--

Butte

Butte Montana

Butte telt ongeveer 35.000 inwoners en is daarmee 1 van de grotere steden in Montana. Het is 1 van de voornaamste vindplaatsen van koper aan het einde van de 19e eeuw en had destijds een groot aantal saloons, bars en een rosse buurt. 

Behalve goud en zilver was koper een belangrijk onderdeel van de lokale economie. Het was 1 van de meest welvarende steden van de VS. In 1910 woonden er meer dan 100.000 mensen in Butte. Mijnbouw vormt nog altijd een belangrijke bron van inkomsten. 

Bezienswaardigheden Butte

World Museum of Mining

Butte is 1 van de plekken waar al heel lang mijnbouw aanwezig is. Je kunt mijnen bezoeken, de mineral room bekijken en een inkijkje krijgen in hoe een mijnstad er aan het einde van de 19e eeuw uit zag. 

Our Lady of the Rockies

Dit beeld, dat bijna net zo groot is als het vrijheidsbeeld is gebouwd op de top van een berg en is 's avonds verlicht. Tussen juni en oktober kun je met een bustocht naar de top, maar er naartoe hiken is ook een optie. 

Copper King Mansion

Dit grote huis in Victoriaanse bouwstijl was ooit het huis van 1 van de grote koperbazen in Butte. Het huis kostte in 1888 meer dan 500.000$ om te bouwen, een gigantisch bedrag in die tijd. Je kunt vier keer per dag tussen mei en september een rondleiding volgen. Je kunt er zelfs verblijven, je krijgt dan de rondleiding gratis.

Mai Wah Museum

Dit museum is toegespitst op de geschiedenis van Aziaten in het westen van de VS. Voor zowel mijnbouw als de aanleg van de spoorwegen werden grote aantallen gastarbeiders ingezet, voornamelijk vanuit China. In de zomer is het museum elke dag geopend, maar buiten het seizoen kun je op afspraak het museum ook gewoon bezoeken. 

Berkely Pit

De Berkely Pit is een voormalige open kopermijn. Het water is zo vervuild door de zware metalen in de grond, dat de angst bestaat dat het water dat nog altijd stijgt, uitkomt in de Silver Bow Creek en daar het water zal vervuilen. Je kunt de Berkely Pit bezoeken. 

Lewis and Clark Cavern State Park

Lewis en Clark kom je vaak tegen als je in Montana, Wyoming of Idaho reist. Zij zijn een van de eersten geweest die de binnenlanden in kaart hebben gebracht met een expeditie. De grotten liggen wel 65 kilometer van Butte af, maar als je daar verblijft is het de moeite van een dagtripje wel waard. Je kunt er verschillende grotten bezoeken. 

Activiteiten rondom Butte

Montana ATV Adventures

Boek een rit met een quad dwars door de omgeving die in het teken staat van mijnbouw. Je kunt zowel een halve als een hele dag rijden. De minimumleeftijd om zelf te rijden is 16 met rijbewijs. Voor een tour van 5 uur betaal je $150 per persoon. Ga je met twee personen op een ATV dan betaal je 200$ in totaal. 

Hikes rondom Butte

Er zijn verschillende hikes te doen. De Maud S. Canyon loop is een aanrader en met 6,5 kilometer een prima afstand om te lopen. Een andere wandeling die leuk is om te doen is de Milwaukee Railroad hike van 2,9 km. 

Als onderdeel van je rondreis? 

Butte is goed te combineren met een rondreis Montana. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt tijdens je rondreis kun je ervoor kiezen om Butte alleen te bezoeken en door te rijden naar bijvoorbeeld Bozeman of als je de andere kant op gaat naar Helena of Missoula. Een voordeel van verblijven in de gebieden buiten Nationale Parken is dat je kunt rekenen op een meer authentieke ervaring.

Je zult merken dat er prachtige gebieden zijn die echt de moeite waard zijn, maar waar mensen niet komen omdat ze de focus puur op de nationale parken leggen. Ons advies zou zijn om tijdens je rondreis zeker 1 of 2 keer ook een stadje als Butte te kiezen. 

Rondreizen VS

Rondreis Noordwest USA

Rondreis USA/Canada

Billings

Bozeman

Glacier National Park

Helena

Montana

Yellowstone National Park