Zion National Park

Zion NP informatie

Zion National Park is samen met de Grand Canyon en Yellowstone het meest bekend bij Nederlanders. Het park is gunstig gelegen, slechts enkele uren rijden vanaf Las Vegas en Salt Lake City en is ideaal als onderdeel van een rondreis langs de westkant van Amerika. Zion NP staat bekend om de rode rotsformaties en is vernoemd naar de eerste kolonisten in het gebied. Op deze pagina vind je informatie over het nationaal park, de mooiste hikes in Zion NP en informaties over parkeren, tarieven en meer. 

Hikes in Zion National Park

Zion is een fantastische plek om te wandelen. Routes variëren van eenvoudig tot zeer moeilijk. Voor sommige hikes is het noodzakelijk een permit te hebben, omdat er maar een beperkt aantal bezoekers wordt toegelaten. Er zijn daarnaast professionele gidsen in te huren als je een hike wilt maken met wellicht een backcountry overnachting in het nationaal park. 

We raden je aan om goed vooronderzoek te doen. Zo kun je al bij aankomst bepalen welke hike je wilt doen en de nodige voorbereidingen treffen. De website van de National Park Services is een goed uitgangspunt voor actuele en up-to-date informatie over het park. 

Populaire hikes in Zion NP

The Narrows

Deze wandeltocht laat je kilometers door een rivierbedding lopen, maar is onvergetelijk mooi. Op sommige plekken sta je tot aan je middel in het water, dus wees daarop voorbereid. Zorg ook dat je altijd goed op de hoogte bent van de weersvoorspellingen. Hoewel het vrijwel altijd stralend weer is, kan een fikse regenbui aardig roet in het eten gooien. 

Deze wandeltocht is niet geschikt voor mensen met kleine kinderen, daarvoor raden we je aan om kortere en drogere routes te lopen. Informeer voor je deze wandeling maakt ook bij het visitor center naar de omstandigheden. Doe dat ook echt! Tot aan Big Springs mag je lopen zonder backcountry permit. Wil je de hele hike doen van 23 kilometer (!) dan zul je dus een permit moeten hebben, plus de nodige materialen om te overnachten. Houd er ook rekening mee dat je dezelfde route weer terug af moet leggen, dus ga niet verder dan je aan kunt. Hoe verder je komt in de narrows, hoe minder mensen er zijn. 

The Narrows, Zion NP

Angels Landing

Dit is de hike die door veel van onze reizigers gedaan wordt. Een pittige trail die niet geschikt is voor mensen met hoogtevrees. Houd er rekening mee dat in de zomermaanden regelmatig honderden mensen gelijktijdig de tocht proberen te doen. Dat betekent in het slechtste geval veel wachten tot je naar de top kunt. Al met al moet je rekenen op een tocht van 4 tot 5 uur, maar neem altijd wat extra drinken en snacks mee voor het geval het langer duurt. Goede zonnebrand en een petje of hoedje is ook prettig, gezien de warmte en kracht van de zon. 

Zoals bij elke hike geldt: bepaal je eigen tempo, draag goed schoeisel en zorg dat je weet wat je gaat ondernemen. Angels Landing is spectaculair, maar spectaculair betekent ook dat er wel een klein gevaar zit in de wandeling. We raden je deze hike alleen aan als je voldoende wandelervaring hebt en geen acute hoogtevrees. Het eerste stuk van de route, de West Rim Trail is goed onderhouden en breed. Dit stuk is voor iedereen prima te doen. 

Vervolgens loop je steil omhoog door Walters Wiggles, waar je met steile haarspeldbochtjes omhoog loopt. De Scout Lookout is een plek met prachtig uitzicht. Tot dit deel is het een pittige, maar mooie hike met een prachtig uitzicht bij Scout Lookout. Dit is ook het punt waarop een groot deel van de mensen al terug keert. Dit deel is met sportieve kinderen nog goed te doen, mits ze gewend zijn aan regelmatig stevige wandelingen en is voor kleine kinderen geen optie. 

Het laatste stuk van je hike is afgezet met kettingen waar je je aan kunt vasthouden. Houd er rekening mee dat op drukke dagen ook hier de opstoppingen ontstaan, omdat het verschil in tempo tussen mensen hier duidelijk wordt. Neem dus gerust de tijd en trek de hele dag uit voor deze bijzonder mooie hike. 

Je begint je hike bij de stop "The Grotto" en kunt hier alleen komen met de shuttlebus van het nationaal park. Deze zijn trouwens gratis! 

angels landing zion np

Weeping Rock Trail

Een hele eenvoudige wandeling die ook uitstekend te doen is met kleinere kinderen is de Weeping Rock hike. Deze route is slechts 600 meter, maar het gaat niet altijd om de lengte natuurlijk. Met de shuttlebus stap je uit bij stop 7 (Weeping Rock). Je kunt ook met de auto naar het begin. Houd er wel rekening mee dat parkeerplekken heel erg beperkt zijn. De shuttle is dus het handigst. Het is maar een hele korte wandeling, dus prima te doen als je niet teveel tijd hebt om Zion helemaal uit te pluizen. 

Hidden Canyon trail

Deze hike begint op hetzelfde punt als de Weeping Rock trail, maar is een stuk minder bezocht en ook minder druk dan bijvoorbeeld Angels Landing. Deels komt dat doordat er minder spectaculaire uitzichten zijn, maar desalniettemin blijft het een hele mooie wandeling van ongeveer 5 kilometer. Ook hier geldt: informeer bij het visitor center vooraf of het pad geopend is. Vallende rotsblokken kunnen invloed hebben op de opening van de trail. 

Voor deze tocht geldt ook dat hoogtevrees niet ideaal is om de wandeling te maken. De hike is op sommige punten steil, maar op veel punten ook prima vlak. Je loopt dezelfde route terug. Ben je een geoefende wandelaar? Dan kun je overwegen nog 5 kilometer door te lopen naar Observation Point. Dit maakt het echter al met al wel een pittige dagtocht, waar goede voorbereiding essentieel is. 

The Canyon overlook trail

Ook weer een eenvoudige wandeling van slechts anderhalf kilometer. Al met al ben je een uurtje onderweg. Het pad begint op Highway 9 aan de oostzijde van de tunnel. Je kunt hier niet met de shuttlebus komen, wel met de auto. Ook hier geldt weer dat we je aanraden tijdig op pad te gaan om de kans op een parkeerplekje te vergroten. De eerste parkeerplaats vind je direct na de tunnel, de tweede vind je een stukje verderop (als je vanuit Springdale het park binnengekomen bent). 

Vanaf de top van je klim heb je een geweldig uitzicht over de Zion vallei, met de gigantische rotsen aan weerszijden en verschillende kleuren groen die de vallei helemaal mooi doen afsteken. 

Activiteiten in Zion National Park

Behalve zelf mooie hikes maken kun je ook kiezen voor verschillende outdoor activiteiten. Dit kan alleen bij gidsen met de nodige vergunningen, maar als je in bent voor avontuur zijn er geweldige mogelijkheden om op bijzondere plekjes te kamperen met een gids. Niet goedkoop, maar als je een unieke ervaring zoekt wel het overwegen waard.

Paardrijden in Zion

Tussen maart en oktober is het mogelijk gegidste paardrij-tochten te doen in Zion. De kosten bedragen ongeveer 100$ per persoon voor een tocht van 3 uur. Je moet 10 jaar of ouder zijn en mag niet meer wegen dan ongeveer 100 kilo. Voor een kortere tour van een uur betaal je ongeveer de helft. Hier kunnen ook kinderen vanaf zeven jaar meerijden.

Houd er rekening mee dat het gangbaar is om je gids een fooi te geven na afloop van ongeveer 10 tot 20%. Hoewel ze in Amerika best gewend zijn aan de zuinige Europeanen is het een teken van respect en vaak een noodzakelijke aanvulling op het inkomen van de gids. Je zult merken dat de professionaliteit en kwaliteit van de gidsen erg groot is. 

Canyoning in Zion NP

Behalve paardrijden is ook canyoning in Zion National Park een optie. Een volledige dag kost tussen de 600$ en de 135$ afhankelijk van het aantal personen waarmee je gaat. Een halve dag is iets goedkoper. Maximaal kun je met 12 personen boeken. Boek je met 4 of 5 personen, dan betaal je rond de 220$ per persoon. Niet goedkoop, maar wel een avontuur om naar terug te kijken! Het grote voordeel is dat je op bijzondere plekjes komt in het park waar je normaalgesproken niet zou komen. Ook voor deze activiteit is vooraf reserveren noodzaak. Vaak zal je dan gevraagd worden om je creditcardgegevens om de boeking vast te leggen. 

De minimumleeftijd is 5 jaar. Zowel de halve dag als de hele dag heeft een aantal abseils inbegrepen van maximaal 20 meter. Een avontuur dus!! Het is niet toegestaan om commercieel te gidsen in het nationaal park, maar in de directe omgeving is er toegang tot 25 geschikte canyons die niet onderdoen voor de plekken in het nationaal park. 

Rotsklimmen in Zion NP

Je kunt als je een ervaren sportklimmer bent zelf een permit aanvragen voor rotsklimmen. Als je echter een uitje wilt maken en verder geen of weinig ervaring hebt met rotsklimmen is het raadzaam om met een gids te gaan. De kosten zijn vergelijkbaar met de kosten voor canyoning. Ook hier geldt dat de activiteiten net buiten het nationaal park plaatsvinden, omdat het niet toegestaan is om in het nationaal park gegidste activiteiten te ondernemen. 

Accommodaties rondom Zion NP

De meeste accommodaties aan de westkant van Zion vind je in Springdale, Rockville, Grafton en Hurricane. In Springdale zit je direct bij de ingang van het park, ideaal als je geen zin hebt om elke keer een parkeerplekje te moeten zoeken. De prijzen zijn er echter ook naar. Ons advies over het algemeen is om te kiezen voor accommodatie 20 of 30 kilometer verderop. Vaak scheelt dat bijna de helft van de overnachtingskosten. 

Aan de oostzijde van het nationaal park brengen we mensen vrijwel uitsluitend onder in het stadje Kanab. Hier zijn de prijzen redelijk, vind je een supermarkt, restaurantjes, verschillende hotels en lodges en kun je ook 's avonds nog ergens wat drinken. Houd er wel rekening mee dat vrijwel alles om 22:00 sluit. 

Parry Lodge Kanab

Hierboven zie je de Parry Lodge in Kanab. 

Onze tips voor Zion

 • Zorg dat je op tijd komt. Hoe vroeger in de ochtend hoe rustiger en hoe groter de kans op parkeerplekken en korte rijen bij de shuttlebussen.
 • Sla in voor je het park in trekt. In het nationaal park is verder alleen natuur. Zorg dus altijd voor voldoende water, snacks en fruit om de dag door te komen. 
 • Zorg dat je een gevulde benzinetank hebt, je kunt niet tanken in het nationaal park.
 • Maak gebruik van de shuttlebussen waar mogelijk. 
 • Koop als je een rondreis maakt een nationale parkpas (annual pass). Deze heb je na een bezoek aan drie parken er weer uit en is goedkoper en handiger dan elke keer apart entree betalen. 
 • Bedenk vooraf waar je overnacht. Als budget niet zo belangrijk is is Springdale prima. Als je iets budgetvriendelijker wilt reizen is het vaak raadzaam net iets verder van de parkingang te verblijven. 
 • Neem de tijd! Van de ene naar de andere kant kun je in een goed uur/anderhalf uur wel rijden, maar dan zie je niks. Neem dus uitgebreid de tijd en stop regelmatig. 

Park informatie en shuttlebussen

 • Bezoek altijd even de officiele website van het nationaal park. Hier worden wegafsluitingen en afsluitingen van wandelpaden bijgehouden, maar ook waarschuwingen voor bijvoorbeeld regenval en flash floods. 
 • Bezoek ook het visitor center. Zij hebben veel kennis en staan je graag te woord. 
 • Er zijn verschillende mogelijkheden om met een parkranger educatieve programma's te volgen. 
 • De shuttlebussen rijden continu vanaf vaste stops en zijn gratis te gebruiken. Je komt ermee op plekken waar je met de auto niet kunt komen. 
 • Bij het binnengaan van het nationaal park krijg je een informatieboekje met onder andere de dieren die er voorkomen, wandelroutes en uitzichtspunten. 

Rondreizen VS

Arches National Park

Bryce Canyon National Park

Canyonlands National Park

Capitol Reef National Park

Moab Utah

Utah