Badlands National Park

Badlands National Park

Badlands National Park vind je in South Dakota en bestaat uit kloven, hoodoos en prairie. Er zijn in het gebied veel fossielen gevonden van uiteenlopende dieren. Het gebied wordt al zeker 11.000 jaar bewoond, voornamelijk door de Lakota indianen. De grootste blikvanger is "the wall", een grillige rotsketen van ongeveer 100 kilometer lang. 

Een groot deel van het gebied bestaat verder uit prairie waar verschillende grassoorten groeien. De Badlands Loop Road is voor de meeste bezoekers de belangrijkste weg om te rijden en geeft je een goed inkijkje in het nationaal park. 

Bezienswaardigheden

Badlands Loop Road

De meeste bezoekers aan Badlands National Park rijden de Badlands Scenic Byway. De weg is ongeveer 63 kilometer lang en begint bij het plaatsje Wall aan de I-90 of bij het Minuteman Missile Visitors Center, afhankelijk van waar je vandaan komt. 

Onderweg kom je langs prachtige rotsformaties en prairie. Met 16 speciaal gebouwde uitzichtspunten weten we zeker dat je meermaals zult stoppen tijdens je route door de Badlands. Dieren die je hier kunt tegenkomen zijn Antilopes, Bizons, prairiehonden en verschillende vogelsoorten. 

Bizons kun je met name vinden aan de Sage Creek Rim Road. Deze route zouden we je sowieso aanraden om te rijden. Hoewel het een gravelweg is is deze goed onderhouden en voor alle voertuigen te doen. 

Helicoptervluchten

Het is mogelijk een helicoptervlucht te boeken boven het Badlands National Park. Je boekt een helicoptervlucht vanaf 49$ per persoon, wat het de moeite waard maakt ook als je met je gezin reist. Het is natuurlijk een korte vlucht, maar wel met prachtige uitzichten en iets om af te vinken op de bucketlist. 

Hikes in Badlands National Park

Er zijn in het Badlands National Park verschillende mooie hikes te maken. Er zijn zowel korte als langere wandelingen. We beschrijven er hier een aantal, maar bij het visitor center leggen ze je met plezier uit waar je nog meer kunt wandelen. Omdat de meeste mensen Badlands voor een halve dag ongeveer bezoeken beperken we ons tot de kortere hikes in het gebied. Blijf je langer? Dan zijn er interessante langere wandelingen te doen ook. 

Houd in het hele gebied rekening met slangen en blijf zoveel mogelijk op de paden. Vermijd het lopen door het hoge gras op warme dagen ivm zonnende slangen. 

Notch Trail (2,5 km)

Deze wandeltocht begint bij de Door/Window parkeerplek. Na het beklimmen van een ladder volg je de rand van een canyon met uitzicht op de White River Valley. Geen eenvoudige wandeling voor mensen met hoogtevrees, maar wel de moeite waard! Een beetje sportief moet je wel ingesteld zijn, maar je hoeft geen extreme ervaren klimmer te zijn. Het is wel een fantastische wandeling om met oudere kinderen te ondernemen voor wat adrenaline.

Medicine Root trail (6,5 km)

Een wat langere tocht die je goed zicht geeft op de prairie in het park. Het is een veelgemaakte wandeltocht met veel kans op het zien van dieren tijdens je wandeling. Houd er rekening mee dat je door vlak landschap loopt zonder schaduw. Zorg dus voor hoofdbedekking, voldoende water en vertrek bij voorkeur in de ochtend of aan het einde van de middag indien mogelijk. 

Fossil Exhibit trail (400 meter)

Een korte wandeling die ook met kleine kinderen perfect te doen is. Onderweg kom je langs verschillende borden waar de dieren op staan die voorkwamen in dit gebied. Het pad is een houten pad, maar het is toegestaan om het pad te verlaten en zelf de omgeving verder te verkennen. 

Meer hikes in Badlands NP

Er zijn meer wandelingen, ook korte, te vinden in Badlands NP. De meeste wandelingen hebben een trailhead en parkeerplaats waar je de wandeling kunt beginnen. We raden je aan om bij het binnengaan van het park altijd een kaarjte mee te nemen die je krijgt van de ranger. 

Je America the Beautiful parkpas is gewoon geldig. 

Accommodatie en hotels

Rapid City of Keystone (bij Mount Rushmore) geven de beste opties voor verblijfplaatsen. Rondom Badlands NP zijn enkel kleine plaatsjes met relatief weinig faciliteiten. We zouden je dan ook aanraden door te rijden naar een meer bevolkt gebied.

Als onderdeel van je rondreis?

Ja, als je South Dakota meeneemt in je planning of van plan bent de Black Hills te bezoeken is het omrijden via de Badlands de moeite waard. Het mist het spectaculaire van sommige andere Nationale Parken, maar de prairie en woestijnachtige omgeving, de gekleurde rotsen en de verschillende hoodos zijn de moeite waard. 

Rondreizen VS

Gezinsreizen USA en Canada

Rondreis Noordwest USA

Custer State Park

Mount Rushmore

North Dakota

South Dakota

Wind Cave National Park