--

Richmond

Richmond informatie

Richmond is de hoofdstad van de staat Virginia en ligt in het oost-centrale deel van de staat aan de James River. Richmond speelde een rol in twee belangrijke tijdperken van de Amerikaanse geschiedenis, het is dan ook een perfecte stad voor geschiedenisliefhebbers.

Tijdens de koloniale tijd was de stad een broeinest van onafhankelijkheid. Richmond was tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog de hoofdstad van de Confederatie. Richmond was destijds het gebied van meer dan vijf jaar aan veldslagen, de troepen van de Confederatie worstelden om de stad te verdedigen tegen de verovering van de Union Army. Toen de Union Army de stad had veroverd stak het leger van de Confederatie de pakhuizen in brand, dit vuur verwoestte een groot deel van vooroorlogs Richmond. 

Tegenwoordig vind je veel monumenten en attracties in de stad die het verhaal vertellen van Richmond tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Naast de geschiedenis biedt Richmond ook veel levendige buurten met gezellige restaurantjes, interessante musea, ambachtelijke brouwerijen en winkels. 

Over Richmond

  • De stad Richmond heeft ongeveer 230.500 inwoners
  • Richmond is de hoofdstad van de staat Virginia
  • Richmond diende als de hoofdstad van de Confederatie tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog
  • Richmond is de thuisbasis voor vele musea en monumenten met betrekking tot de Amerikaanse Burgeroorlog

Bezienswaardigheden Richmond

Maymont

Het Maymont landgoed werd eind jaren 1890 gebouwd door James en Sallie Dooley die tot 1925 in het landgoed woonden. Op het verzoek van de Dooleys werd het landgoed na hun dood aan de mensen van Richmond geschonken. Het Maymont landgoed omvat het landhuis, bomentuin, verschillende tuinen, kinderboerderij, wagenverzameling en een park. Het landhuis zelf omvat een museum, ingericht in de luxueuze stijl van het einde van de 19e eeuw. In het landhuis bevinden zich meerdere schatten die de Dooleys hebben verzameld tijdens hun reizen over de wereld. 

Canal Walk

Het James River-Kanawha Canal is ontstaan doordat George Washington er bij de Virginia General Assembly op aandrong een kanaal en wegen aan te leggen, zodat de havens aan de oostkust met de westelijke markten werden verbonden. Langs het Haxall Canal, de James River en Kanahwa Canals loopt een 2 km lang wandelpad waarlangs historische bezienswaardigheden, standbeelden en markeringen staan die meer vertellen over het verhaal van Richmond. Indien je geen zin hebt om te wandelen kun je er ook voor kiezen om mee te gaan met een begeleide rondvaart over het kanaal. 

Church Hill Historic District

Bezoek het Church Hill Historic District om een kijkje te nemen in het Richmond van voor de Amerikaanse Burgeroorlog. Het Church Hill Historic District ligt ten oosten van het State Capitol, in het district bevinden zich meer dan 70 vooroorlogse huizen en de St. John's Episcopal Church. Aan East Main Street staat The Old Stone House, dit huis werd in 1914 gebouwd is daarmee het oudste gebouw in Richmond. The Old Stone House omvat tegenwoordig het Edgar Allan Poe Museum, ter herinnering aan de dichter en auteur die enkele jaren in de stad woonde. 

Virginia State Capitol

Het Virginia State Capitol werd tussen 1785 en 1788 gebouwd, gemodelleerd naar een Romeinse tempel. Het Virginia State Capitol staat in het grote park Capitol Square. In dit park staan ook de Governor's Mansion, een klokkentoren en een ruitermonument voor George Washington.

John Marshall House

Het John Marshall House was ooit vooor 45 jaar lang het huis van de gelijknamige, vooraanstaande jurist. John Marshall, ook wel bekend als de "Great Chief Justice", staat bekend omdat hij het Hooggerechtshof een invloedrijke en gerespecteerde tak van de Amerikaanse regering maakte. Het huis is een van de weinig overgebleven huizen in federale stijl in het gebied. Het John Marshall House omvat enkele relikwieën en meubels van de Marshall familie en de grootste collectie meubels uit de federale periode in Richmond.

White House of the Confederacy

De White House of the Confederacy werd in 1818 gebouwd en diende van 1861 tot 1865 als thuisbasis voor Thomas Jefferson, de president van de Geconfedereerde Staten van Amerika. Daarnaast diende het als de Executive Mansion van de Confederatie tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Tegenwoordig omvat het huis een grote collectie relikwieën uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Daarnaast omvat het meer dan 3000 artefacten met betrekking tot de Afrikaans-Amerikaanse geschiedenis. 

Richmond National Battlefield Park

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog was Richmond, als hoofdstad van de Confederatie, een belangrijk doelwit voor verovering van de troepen van de Union Army. De Union Army voerde verschillende aanvallen uit, in april 1865 slaagden ze en veroverden de troepen Richmond. Dit was slecht een paar dagen voordat Lee's overgave bij Appomattox de Amerikaanse Burgeroorlog beëindigde. Richmond National Battlefield Park verschaft meer informatie over de twee belangrijkste veldtochten om Richmond te veroveren, daarnaast omvat het park het grootste ziekenhuis van de Confederatie. Via wandelpaden bereik je de plaatsen waar vijandige soldaten vochten en verschillende verdedigingswerken. Verschillende bezoekerscentra geven meer informatie over evenementen en bezienswaardigheden. Bij Fort Harisson kun je meer leren over de aanval op het fort in 1864. 

Toptips Richmond

Hoe lang verblijven?

We raden je aan om 1 overnachting in te plannen in Richmond. Met 1 overnachting heb je voldoende tijd om de hoogtepunten van Richmond te bezoeken en de stad te ontdekken.

Waar verblijven?

Er zijn allerlei soorten accommodaties in Richmond van bed and breakfasts tot luxe hotels, van appartementen tot resorts. Over het algemeen is het goedkoper om in de buitenwijken van de stad te verblijven in plaats van in het centrum dichtbij de bezienswaardigheden. Een aanrader is dan ook om dichtbij het vliegveld of in een van de buitenwijken van Richmond te verblijven.

Vliegen naar Richmond en beste reistijd

Richmond International Airport is het vliegveld van Richmond. Vanaf Schiphol vliegen er geen rechtstreekse vluchten naar Richmond, je dient dus altijd een overstap te maken. Het voordeel is wel dat vluchten met een tussenstop over het algemeen een stuk voordeliger zijn. Houd er rekening mee dat vliegen in de maanden juli en augustus over het algemeen een stuk duurder is dan daarbuiten. Indien je de mogelijkheid hebt en flexibel bent met vertrekdata, zouden we je aanraden je reis te boeken ergens in de maand maart tot en met november.

Met name de tweede helft van september en de eerste helft van oktober zijn uitstekende reisperiodes. Niet alleen is de temperatuur al een stuk aangenamer, ook vliegtickets zijn vaak vele honderden euro's goedkoper. 

Eten en drinken Richmond

Zoals op veel plekken in de VS kun je eten en drinken zo duur maken als je zelf wilt. Van zeer exclusief uit eten tot een snelle hap en alles er tussenin, de restaurants in Richmond bieden een gevarieerde keuken. Met meer dan 800 restaurants in de stad is Richmond een paradijs voor voedselliefhebbers. Meer dan 400 restauranten in Richmond serveren Aziatische gerechten, Richmond wordt daardoor gezien als misschien wel de Aziatische voedselhoofdstad van Noord-Amerika.

Enkele iconische producten uit de "voorraadkast" van Virginia zijn de salty ham biscuits en pimento cheese. Op de menu's vind je vaak oesters, krabben en roodbaars uit de Chesapeake Bay, verse producten van de velden uit de omgeving, lokale wijnen en gebrouwen bier. 

Je kunt natuurlijk op heel veel plekken terecht voor een eenvoudige maaltijd. Daarnaast vind je in Richmond veel koffietentjes en kleine restaurants. Houd er rekening mee dat de prijs voor eten hoger ligt op de toeristische plekken, het eten op een drukke plek kan dan ook wel weer heel gezellig zijn.

Rondreizen VS

Deep South rondreis

Groepsreis New York & Washington

Great Smoky Mountains National Park

North Carolina

Shenandoah National Park

Virginia

West Virginia