Washington staat

Informatie Washington (WA)

Het is altijd een beetje verwarrend: behalve Washington D.C. aan de oostkust is er ook een Washington state, helemaal linksboven in de Verenigde Staten. Washington is ideaal te combineren met een rondreis door West-Canada, maar ook een goed beginpunt voor een rondreis door de noordelijke staten van de VS. 

In Washington vind je onder andere Seattle, het North Cascades National Park, Olympic National Park en Mt. Rainier national park. Een ideale vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. 

Algemene informatie Washington state

  • De hoofdstad is Olympia
  • Er wonen ongeveer 7 miljoen mensen in de hele staat
  • De grootste stad is Seattle met ruim 600.000 inwoners
  • De Boeing-fabriek bevindt zich in Seattle
  • De hoogste berg in het gebied is bijna zo hoog als de Mont Blanc (4.400 meter)
  • Het hoogste punt is een (slapende) vulkaan
  • Mount Saint Helens is een vulkaan die in 1980 uitbarstte. De berg werd hierdoor 400 meter lager!

Steden in Washington

Seattle

De enige echt grote stad in de staat is Seattle. Seattle is een belangrijke stad en de plek waar je de Boeing fabrieken kunt vinden, waar Starbucks ooit van start ging en waar vele andere bedrijven zich gevestigd hebben. Seattle wordt vaak gecombineerd met een rondreis over Vancouver Island in Canada, omdat het erg dichtbij elkaar ligt.

Vanuit Seattle zijn walvis-safari's een aanrader. Met name orka's zijn in grote getalen te vinden en er zijn veel aanbieders van boottochten om walvissen te spotten. Het centrum van Seattle doet Europees aan. Pike Place markt is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar gezellig struinen langs winkeltjes en lokale producten. Ook de eerste starbucks vind je hier, maar je kunt erop rekenen dat er altijd een lange rij staat. 

Bezienswaardigheden zijn onder andere Pike Place Market, de Space Needle en rondleidingen bij Boeing. 

Seattle

Spokane

Met 200.000 inwoners een aardig grote stad. De stad is ontstaan vanuit de handel in bont en werd een handelspost voor handel tussen lokale indianen en Europeanen. Bezoek het Manito Park, de Spokane watervallen en het historische downtown met verschillende monumentale gebouwen. 

Olympia

Met slechts 45.000 inwoners is Olympia maar een kleine stad. Desondanks is het wel de hoofdstad van de staat Washington. In 1949 en 2001 werd de stad geraakt door aardbevinge. Het Olympic National Park ligt vlakbij, met 1 van de laatste echte oerbossen van de Verenigde Staten. 

Top Bezienswaardigheden

Olympic National Park

Van oceaanstranden tot bergtoppen met gletsjers: Olympic National Park is een fantastische route om te rijden tijdens een rondreis. Highway 101 is een scenic drive rondom het park. Het Hoh regenwoud, de besneeuwde toppen van Hurricane Ridge en de Sol Duc hot springs zijn nog maar een paar van de bezienswaardigheden. Er zijn enorm veel verschillende wandelroutes. Daarnaast vind je een groot aantal kampeerplekken die meer dan de moeite waard zijn. Washington State is ideaal gebied voor een camper-rondreis. 

San Juan eilanden

Deze eilanden kun je bereiken met een veerboot. Een goede plek om te zeekajakken, walvissen te kijken of je tegoed te doen aan plaatselijke delicatessen!

Mount Rainier National Park

Een absolute aanrader voor natuurliefhebbers is Mount Rainier national park. Niet alleen de indrukwekkend bergtop van Mount Rainier zelf, maar bezoek ook zeker het Sunrise en Paradise gebied in het nationaal park. Voor wandeltochten langs enorme watervallen en oude bossen kun je hier je hart ophalen. De Scenic Railroad is leuk om met kinderen te ondernemen. De klassieke stoomtrein in combinatie met het landschap zijn een bijzonder leuke manier om een dagje uit te plannen. 

De North Cascades

Dit nationale park wordt niet veelbezocht in tegenstelling tot de grote publiekstrekkers als Zion NP en de Grand Canyon verder naar het zuiden. De North Cascades Scenic Byway is een prachtige route die je langs verschillende berglandschappen leidt. Een aantal van de mooiste hikes vind je in dit nationale park. 

Mount St. Helens National Volcanic Monument

In 1980 barstte deze vulkaan uit. Een gebied van 200 kilometer werd ontbost en 57 mensen kwamen om het leven. Het landschap rondom de berg is een indrukwekkend gezicht en laat zien hoe de natuur herstelt van een vulkaanuitbarsting. Het gebied wordt voor onderzoeksdoeleinden gebruikt, maar is ook een geliefde plek voor wandeltochten. De berg zelf verloor 400 meter van de top. Er zijn weinig plekken waar je een dergelijke recente uitbarsting zo goed kunt zien. 

St Helens

Snoqualmie Falls

Deze watervallen worden jaarlijks door anderhalf miljoen mensen bezocht en zijn 1 van de meestbezochte bezienswaardigheden in Washington State. Je kunt de waterval van 82 meter hoog zien ten oosten van Seattle tussen Fall City en Snoqualmie. Je hoeft verder niet ver te lopen, slechts 100 meter van de parkeerplaats sta je bovenaan de waterval. Om naar de rivier te lopen daal je in 800 meter ongeveer 90 meter naar beneden. 

Mount Baker Highway

Deze weg leidt je door bijna 100 kilometer aan fantastische uitzichten en mogelijkheden om te recreeren. De weg begint in Bellingham bij het Ranger Station. Je kunt hier onder andere een kaart van het gebied halen. Hiken, fietsen of gewoon sightseeing is ideaal. Bezoek de Nooksack watervallen of Artist Point. 

Leavenworth

Niet te vergelijken met Leavenworth in Kansas dat vooral uit films bekend is. Leavenworth Washington is grotendeels gebouwd op invloeden vanuit Duistland (Bavaria) en is een stukje Duitsland in de VS in veel opzichten. Er zijn het hele jaar door festivals en evenementen. 

Activiteiten Washington State

Voor avonturiers is Washington een perfect gebied. Van regenwouden tot woestijn, alpiene gebieden en moerasgebieden heeft het alles om uiteenlopende activiteiten te ondernemen. 

Zeekajakken

Er zijn aan de kust veel plekken waar je kunt zeekajakken. Op sommige plekken heb je zelfs kans om tijdens je kajaktocht Orka's tegen te komen. 

Raften

Op verschillende rivieren is raften mogelijk, van eenvoudig tot vrij heftig. De White Salmon rivier heeft bijvoorbeeld water tot klasse vier. Dat is al aardig extreem!

Hiken en biken

Mountainbiken, al dan niet met hulp van een elektrische mountainbike, maar ook hikes zijn vrijwel overal mogelijk. Elk gebied is anders, maar met name de gebieden met hoge bergen zijn aanraders voor mooie dagwandelingen. Zoals overal in de VS geldt dat trails niet per se superduidelijk gemarkeerd zijn, dus bereid je goed voor voordat je gaat wandelen.

Houd er ook rekening mee dat je in "Bear Country" bent. Zorg dat je voorbereid bent op het tegenkomen van beren. 

Tips voor rondreizen

Scenic Byways

Een uitstekende manier om een staat te verkennen is het nemen van Scenic Byways. Er bestaat een compleet netwerk van byways in de hele Verenigde Staten. Sommigen daarvan zijn heel populair, terwijl andere byways je langs plekken sturen waar je nauwelijks mensen tegenkomt. We raden je aan om goed te onderzoeken welke byways er in de staat zijn die je bezoekt. Trek er de tijd voor uit en doe vooraf onderzoek naar de mooiste plekjes om te stoppen. 

Bouw rust in

Niemand kan alles zien tijdens een rondreis. Washington state wordt veelal bezocht door mensen die eerder in de Verenigde Staten zijn geweest. Het zo snel mogelijk afleggen van zoveel mogelijk afstand is dan niet de ideale manier om te reizen. Boek gerust eens vijf dagen op een vaste plek bijvoorbeeld. Als je elke dag een mooie hike kunt maken krijg je veel meer feeling met een bepaald gebied. In Washington zouden we aanraden om bijvoorbeeld Mount Rainier National Park langer te bezoeken vanwege de vele mogelijkheden en mooie uitzichten. 

Washington State

Rondreizen VS

Groepsrondreis Noordwest VS Natuur

Rondreis Noordwest USA

North Cascades National Park

Olympic National Park

Portland

Seattle

Vancouver