Utah

Informatie over Utah

Utah wordt door veel Nederlanders bezocht als onderdeel van een rondreis. Terecht, want Utah heeft ontzettend veel te bieden. Utah is qua grootte de dertiende staat. Toch wonen er maar 13 miljoen mensen in het hele gebied. Nederland is ruim 80% kleiner dan Utah. Er wonen in Utah ongeveer 30x zo weinig mensen als in Nederland. Utah heeft een enorm gevarieerd aanbod van natuurparken en natuurgebieden, die onderling enorm verschillen. 

Zowel in de zomer is Utah veelbezocht als in de winter. In Utah vind je zo'n beetje de beste poedersneeuw ter wereld, wat een grote aantrekkingskracht heeft op snowboarders op topniveau. De hoofdstad is Salt Lake City

Algemene informatie Utah

 • Hoofdstad: Salt Lake City
 • Bevolking: ongeveer 13 miljoen in Utah
 • Utah telt 5 nationale parken
 • Er wonen veel Mormonen in Utah
 • Er komen 9 soorten schorpioenen voor in Utah, maar de meesten zijn ongevaarlijk
 • Ratelslangen en andere soorten slangen kun je veelvuldig vinden in Utah
 • Utah grenst aan Idaho, Wyoming, Colorado en Arizona en voor een klein stukje aan New Mexico

Nationale Parken en monumenten in Utah

Utah heeft een gigantische verscheidenheid aan bijzondere plekken om te bezoeken. Behalve nationale parken vind je er verschillende nationale monumenten en national forests. Utah is zowel per camper als per auto goed te bereizen. Voor campers is het wel aan te raden om vooraf de route goed uit te stippelen, omdat camperplekken met name tussen mei en september vaak vroeg volgeboekt zijn en het niet overal mogelijk is vooraf te reserveren. 

Zion National Park

Zion National Park is het meest populaire nationale park van Utah. Dit komt deels door de gunstige ligging, maar vooral ook door de adembenemende natuur. Zion is populair voor mooie wandeltochten (let op: voor sommige tochten is een permit verplicht), maar is ook de moeite om gewoon doorheen te rijden. Je begint bij het plaatsje Springdale en rijdt vervolgens naar Mt. Carmel Junction of vice versa. Houd er rekening mee dat er beperkingen kunnen zijn voor bepaalde types voertuigen. Ook is parkeren in Zion niet altijd even makkelijk.

We raden je dan ook aan om verder gebruik te maken van het shuttlebus-systeem. Hiermee reis je gratis door het park en kunt op verschillende plekken uitstappen en instappen. Zorg dat je voldoende water en snacks bij je hebt voor onderweg. Met name op weekenddagen kan de wachttijd voor de shuttlebussen enorm oplopen.

zion np 

Bryce Canyon National Park

Bryce Canyon is ongekend populair onder Nederlanders. Het is een bijna vast onderdeel van alle routes die door Utah gaan. Terecht, want Bryce Canyon is dankzij de bijzondere rotsformaties en kleuren een lust voor het oog. Je kunt er eenvoudig korte wandelingen doen. De wandeling van sunrise naar sunset is een aanrader. 

Bryce Canyon staat bekend om de zogeheten "hoodoos", rotsformaties met steile punten die zorgen voor een bijzonder gezicht. Ook in Bryce canyon kun je met de gratis shuttlebus heen en weer door het park. 

Bryce Canyon

Arches National Park

Met spectaculaire namen als de Balance Rock, Devils Garden, Fiery Furnace en de Courthouse Tower zijn de rotsformaties en bogen in Arches National Park een aanrader. Hoewel het in de zomermaanden vaak zeer warm is in Utah zijn de parken drukbezocht. Zorg voor voldoende drinken en bezoek de nationale parken vooral in de ochtend of namiddag, zodat je de ergste hitte kan vermijden. 

In totaal zijn er meer dan 2000 natuurlijke bruggen te vinden, met namen als de Double Arch, Delicate Arch en Landscape Arch. De wandeling naar Delicate Arch wordt door veel van onze reizigers als een hoogtepunt ervaren! 

Arches

Canyonlands National Park

Canyonlands wordt door een stuk minder mensen bezocht, maar is een mooie naitonaal park dat je gelijktijdig met je bezoek aan Arches kunt plannen. Verblijven doe je in of bij Moab. Houd er wel rekening mee dat een verblijf in Moab niet goedkoop is, zeker in het hoogseizoen betaal je de hoofdprijs. 

Bezoek het Island in the Sky, met een fantastisch uitzicht over de kliffen bijvoorbeeld. Je kunt hier gewoon met de auto komen. Ook de Mesa Arch is een topwandeling van slechts 800 meter. Met zonsopgang zie je de zon opkomen onder de natuurlijke brug. 

Andere aanraders: er zijn op verschillende plekken dinosaurus-fossielen en botten te zien, op sommige plekken kun je er zelfs gewoon langs wandelen. Ook vind je in Canyonlands verschillende oude muurtekeningen. 

Capitol Reef National Park

Het Capitol Reef Nationaal Park is het minst bezochte nationale park in Utah. Toch is het de moeite waard om hier doorheen te rijden. Er is geen shuttle-bus systeem, maar zeker als je de verschillende andere nationale parken aandoet is het een leuk stuk om mee te nemen op de route. De Utah State route 24 gaat door het park. Er zijn verschillende hiking trails en bij Fruita is een bezoekerscentrum. 

Cedar Breaks National Monument

In het Dixie National Forest, ter hoogte van Bryce Canyon kun je het Cedar Breaks National Monument bezoeken. Als je de kans hebt om het in je route op te nemen is het ook qua route een aanrader. Je komt er als je vanuit Zion NP naar Bryce Canyon rijdt. Je neemt dan bij het plaatsje Alton de US 14 naar links en rijdt door Duck Creek Village richting het monument. Mocht je op doorreis zijn richting Salt Lake City, dan kun je binnendoor via Brian Head een prachtige route rijden. Met name mooi in september en oktober als de bladeren van kleur veranderen!

Grand Staircase National Monument

Het Grand Staircase National Monument is een groot en onherbergzaam gebied tussen Kanab, Escalante en de Glen Canyon. In het National Monument vind je verschillende bezienswaardigheden. Er zijn weinig wegen in het gebied en op veel plekken kun je alleen terecht met een goede 4x4. Informeer dus altijd voor je een hike wilt doen bij de locals of de weg goed te doen is. In 2017 is het gedeelte dat beschermd werd ongeveer gehalveerd naar aanleiding van een presidentieel besluit. Desondanks blijft het een gebied dat de moeite waard is, zeker als je een rondreis door de VS maakt van langer dan drie weken en veel tijd doorbrengt in Utah. 

Steden in Utah om te bezoeken

Toegegeven, je bezoekt Utah niet om eens een lekkere stedentrip te doen. Het grootste deel van de staat is dunbevolkt, met slechts enkele grotere steden. Toch is het ook tijdens een roadtrip fijn om af en toe even de drukte op te zoeken, meer keus te hebben uit restaurants enzovoorts. Houd er trouwens rekening mee dat alcoholgebruik in de staat Utah streng gereguleerd is en lang niet overal verkrijgbaar, omdat dit niet past in de levensstijl van de Mormonen die in grote delen van de staat wonen. In meer toeristische gebieden is het vaak wel mogelijk om, als je boven de 21 bent, alcohol te verkrijgen. 

Salt Lake City

De hoofdstad van Utah is Salt Lake City. Hier vind je ook de tempel van de mornonen. Deze is niet te bezoeken, maar er is wel een visitor center waar altijd mensen klaar staan om je meer uit te leggen over de manier waarop ze geloven. Een andere leuke optie is om het State Capitol te bezoeken op doordeweekse dagen. Dit is gratis en is een miniatuurversie van het capitool in Washington. In Salt Lake City vind je daarnaast alle grote winkelketens en een outletcenter. Mocht je tijdens je rondreis richting Yellowstone gaan vanuit het zuiden, dan is de kans groot dat je Salt Lake City passeert. Neem zeker ook even de tijd om de grote zoutvlakten te bekijken. Verblijf je in Salt Lake City? Kijk dan ook eens naar het nabijgelegen Park City als alternatief. 

Moab

Als je Arches National Park en Canyonlands bezoekt, is de kans groot dat je verblijft in ofwel Moab ofwel Green River. Moab is een toeristisch stadje waar de hotelprijzen tussen mei en september vaak erg hoog liggen. Toch vind je hier een aantal betaalbare opties. Er zijn in Moab verschillende restaurants en cafeetjes. Ook vind je er een supermarkt en kun je op verschillende plekken terecht voor een kop koffie.

Moab is daarnaast een ideale uitvalsbasis voor mensen die activiteiten willen ondernemen. Indien je via Eager2Travel boekt kunnen we je bijvoorbeeld aanraden te skydiven met onze partner in Moab. 

Moab Utah

St. George

Voor wie meer tijd heeft tijdens de rondreis is St. George een goede uitvalsbasis met veel verborgen pareltjes. Het grote voordeel is dat het gebied veel meer bezocht wordt door locals en je dus geen toeristische mensenmassa's tegenkomt, zoals in veel van de nationale parken (helaas) wel het geval is. Bezoek bijvoorbeeld Snow Canyon State Park. De toegang is slechts 6$ met onderweg verschillende bezienswaardigheden. De Snow Valley Drive is zeker de moeite! Ook het Gunlock reservoir, little Black Mountain en de St. George Dinosaur discovery site zijn aanraders voor wie iets meer tijd heeft tijdens het rondreizen door de VS. Ook de Elephant Arch vind je bij St. George. Deze natuurlijke brug ziet er uit als een eh...olifant. 

Tips voor rondreizen door Utah

 1. Plan je route zorgvuldig. Afstanden zijn groot en onderweg kom je vaak lange tijd geen dorpen en steden tegen. Maak de dagafstanden niet te groot. 
 2. Als je gaat hiken: voldoende drinken, voldoende eten en zorg dat je niet op het heetste moment van de dag gaat. Let op of voor je hike een permit vereist is. Dit is met name bij langere hikes. 
 3. Stop eens in het stadje Kanab. Niet alleen is dit een mooi klein stadje op een goede plek, je kunt hier ook meedoen aan "the lottery" voor "The Wave". Dagelijks mogen slechts 20 personen deze bijzondere plek bezoeken, dus een unieke ervaring is het zeker. Meerdere van onze reizigers hebben het voorrecht gehad the wave te kunnen bezoeken. 
 4. Zorg dat je voldoende benzine in de tank hebt. Je komt regelmatig lange tijd (50 tot 100 kilometer) geen tankstations tegen. Check dus altijd en tank een keertje extra, ook als je nog voldoende brandstof denkt te hebben. 
 5. Doe nooit hikes boven je niveau. Hiken in de VS is avontuurlijk en een goede voorbereiding is essentieel. Eenvoudige gemarkeerde paden zijn vaak voldoende, tenzij je een getrainde hiker bent met kennis van het gebied.
 6. Utah bestaat voornamelijk uit woestijngebied. Zorg dus dat je het heetst van de dag vermijd. 

Rondreizen VS

Rondreis Nationale Parken

Arches National Park

Bryce Canyon National Park

Canyonlands National Park

Capitol Reef National Park

Moab Utah

Page - Antelope - Powell

Salt Lake City

Utah

Zion National Park