staan goed aangegeven. Houd er rekening mee dat je een in canyon in loopt en dat er dus sprake is van hoogteverschillen. Hierdoor vallen hikes altijd een stukje zwaarder uit dan hikes in Nederland. We raden het af om hele lange hikes te lopen als je geen ervaren wandelaar bent.

De hike die wij absoluut willen aanraden is de Sunrise Point naar Sunset Point Trail. Deze is 1.6 kilometer lang en hier doe je ongeveer een uur over.

Voorbeelden korte hikes Bryce Canyon

 • Mossy Cave trail (1.3 km, +/- 1 uur lopen, hoogteverschil 61 meter)

 • Bristlecone Loop Trail (1.6 km, +/- 1 uur lopen, hoogteverschil 61 meter)

 • Queen's Garden Trail (2.9 km +/- 1-2 uur lopen, geen round trip, hoogteverschil 109 meter)

Hiken Bryce Canyon Utah

Voorbeelden iets langere hikes Bryce Canyon

 • Navajo Loop Trail (2.2 km, +/- 2-3 uur lopen, hoogteverschil 168 meter)

 • Tower Bridge Trail (4.8 km, +/- 2-3 uur lopen, hoogteverschil 245 meter)

 • Sheep Creek / Swamp Canyon Trail (6.4 km, 3-4 uur lopen, hoogteverschil 189 meter)

Hiken Bryce Canyon Utah

Houd er rekening mee dat het niet altijd gaat om een rondje (round trip), maar ook om een hike van punt naar punt kan gaan. 

Algemene tips voor de Bryce Canyon

 • In Bryce Canyon National Park kan het erg warm worden. In de maanden juni tot en met september ligt de maximumtemperatuur tussen de 28 en 33 graden. Je hebt niet overal beschutting in het natuurgebied. In de zomer dien je dus veel rekening te houden met het meenemen van voldoende water, snacks die energie geven, zonnebrandcreme en iets om je hoofd mee te beschermen. Het kan zeker lonen om vroeg te vertrekken. Zodoende ben je de drukte, maar ook de eventuele hitte voor. 

 • Indien je in de winter naar Bryce Canyon gaat, controleer dan goed of het park open is. Dit kan je controleren op de officiele website van de National Park Service. Vanwege gladheid en dergelijke kan het park gesloten worden. Als je in de winter wilt gaan hiken, draag dan ook goede schoenen die je enkels beschermen en grip hebben. 

 • Breng voordat je alles gaat bekijken een bezoek aan het visitor center. Ze kunnen je informeren over interessante nieuwtjes, waar het op dit moment druk is in het park en dergelijke. Daarnaast kun je er handige boekjes vinden met informatie over het park, bijvoorbeeld boekjes over hikes.

 • Vergeet je fototoestel niet!

 • Blijf weg bij afgronden.

Bryce Canyon bezoeken Utah VS

Fun facts Bryce Canyon

 • Het hoogste punt van Bryce Canyon National park is Rainbow Point (2775 meter hoog).

 • Het laagste punt van Bryce Canyon is Yellow Creek (620 meter hoog).

 • De hoodoos zijn soms wel 60 meter hoog.

 • Er zijn meer dan 400 plantensoorten te vinden in Bryce Canyon.

 • In totaal kun je 80 kilometer hiken in Bryce Canyon.

Als je een rondreis boekt via Eager2Travel krijg je bij je reis een roadbook met tips, waar ook bovenstaande tip gedetailleerd wordt uitgewerkt. 

Rondreizen VS

Arches National Park

Bryce Canyon - beste hikes

Canyonlands National Park

Capitol Reef National Park

Moab Utah

Utah

Zion National Park