Louisville

Louisville informatie

Louisville is met ongeveer 625.000 inwoners de grootste stad in de staat Kentucky. Louisville ligt aan de Ohio River bij de grens met de staat Indiana

Louisville is vernoemd naar King Louis XVI van Frankrijk en werd in 1778 gesticht door George Rogers Clark. Louisville is een van de oudste steden ten wersten van de Appalachians. 

Hedendaags staat Louisville onder andere bekend als de thuisbasis van de beroemde boxer Muhammad Ali, de paardenrace Kentucky Derby en de Louisville Slugger honkbalknuppels. Daarnaast heeft de stad een grote rol in de Amerikaanse whisky industrie, een derde van alle bourbons wordt namelijk gedistilleerd in Louisville. 

Bezienswaardigheden Louisville

Louisville Mega Cavern

Louisville Mega Cavern was in het midden van de 19e eeuw een enorme kalksteengroeve. De Louisville Mega Cavern omvat ong. 100 hectare aan ondergrondse ruimte direcht onder de stad Louisville. Activiteiten die je kunt ondernemen in de steengroeve zijn onder andere historische tramtochten, fietsen en deelnemen aan begeleide tours over tokkelbanen en kabelbanen. 

Thomas Edison House

Het Thomas Edison House was de thuisbais voor de beroemde uitvinder Thomas Edison. De uitvinder woonde kort in dit huis toen hij 19 was als telegrafist van Western Union na de Amerikaanse Burgeroorlog. In het Thomas Edison House kunnen bezoekers een verzameling van zijn uitvindingen zien, waaronder gloeilampen, grammofoons en de eerste filmprojecter voor thuis. Van dinsdag t/m zaterdag zijn er rondleidingen beschikbaar door het huis.

Louisville Palace

Louisville Palace opende in 1928 als een bioscoop, tegenwoordig worden er verschillende soorten live-entertainment zoals Broadway shows, concerten en stand-up comedy georganiseerd in het theater. Het theater is gerestaureerd om het barokke decor en het sierlijke pleisterwerk te benadrukken.

Conrad-Caldwell House Museum

Het Conrad-Caldwell House Museum is in de jaren 1890 gebouwd voor de Fransman Theophile Conrad, hij verdiende zijn fortuin in de zonnebank industrie. Het huis kreeg de bijnaam "Conrad's Castle". Het kalkstenen herenhuis omvat enorme bogen, waterspuwers, gebeeldhouwde dieren, torens en een fleur-de-lis (Franse lelie) patroon aan de buitenkant. De binnenkant van het herenhuis omvat prachtige glas in lood, hoge plafonds en houtwerk. Van woensdag t/m zondag zijn rondleidingen door het huis beschikbaar. 

Farmington

Farmington was in het begin van de 19e eeuw een hennepplantage, het huis werd destijds beheerd door 60 tot slaaf gemaakte Amerikanen. De bouw van historische herenhuis gebouwd in Federalistische stijl werd voltooid in 1816. Het herenhuis was de thuisbasis voor de familie Speed, waaronder Joshua Fry Speed. Hij werd beschouwd als Abraham Lincolns beste vriend. Farmington is dagelijks geopend voor zelf-geleide tours, in de winter worden er begeleide tours aangeboden.

Activiteiten Louisville

Kentucky Derby

Elk jaar wordt sinds 1875 op de eerste zaterdag van mei de Kentucky Derby gehouden op de Churchill Down racebaan. De Kentucky Derby is een van 's werelds bekendste paardenraces. Het evenement staat ook bekend als een "modeshow", veel mensen die aanwezig zijn proberen zich zo goed mogelijk voor de gelegenheid te kleden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan flamboyante hoeden.

Kentucky Derby Museum

Het Kentucky Derby Museum, gelegen op het terrein van Churchill Downs, verschaft informatie over de paardenracesport en de grootste races. In het museum zijn onder meer race-artefacten, trofeeën, foto's en brillen te zien die de de jockeys droegen. Daarnaast vind je er interactieve displays en kunst. Bezoekers kunnen ook deelnemen aan een begeleide tour over de racebaan.

Muhammad Ali Center

Breng een bezoek aan het Muhammad Ali Center en leer meer over de in Louisville geboren Muhammad Ali, zijn bokscarrière en de wereldwijde humanitaire hulp. De tentoonstellingen omvatten onder andere video's van Ali's gevechten, mediabeelden van het tijdperk van de burgerrechten en interactief boksplezier.

Louisville Slugger Museum & Factory

De Louisville Slugger is onmiskenbaar de beroemdste honkbalknuppel. De Louisville Slugger had voorkeur bij legendes als Ted Williams, Babe Ruth en Lou Gehrig. In het museum kun je meer leren over de geschiedenis van honkbal in het algemeen en over de productie van de Louisville Slugger. Een hoogtepunt in het museum is Bud's Batting Cage, waar je kunt slaan met replica honkbalknuppels die ooit werden gebruikt door bovengenoemde legendes.

Evan Williams Bourbon Experience

De Evan Williams Bourbon Experience is een artisinale distilleerderij en ligt aan de historische "Whiskey Row" van Louisville. De distilleerderij biedt rondleidingen en proeverijen aan. Evan Williams was de eerste distilleerder van Kentucky.

Jim Beam Urban Stillhouse

Bezoek het Jim Beam Urban Stillhouse en leer in het bezoekerscentrum meer over 's werelds best verkopende bourbon. Naast de winkelruimte beschikt de Jim Beam Urban Stillhouse over een werkende distilleerderij, een machinie om de flessen te bottelen en een bar waar je kunt deelnemen aan een proeverij. Bezoekers kunnen in het gebouw ook hun eigen Jim Beam fles labelen, vullen en personaliseren. 

Belle of Louisville

De Belle of Louisville is gebouwd in 1914 en daarmee de oudste stoomboot in Mississippi stijl die nog in bedrijf is. Van mei tot september kun je deelnemen aan een boottocht op de Belle of Louisville.

Toptips Louisville

Hoe lang verblijven?

We zouden je aanraden om 1 overnachting in te plannen in Louisville, zo heb je voldoende tijd om de stad en de hoogtepunten van Louisville te ontdekken.

Waar verblijven?

Louisville biedt een ruim aanbod aan accommodaties, de stad beschikt over meer dan 100 hotels. Naast hotels vind je ook bed and breakfasts, motels, campings en Airbnbs. Downtown Louisville is de meest geschikte locatie om te verblijven indien je dichtbij de bezienswaardigheden wenst te verblijven. Houd er wel rekening mee dat de prijzen voor accommodatie in het centrum van de stad vaak een stuk hoger liggen. Indien je liever wat budgetvriendelijker wil verblijven is het aan te raden om dichtbij het vliegveld van Louisville of in een van de buitenwijken te verblijven.

Vliegen naar Louisville

Louisville heeft een vliegveld dat binnenlandse vluchten aanbiedt in de VS, dit is Louisville International Airport. Het is dus niet mogelijk om vanaf Schiphol rechtstreeks naar Louisville te vliegen, je vliegt altijd met minstens een overstap. Vluchten met een overstap zijn meestal wel een stuk voordeliger dan rechtstreekse vluchten. Houd er daarnaast rekening mee dat het in de maanden juli en augustus vaak een stuk duurder is om te vliegen dan daarbuiten.

Beste reistijd

Louisville heeft een vochtig, subtropisch klimaat waardoor er extreme temperaturen kunnen voorkomen in de stad. De regio waarin Louisville ligt staat daarnaast ook bekend om tornado's. Van midden mei t/m september kan het erg heet en droog zijn in Louisville met temperaturen van 32-38 graden celsius. In oktober en november zijn de temperaturen een stuk aangenamer, de gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 15 graden celsius. Van december t/m februari wordt het een stuk kouder in Louisville.

De koudste maand is januari met temperaturen tot -3 graden celsius. Sneeuwval en regen komen vaak voor in de winter. Van midden maart t/m midden mei is het gemiddelde 14 graden celsius in Louisville, de temperaturen stijgen rond mei tot 20 graden celsius.

Indien je de mogelijkheid hebt en flexibel bent met vertrekdata, zouden we je aanraden je reis te boeken ergens in de maand maart tot en met november. De beste reisperiodes zijn tijdens de herfst en de lente. Niet alleen is de temperatuur al een stuk aangenamer, ook vliegtickets zijn vaak vele honderden euro's goedkoper. 

Eten en drinken Louisville

De eetcultuur van Louisville is bekend om de barbecue, bourbon en de mint julep cocktail. Wees dan ook niet verrast wanneer Bourbon is toegevoegd aan recepten. Daarnaast is Louisville het centrum van de New Southern Cuisine, de koks geven namelijk een eigen draai aan de traditionele, regionale Southern gerechten. 

Enkele typische gerechten in Louisville zijn:

  • Hot Brown - warme sandwich met kalkoen en bacon bedekt met een romige saus
  • Burgoo - stoofpot met vlees en groenten
  • Modjeska - snoepje van een marshmallow omwikkeld met karamel
  • Derby Pie - taart van chocolade met walnoot
  • Mint Julep - cocktail met bourbon, suiker en munt

Rondreizen VS

Deep South rondreis

Gezinsreis Nationale Parken VS

Columbus

Indianapolis

Kentucky

Mammoth Cave National Park

Nashville