Annapolis

Annapolis informatie

Annapolis is de hoofdstad van de staat Maryland. De stad ligt aan de Chesapeake Bay, aan de monding van de Severn rivier. In het jaar 1649 werd Annapolis gesticht door de puriteinen uit Virginia. Door de tijd heen had de stad verschillende benamingen zoals Providence en Anne Arundel Town, totdat de stad uiteindelijk de naam Annapolis kreeg. De stad heeft in 1694 de naam Annapolis gekregen ter ere van prinses Anne, zij was de toenmalige erfgenaam van de Britse troon en werd in 1702 koningin. Verder speelde Annapolis een belangrijke rol in het Amerika van na de Revolutionaire Oorlog, zo kwam het Amerikaans Congres bijeen in de stad en nam Washington ontslag bij het Continentale Leger. Tegenwoordig staat de stad bekend als de thuisbasis van de United States Naval Academy.

Over Annapolis

  • Annapolis heeft ongeveer 39.000 inwoners
  • Annapolis is een van de dunstbevolkte hoofdsteden in de VS
  • Annapolis is de zeilhoofdstad van de VS
  • Annapolis is de thuisbasis van de Naval Academy van de VS
  • Annapolis was ooit de hoofdstad van de VS

Bezienswaardigheden Annapolis

Maryland State House

De bouw van het Maryland State House begon in 1772 en het is het oudste staatshuis dat nog steeds in gebruik is in de VS. Annapolis was ooit de hoofdstad van de VS, zo hebben er in dit staatshuis enkele historische gebeurtenissen plaatsgevonden. De Treaty of Paris werd hier in 1784 ondertekend om de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog te beëindigen, daarnaast nam generaal George Washington in 1783 in dit gebouw ontslag als commandant van het Continentale Leger. Het Maryland State House is dagelijks geopend voor bezoekers, met uitsluiting van enkele feestdagen. 

Annapolis Historic District

Annapolis diende ooit als hoofdstad van de VS en is een van de oudste steden in de VS, er zijn nog veel historische gebouwen en monumenten uit de 18e eeuw te bewonderen in de stad. Wandel door Main Street en bewonder de 18e-eeuwse architectuur. In deze straat vind je verschillende winkeltjes, restaurants, bars en gallerijen. 

U.S. Naval Academy

De U.S. Naval Academy leidt sinds 1845 officieren op de U.S. Navy en het Korps Mariniers. Een must-see is de "noon meal formation" waar de officiers van de laagste rang in formatie marcheren. In het U.S. Naval Academy Museum kun je meer leren over de tradities en geschiedenis van de Amerikaanse marine, toegang tot het museum is gratis. Het is ook een mogelijkheid om deel te nemen aan een begeleide tour over de campus.

William Paca House and Garden

Het William Paca House and Garden omvat een gerestaureerd 18e-eeuws herenhuis in Georgiaanse architectuur. Dit herenhuis was ooit de thuisbasis van de jonge advocaat William Paca, hij werd uiteindelijk een van de ondertekenaars van de Onafhankelijkheidsverklaring en werd de gouverneur van Maryland. Bezoekers kunnen deelnemen aan een rondleiding door het huis met antiek meubilair en schilderijen en de prachtige omliggende tuin verkennen. 

Hammond-Harwood House

William Buckland begon aan het einde van de 18e eeuw in opdracht van Matthias Hammond aan de bouw van dit herenhuis. Het herenhuis in Anglo-Palladiaanse stijl wordt gekenmerkt door een van de beste houtsnijwerken en pleisterwerken in Amerika. De legende gaat dat de voormalige president Thomas Jefferson de vooringang van het herenhuis de mooiste deuropening in Amerika noemde. Bezoekers kunnen een rondleiding volgen door het huis waar koloniaal meubilair en schilderijen te bewonderen zijn. 

City Dock

City Dock vormt het historische hart van Annapolis, de stad maakt hier verbinding met de wateren van Chesapeake Bay. De historische zeehaven van Annapolis was ooit een belangrijk handelsknooppunt totdat Baltimore aan het einde van de 18e eeuw als belangrijkste haven werd opgericht. Bewonder de 18e-eeuwse gebouwen die de haven omringen en bezoek een van de winkels, bars of restaurantjes. Bekijk ook de (dure) boten die door de smalle waterweg genaamd "Ego Alley" paraderen. 

Historic London Town and Gardens

Bijna 13 km vanaf het centrum van Annapolis ligt in de stad Edgewater Historic London Town and Gardens. Halverwege de 17e eeuw werd op deze plek een nederzetting gesticht op het meest handige kruispunt in de South River. De nederzetting werd een belangrijk handelsknooppunt. Tegenwoordig zijn hier originele en gereconstrueerde gebouwen te zien en lopen er gekostumeerde acteurs rond. Bezoekers kunnen hier meer leren over de geschiedenis van het gebied via tentoonstellingen en rondleidingen.

Tips Annapolis

Vliegen naar Annapolis

De stad Annapolis zelf beschikt niet over een vliegveld. In de omgeving bevinden zicht drie internationale luchthavens, dit zijn: Baltimore-Washington International Thurgood Marshall Airport, Ronald Reagan Washington National Airport en Washington Dulles International Airport. Vanuit Amsterdam vliegen er zowel rechtstreekse vluchten als vluchten met een overstap naar Washington Dulles International Airport.

Naar de andere twee luchthavens vliegen geen rechtstreekse vluchten, je dient dan altijd een overstap te maken. Het voordeel is wel dat vluchten met een tussenstop over het algemeen een stuk voordeliger zijn. Houd er rekening mee dat vliegen in de maanden juli en augustus over het algemeen een stuk duurder is dan daarbuiten. Indien je de mogelijkheid hebt en flexibel bent met vertrekdata, zouden we je aanraden je reis te boeken ergens in de maand maart tot en met november. Met name de tweede helft van september en de eerste helft van oktober zijn uitstekende reisperiodes. De vliegtickets zijn dan vaak vele honderden euro's goedkoper. 

Beste reistijd Annapolis

Over het algemeen is de beste reistijd naar Annapolis in de maanden maart t/m mei en van september t/m november, de temperaturen zijn dan een stuk aangenamer dan in de winter en zomer. In de lente start ook het zeilseizoen weer in Annapolis en worden de wateren weer bevaard door boten. In de herfst lijkt Annapolis net op een afbeelding van een ansichtkaart door de combinatie van de herfstkleuren en de historische gebouwen.

Waar verblijven Annapolis

Indien je nabij de bezienswaardigheden wilt verblijven, is Historic Annapolis de beste wijk om te verblijven. Houd er wel rekening mee dat verblijven in het centrum van de stad vaak een stuk duurder is. Wanneer je iets budgetvriendelijker wil reizen raden we je aan om in een hotel te verblijven in een wijk die wat verder het het centrum van Annapolis af ligt. Een aanrader is dan om in een van de buitenwijken van Annapolis te verblijven, zoals West Annapolis of in de dichtbijgelegen stad Parole.

Eten en drinken Annapolis

Zoals op veel plekken in de VS kun je eten en drinken zo duur maken als je zelf wilt. Van zeer exclusief uit eten tot een snelle hap en alles er tussenin, de restaurants in Annapolis bieden een gevarieerde keuken. De inwoners van Annapolis en in zijn algemeen de staat Maryland zijn dol op krab.

Je kunt natuurlijk op heel veel plekken terecht voor een eenvoudige maaltijd. Houd er rekening mee dat de prijs voor eten hoger ligt op de toeristische plekken, het eten op een drukke plek kan dan ook wel weer heel gezellig zijn.

Rondreizen VS

Groepsreis New York & Washington

Baltimore

Delaware

Maryland

New Jersey

New York City