Waterton Lakes National Park

Waterton Lakes NP, Alberta

Waterton Lakes National Park kun je vinden in het zuiden van de provincie Alberta, net boven de grens met de Verenigde Staten. Indien je vanuit de Verenigde Staten reist, kom je langs het bijzondere Glacier National Park. Zo'n 412.000 mensen bezoeken ieder jaar Waterton Lakes National Park. Je hebt verschillende mooie scenic drives en hikes om het park te ontdekken.

Bezienswaardigheden Waterton Lakes NP

Waterton Lakes National Park bestaat uit veel mooie uitzichtpunten waar je kunt genieten van een typisch berglandschap. Op sommige plekken zul je misschien wel denken dat het wat weg heeft van de Alpen. Dit maakt het een perfect landschap voor sightseeing, wandelen en fietsen. Het is een rustig park, waardoor de ongerepte natuur nog meer in het oog zal springen. Een aantal van de onderstaande mooie plekken die we je willen aanraden komen ook voor in de scenic drives en hikes die we later bespreken.

Cameron Lake

Een van de mooiste uitzichtpunten in Waterton Lakes National Park is Cameron Lake. Het grote meer wordt omringd door middelhoge bergen, mooie bomen en vaak ook besneeuwde bergtoppen. Je kunt een kajak of een waterfiets huren om het meer te verkennen, maar ook genieten van een rustige picknick of een mooie wandeling.

Red Rock Canyon

Red Rock Canyon doet eer aan zijn naam. Dit is een plek die je absoluut bezocht moet hebben als je naar Waterton Lakes National Park afreist. Door de wandeling van 1 kilometer te lopen, loop je door een kloof over een voetgangsersbrug en zie je de prachtige rode stenen. Dit is absoluut een verborgen pareltje in Waterton Lakes National Park.

Cameron Falls

De Cameron Falls zijn mooie watervallen bij een aantal prachtige kliffen. Je dient een kleine wandeling te maken om hier te komen. Voor de ervaren hikers is het wellicht een idee om een 19 kilometer lange daghike te maken van Cameron Lake naar het dorp, waarbij je langs de Cameron Falls komt.

Blakiston Falls

Ook dit zijn mooie watervallen die een bezoek waard zijn. Door het maken van een korte wandeling kun je bij de Blakiston Falls komen. De waterval stroomt dwars door een bergkloof heen. Via een houten trap kom je terecht bij een uitkijkplatform onder de watervallen en een boven de watervallen.

Bertha Lake

Bertha Lake is een mooi meer in Waterton Lakes National Park. Om het meer heen zie je, net als bij Cameron Lake, de bergtoppen boven het landschap uitstijgen en de mooie bossen. Ook dichtbij dit meer zijn diverse watervalletjes te vinden. Je kunt enkel bij het meer komen door een wandeling te maken, maar het is het zeker waard!

Scenic Drives Waterton Lakes National Park

Er zijn verschillende scenic drives waarmee je Waterton Lakes National Park goed kunt verkennen. Hieronder geven we meer informatie over de vijf mogelijke routes. Een aanrader is om alvorens het rijden een bezoek te brengen aan het visitor center, zodat je geinformeerd kunt worden over eventuele wegafsluitingen. Deze komen niet vaak voor, maar het zou natuurlijk zonde zijn als je erachter komt als je al onderweg bent.

Entrance Parkway

De Entrance Parkway Scenic Drive loopt van de poort van het park (de prairie) tot aan de dorp Waterton. Onderweg heb je prachtige uitzichten over Waterton Valley en tijdens deze scenic drive heb je de beste kans op het spotten van wilde dieren. Deze route is 8 kilometer lang. 

Red Rock Parkway

De tweede scenic drive die we kunnen aanbevelen is de Red Rock Parkway. Deze route is 15 kilometer lang en je rijdt hierbij door Blakiston Valley naar Red Rock Canyon. Tijdens deze route staat juist het berglandschap centraal, met onder andere uitzicht op de berg Mt. Blakiston. Ook hier worden regelmatig wilde dieren gespot. Houd er rekening mee dat deze weg vrij smal is. Onderweg heb je verschillende korte hike mogelijkheden. Deze weg is geopend van begin mei tot eind oktober.

Akamina Parkway

De Akamina Parkway is een scenic drive over een kronkelige bergweg. Je begint de route in de dorp Waterton en rijdt 16 kilometer door naar Cameron Lake. Je komt hierbij langs Cameron Valley, Crandell Lake, Lineham Falls, Rowe Lakes, Akamina Pass, Carthew-Alderson en de eerste oliebron van West-Canada. Deze weg is het gehele jaar geopend.

Chief Mountain Highway

De Chief Mountain Highway is de toeristische weg tussen Waterton Lakes National Park en Glacier National Park in de Verenigde Staten. Onderweg zie je mooie valleien. Je kunt er natuurlijk een stukje van rijden, maar als je van plan bent door te rijden naar de Verenigde Staten, ook de gehele weg rijden. De totale route is 22 kilometer lang.

Bison Paddock Loop Road

De naam van deze route geeft al een beetje weg wat je ervan kunt verwachten. Dit is namelijk de scenic drive om bizons te spotten! Informeer bij het visitor center of de dag dat je het park bezoekt de bizons hier grazen. Blijf tijdens een stop in de auto. De totale route is 4 kilometer lang en je doet hier ongeveer 10 tot 30 minuten over zonder stops.

Activiteiten Waterton Lakes National Park

Activiteiten die mogelijk zijn in Waterton Lakes National Park zijn onder andere paardrijden, sterren kijken, hiken, sightseeing, vissen, klimmen, vogelspotten, kajakken en zelfs duiken. Je kunt hierdoor je bezoek zo actief maken als je zelf wilt.

Mooie hikes Waterton Lakes National Park

Waterton Lakes National Park heeft maar liefst 200 kilometer aan hike trails. Korte hikes die we je willen aanraden zijn als volgt:

 • Red Rock Canyon Loop: 0.7 km, 20 minuten, makkelijk

 • Akamina Lake Trail: 1 km, 30 minuten, makkelijk

 • Linnet Lake Loop: 1 km, 20 minuten, makkelijk

 • Blakiston Falls Trail: 2 km, 45 minuten, makkelijk

 • Cameron Lakeshore Trail: 3 km, 1 uur, makkelijk

 • Prince of Wales Loop: 2 km, 45 minuten, makkelijk

 • Bear's Hump Trail: 2.8 km, 1 uur, middelmatig moeilijk

 • Akamina Pass Trail: 3 km, 1 uur, makkelijk

 • Cameron Lakeshore Trail: 3 km, 1 uur, makkelijk

 • Townsite Loop: 3.2 km, 1 uur, makkelijk

 • Lower Bertha Falls Trails: 5.2 km, 1,5 uur, middelmatig moeilijk

Langere hikes die we kunnen aanraden:

 • Lower Rowe Lake Trail: 8 km, 3 uur, middelmatig moeilijk

 • Lineham Trail: 8.4 km, 3 uur, middelmatig moeilijk

 • Crandell Lake Trail (vanuit het dorp): 12,4 km, 4 uur, middelmatig moeilijk

 • Upper Rowe Lake Trail: 12.8 km, 5 uur, middelmatig moeilijk

Waterton Lakes National Park bereiken

Waterton Lakes National Park kun je vinden op 2 uur en 40 minuten rij-afstand van de grote stad Calgary. Vanuit de stad Lethbridge is het 1 uur en 15 minuten rijden. Indien je vanuit de Verenigde Staten reist is het bijvoorbeeld 5 uur rijden vanuit Missoula en 3 uur en 15 minuten rijden vanuit Great Falls.

Indien je meerdere parken wilt bezoeken in de omgeving, kun je de volgende parken in de omgeving vinden:

 • Flathead National Forest (Verenigde Staten): 3 uur en 10 minuten rijden

 • Glacier National Park (Verenigde Staten): 1 uur rijden

 • Kootenai National Forest: 4 uur en 25 minuten rijden

 • Banff National Park (Canada): 3 uur en 30 minuten rijden

 • Glacier National Park of Canada (Canada): 5 uur en 40 minuten rijden

Accommodaties Waterton Lakes National Park

Indien je enkel naar Waterton Lakes National Park afreist voor een beetje sightseeing en korte hikes dan kun je het park bezichtingen met een dagbezoek. Indien je graag wat extra activiteiten wilt ondernemen, zoals langere hikes, kajakken of fietsen, dan raden we twee of drie dagen aan. In de omgeving van Waterton Lakes National Park zijn diverse bed & breakfasts, campings en hotel te vinden. 

Algemene tips Waterton Lakes National Park

 • Waterton Lakes National Park is is het gehele jaar open. De zomer is de beste reisperiode om het park te bezoeken, als kan het in juli en augustus wel wat drukker zijn in het park. In die periode raden we aan om het park te bezoeken op een doordeweekse dag. Tussen november en april zijn de meeste faciliteiten gesloten in Waterton Lakes National Park, waardoor we aanraden om je bezoek te plannen tussen mei en oktober.

 • Toegang tot het park kost 7.90 Canadese dollars voor volwassenen en kinderen kinderen tot 17 jaar mogen gratis het park binnen. Indien je langere tijd in Canada verblijft en meerdere parken wilt bezoeken is het ook mogelijk om een Parks Canada Discovery Pass te kopen. Deze kost +/- 130 tot 140 Canadese dollars en geeft je een jaar lang toegang tot veel parken.

 • Neem altijd voldoende water, een kaart, snacks, beren spray, zonnebrandcreme, een zonnebril en een petje mee en draag kleding in laagjes.

Meer tips rondreizen

Als je een rondreis boekt via Eager2Travel krijg je bij je reis een roadbook met tips, waar ook bovenstaande tip gedetailleerd wordt uitgewerkt. 

Rondreizen VS

Gezinsreizen USA en Canada

Groepsreis USA/Canada 18-39 jaar

Rondreis USA/Canada

Alberta

Banff National Park

Calgary

Glacier National Park