West Virginia

West Virginia

West Virginia wordt niet voor niets bezongen door John Denver natuurlijk! Gelegen in het oosten van de VS en grenzend aan vijf staten is West Virgina een uitstekende plek om de grote drukte van de Oostkust te ontsnappen. West Virginia wordt ook wel de Mountain State genoemd. 

In West Virginia wonen een kleine 2 miljoen mensen. 

Algemene informatie West Virginia

  • Toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor de staat
  • Charleston is de hoofdstad van de staat
  • Organ Cave is de langste natuurlijke grot in West Virginia
  • West Virginia stond van oudsher bekend om de kolenmijnen. Er wordt nog steeds steenkool gewonnen
  • 75% van de staat is bedekt met bossen
  • Er wonen bijna 2 miljoen mensen
  • West Virginia ligt ongeveer 5 uur rijden van Washington D.C.
  • De Appalachen zijn de bekende bergketen in West Virginia

Virginia

Nationale Parken en Monumenten West Virginia

Jaarlijks worden de verschillende parken in West Virginia door meer dan 1,6 miljoen mensen bezocht. Veel van de bezoekers zijn Amerikanen die de drukke en volle steden aan de oostkust ontvluchten. Met name de weekends zijn dan ook relatief druk. 

New River Gorge National River

1 van de oudste rivieren van Noord-Amerika is de New River Gorge, waar vooral watersporten als raften, rivertubing en kanoën populair is. Daarnaast kun je er onder andere hiken, ziplinen, vissen, kamperen en rotsklimmen. Bij het Hawk's Nest State Park kun je met een kabelbaantje naar beneden. 

Gauley River National Recreation Area

Dit gebied is ongeveer 50 kilometer lang en is eigenlijk alleen via het water bereikbaar. Het is een beschermd gebied. De National Park Service beheert het. Je kunt met de auto alleen naar de Summersville Dam. Als je op zoek bent naar wildernis is dit een uitstekende plek! Het gebied is populair vanwege de vele outdoor activiteiten die je er kunt ondernemen. 

Bluestone National Scenic River

Dit gebied wordt beschermd door de National Park Service en bestaat uit een ongeveer 17 kilometer lang stuk rivier. Het ligt tusen Summers en Mercer in het zuiden van West Virginia. Via Bluestone State Park kun je onder andere het Pipestern resort bezoeken in de kloof. Je kunt wandelen in het gebied, maar op beperkte schaal ook kanoën. Ook vissen en jagen gebeurt in dit gebied. 

In de omgeving kun je verder nog raften, kajakken, wandelen, maar ook bijvoorbeeld heerlijk uit eten. 

Chesapeake Bay

Chesapeake Bay heeft genoeg te bieden voor mensen die deze baai waar zoet en zout water mengen willen bezoeken. Bezoek 1 van de vuurtorens. die je kunt vinden langs de kust. Het Thomas Point Lighthouse is 1 van de meest gefotografeerde vuurtorens van de Verenigde Staten. 

Je kunt verder oester-vissen, kajakken, souvenirtjes kopen of 1 van de stranden te bezoeken. Je kunt Chesapeake Bay combineren met bijvoorbeeld een bezoek aan Washington D.C. 

Appalachian Mountains en trail

Het Appalachian Trail is 1 van de meest bekende wandelroutes in de Verenigde Staten en is maar liefst 2180 mijl lang. Iets te veel voor een vakantie, maar er zijn talloze mensen die er hun levenswerk van maken om de hele tocht te volbrengen. Je kunt het natuurlijk ook beperken tot een klein stukje van de route! 

Steden in West Virginia

Er zijn in West Virginia eigenlijk geen grote steden. Metropolen zoals in sommige andere staten kun je hier dan ook niet vinden. Sterker nog: de grootste stad van West Virginia heeft slechts 46.000 inwoners. Charleston is de grootste stad, gevolgd door Huntington en Morgantown. Dit zijn ook de plekken met de meeste hotelketens. 

Accommodaties

In de grotere steden en stadjes vind je vaak verschillende hotelketens. Vaak gaat het om relatief goedkoper accommodaties zoals Super8 en Motel6, maar ook individueel gerunde hotels. Wil je iets meer luxe, dan is het Holiday Inn of Holiday Inn Express of 1 van de Hilton hotels een betere keuze. 

Tips voor rondreizen

West Virginia kun je goed combineren met een rondreis verder naar het zuiden van de Verenigde Staten. Als je je echt volop wilt verdiepen in de ziudelijke staten van de VS is West Virginia eigenlijk de meest noordelijk gelegen staat die tot de Zuidelijke Staten gerekend kan worden. 

Andersom is het ook goed mogelijk een rondreis te combineren die je naar het noorden brengt. Begin bijvoorbeeld in Atlanta en reis in enkele weken omhoog tot aan de Niagara Falls bij de grens met Canada. 

Andere bezienswaardigheden en things to do

Harpers Ferry 

Dit historische stadje is een National Historic Park langs de Potomac en Shenandoah River. Musea, hikes langs overblijfselen van de Amerikaanse burgeroorlog, een ranger-geleide tour, maar ook activiteiten als raften, mountainbiken en klimmen zijn goed mogelijk in de omgeving. Een goede plek om een dag of twee te verblijven en vooral ook interessant voor mensen met interesse in de Amerikaanse geschiedenis.

De Seneca rotsen

Vooral klimmers en wandelaars komen hier aan hun trekken. Het Seneca Rocks discovery center is de plek waar je meer leert over het gebied. In de zomermaanden worden hier verschillende programma's georganiseerd. Het is tevens het hoogstgelegen gebied in de staat. 

Seneca rotsen

Andere dingen om te doen

West Virginia is bij uitstek populair voor de vele outdoor-mogelijkheden die je hebt. Echte hoogtepunten als jet het hebt over wereldberoemde gebouwen of extreem bijzondere natuur vind je hier niet. Wat je hier wel vind is de Great Outdoors, met volop mogelijkheden om urenlang door de bossen te dwalen, rotsen te beklimmen, te raften op wildstromende rivieren en natuurlijk interessante hikes te maken. 

Rondreizen VS

Deep South rondreis

Columbus

Kentucky

Ohio

Pennsylvania

Virginia