--

Yellowstone National Park

Informatie Yellowstone National Park

Yellowstone ligt voor het overgrote deel in de staat Wyoming, maar ook voor een klein stukje in Montana en Idaho. Het is 1 van de grootste en meestbezochte Nationale Parken van de Verenigde Staten. 

Onder Yellowstone bevindt zich een vulkanische hotspot. Een supervulkaan ligt onder het oppervlakte die elke 600.000 jaar gemiddeld uitbarst. Hoewel Yellowstone jaarlijks door miljoenen mensen bezocht wordt, zijn er slechts 2250 hotelkamers beschikbaar in Yellowstone zelf. De meeste mensen verblijven daarom buiten het nationaal park. 

yellowstone park

Yellowstone National Park informatie

Er zijn verschillende manieren om Yellowstone NP binnen te komen. Zo kun je vanuit Cody aan de oostzijde het park binnenkomen, via West Yellowstone of via Jackson. Ook via Red Lodge en Gardiner kun je het park binnenrijden. 

In Yellowstone vind je meer dan 10.000 warmwaterbronnen en meer dan 200 geisers in het Upper Geyser Basin. De Old Faithful is de meest bekende geiser in Yellowstone, voornamelijk omdat ze deze geiser goed kunnen voorspellen. Gemiddeld elke 92 minuten spuit het water hier tot wel 45 meter omhoog. Er zijn ook geisers die al jaren niet meer uitbarsten, maar ook veel geisers die wel met enige regelmaat water en stoom de lucht in blazen. 

Hoewel Yellowstone deels het hele jaar bereikbaar is, richten we ons op deze pagina op de periode tussen mei en oktober waarin vrijwel alle Nederlanders reizen naar de VS. Alleen in juli en augustus zijn alle wegen en faciliteiten geopend. Het park kan in die periode 24 uur per dag ingereden worden. Voor de meeste reizigers raden we aan in de avond en nacht bij voorkeur niet te reizen, omdat er ontzettend veel dieren leven die ook de weg gebruiken. Als je toch gaat rijden: doe voorzichtig en ga niet te snel zodat je tijdig kunt remmen voor overstekend wild. 

yellowstone national park

Populaire Hikes in Yellowstone NP

Belangrijk om te onthouden in Yellowstone is dat je uitsluitend op de paden loopt. Elk jaar opnieuw ontstaan er ongevallen door mensen die van paden afwijken. Het probleem in Yellowstone is dat veel gebieden slechts een dunne bovenlaag hebben, met daaronder kokend water, dat ook nog eens diep kan zijn. Blijf dus op de trails. Er is ruim 1400 kilometer aan aangelegde trails, dus je kunt je absoluut uitleven.

Houd er daarnaast rekening mee dat je op de meeste plekken meer dan 2000 meter boven zeeniveau zit. Er kan sneeuw liggen tot eind juni. Daarnaast zijn er plekken waar rivieren overgestoken moeten worden. Doe dit alleen als je een ervaren hiker bent en neem nooit risico's. De hikes die we hieronder beschreven zijn allemaal eenvoudig tot goed te doen. Ben je een expert-hiker, dan zijn er nog veel meer mogelijkheden. 

Storm Point trail loop

Deze route is 3,7 kilometer lang en grotendeels vlak. Je begint de wandeling bij de Indian Pond pullout waar je de auto neerzet. Vervolgens loop je over de open vlakte met uitzicht over de meadows. Het is er relatief rustig, hoewel het trail vaak in de lente en aan het begin van de zomer gesloten is vanwege de vele beren die in het gebied lopen. Je loopt langs bossen, stranden en water met onderweg mooie uitzichten, weg van de grote massa. Een eenvoudige hike, ideaal als je 1 dag in Yellowstone bent. 

Trout Lake

Deze hike kent een hoogteverschil van ongeveer 50 meter en is eenvoudig. Met een beetje geluk zie je otters of beren die zich tegoed doen aan forel in de rivier. Het pad begint bij een kleine pullout, ongeveer 2,5 kilometer ten zuiden van de Pebble Creek Campground. Ook hier geldt dat er veel beren in de omgeving zijn. Voor advies over beren kun je meer lezen op onze pagina over beren. 

Elephant Back mountain trail

Een eenvoudige wandeling van 2,5 kilometer door een prachtig bos. Het pad klimt ongeveer 250 hoogtemeters, maar je loopt op een goed onderhouden pad waardoor het relatief eenvoudig is. Je begint 1,5 kilometer ten zuiden van de Fishing Bridge kruising. 

Lone Star Geiser

Een aanrader omdat je in een rondje loopt. De totale tocht is 8 kilometer lang. Je begint bij de Kepler Cascades parkeerplaats. Het pad is goed toegankelijk. Je komt uit bij de Lone Star geiser. Deze spuit elke drie uur ongeveer de lucht in, tot wel veertien meter hoog. Het grote voordeel van de langere tochten is dat je 99% van alle bezoekers achter je laat en dus een veel betere ervaring hebt. Ook als je de geiser net gemist hebt en drie uur zou moeten wachten is de tocht de moeite waard. 

Meer hikes

Buiten bovenstaande hikes zijn er nog een groot aantal pittige hikes, die soms meer dan de moeite waard zijn. Sommige tochten brengen je tot boven de 3000 meter hoogte. We benoemen ze niet op deze pagina, omdat voor de meeste van dit soort hikes ofwel een permit nodig is ofwel een gedegen voorbereiding nodig is. Omdat de meeste mensen slechts enkele dagen doorbrengen in Yellowstone en de Grand Tetons is het voor veel mensen niet haalbaar om enorme hikes te maken.

Er zijn ook een heleboel korte, eenvoudige hikes naar watervallen, meertjes en natuurlijk de verschillende geisers en hotspots. Deze zijn eenvoudig te vinden. Als je maar 1 dag hebt in Yellowstone (raden we niet aan trouwens, want dat is eigenlijk te kort) raden we je aan je te beperken tot de hoofdwegen, maar wel waar mogelijk de loops te nemen die op veel plekken zijn. Die brengen je vaak makkelijk naar mooie plekjes ook.  

Yellowstone foto

Bezienswaardigheden Yellowstone NP

Old Faithful 

De meest toeristische plek van het nationaal park, maar nog altijd de moeite. We raden je aan hier al in de ochtend heen te gaan zodat het niet al te druk is nog. De geiser is zeker de moeite waard, maar loop ook eens door naar de achtergelegen geisers. Hier komt maar een fractie van de mensen, maar ook hier zijn verschillende geisers te vinden die met enige regelmaat de lucht in spuiten. 

old faithful

Grand Prismatic Spring

De foto bovenaan deze pagina is gemaakt door 1 van onze reizigers bij de Grand Prismatic Spring in Yellowstone. De kleuren worden veroorzaakt door algen en mineralen en zorgen voor een meer dan fotogeniek plaatje. 

Upper Geyser Basin en Morning Glory Pool

Een fantastisch gebied met veel houten wandelpaden langs geisers en allerhande thermische dingen die rondom gebeuren. Je komt langs poeltjes met kokend water en verschillende geisers. Het enige wat je hoeft te doen is vanaf Old Faithful verder te lopen. Je zult merken dat mensen veelal dichtbij de grote geiser blijven en maar weinig mensen echt het hele gebied rondlopen. Je zult positief verrast zijn over de rust als je een beetje bij de massa weg bent. 

De Lamar vallei

Omdat veel mensen vanuit West Yellowstone of Cody komen is de Lamar vallei veel minder bezocht. Toch is dit een van de beste plekken om wilde dieren, met name bizons te zien. Je kunt er hier honderden zien. Daarnaast kun je met een beetje geluk herten, coyotes en beren spotten. Sla het gebied dus niet te snel over!

Grand Canyon of the Yellowstone

Yellowstone Canyon is 39 kilometer lang. Er zijn verschillende uitzichtsplekken langs de doorgaande weg. De meest bekende is Artist Point. Je kan de canyon eigenlijk niet missen, omdat je er geruime tijd langs rijdt. Je kunt goed de diepte zien als je er langs komt. 

Mammoth Hot Springs

De Mammoth Hot Springs worden nog wel eens overgeslagen, maar zijn zeker de moeite waard, vooral omdat ze er heel anders uit zien dan andere plekken in het nationaal park. Als je beperkt de tijd hebt en niet over de highway 89 rijdt, kom je niet zomaar langs de Mammoth Hot Springs. Als je veel tijd hebt kun je omrijden, maar als je maar 1 dag hebt zouden we de extra tijd er niet per se voor nemen. 

En nog veeeeeel meer

We hebben een kleine selectie gemaakt, maar kunnen wel honderd plekken bedenken die je tijdens een bezoek aan het nationaal park zou moeten zien eigenlijk. Het is een kwestie van goed vooronderzoek doen en zelf bedenken wat voor jou de hoogtepunten gaan zijn. 

Activiteiten in en rondom Yellowstone

Kajakken op Yellowstone Lake

Je kunt een kajaktocht met wandeling doen in de ochtend of aan het einde van de middag. De minimumleeftijd is 7 jaar. Het is helaas niet goedkoop, je betaalt 135$ per persoon plus belasting en fooi. Wel een aanrader als je iets bijzonders wilt beleven!

Jackson Hole

Jackson is the place to be als het gaat om activiteiten. Raften, leren vliegvissen, wildlife tours, schieten en nog veel meer kun je boeken in Jackson Wyoming

West Yellowstone

West Yellowstone is een andere plek vanwaar je verschillende activiteiten kunt doen. 

Yellowstone natuur

Accommodaties en verblijfplaatsen Yellowstone

Verblijven rondom Yellowstone is niet goedkoop. Het nationaal park is enorm populair en wordt door miljoenen mensen bezocht elk jaar, waarvan het overgrote deel reist tussen eind mei en eind september. Bij West Yellowstone vind je motels en hotels, maar vrij beperkt. Een aanrader is Yellowstone Under Canvas (ook via Eager2Travel te boeken), waar je in een luxe safaritent middenin de natuur verblijft. 

Veel van onze reizigers brengen we onder in Big Sky. Behalve een mooi gebied is Big Sky ook aanzienlijk goedkoper. Een andere optie is overnachten in Jackson Hole, maar hotelprijzen daar variëren van 200 tot 800$ per nacht. Jackson is wel een ontzettend gezellig stadje met veel faciliteiten. Een goede tweede optie is verblijven in Driggs of Tetonia, een stuk verderop. 

Ook hier geldt: vermijd zoveel mogelijk de vrijdag en de zaterdag. De kosten rijzen dan de pan uit en het is aanzienlijk drukker in Yellowstone zelf.

Onze tips voor Yellowstone

  • Als je Old Faithful wilt zien zonder massa's is het aan te raden vroeg in de ochtend direct door te rijden naar de geiser. De meeste grote tourbussen zijn niet voor 10:00 bij de geiser. 
  • Maak een lijstje voor jezelf met plekken die je in ieder geval gezien wilt hebben en bezoek deze zoveel mogelijk in de ochtend. Vanaf het einde van de ochtend is het overal druk en beleef je het park toch anders. 
  • Sla ook de Grand Tetons niet over. Veel minder bezocht, maar prachtig. Bezoek de Oxbow Bend voor een mooi uitzicht op de bergen. 
  • Vertrek vroeg in de ochtend of aan het eind van de middag, maar vermijd rijden in de nacht ivm overstekend wild
  • Onthoud dat je in nationale parken over het algemeen geen bereik hebt met je mobiele telefoon
  • Zorg voor een volle tank voor je het park in gaat. Je kunt her en der wel tanken, maar vaak staat er een lange rij.
  • Er zijn in Yellowstone verschillende plekken om wat te eten, maar de kwaliteit laat enigszins te wensen over omdat het er vaak zo druk is. Wij raden onze reizigers vaak aan om vooraf wat boodschappen te doen en er een lekkere picknick van te maken op een mooi plekje. 
  • Bezoek het visitor center ook. Interessant en vaak zijn er rangers die je vragen kunt stellen over bijzondere plekjes die ze aanraden. 
  • Be Bear aware! Beren zijn leuk....van een afstandje. Houd beren wild door te zorgen dat ze niet bij eten en drinken kunnen. 

Rondreizen VS

Groepsrondreis Noordwest VS Natuur

Rondreis Noordwest USA

Rondreis USA/Canada

Grand Teton National Park

Jackson Wyoming

Montana

Wyoming