Route 66

Route 66 - the Mother Road

Route 66 is een autoroute in Amerika die de meeste mensen van naam wel kennen. Ondanks dat de route in de jaren 80 officieel is opgeheven, pakken veel mensen nog steeds al te graag de auto om (een deel van) deze route te rijden. Route 66 begint in Chicago en eindigt in Los Angeles, bijna 4000 kilometer verderop. Als je deze autoroute gaat rijden weet je 1 ding zeker: je zult dit nooit meer vergeten!

Als je de gehele route gaat rijden, vereist dat een goede voorbereiding. Op deze pagina helpen we je daar een beetje mee op weg. Tijdens deze onvergetelijke route kom je onder andere langs St. Louis, Tulsa, Oklahoma, Santa Fe, Grand Canyon National Park, Las Vegas en Los Angeles. Je reist maar liefst door 8 staten: Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona en Californië. 

Hoe lang je over de gehele route doet is compleet afhankelijk van hoeveel stops je onderweg wilt maken en hoe lang je wilt verblijven op iedere locatie waar je gaat overnachten. Het is absoluut haalbaar om in 2,5 weken tijd de route te rijden waarbij je onderweg diverse stops mee kunt pakken. Indien je langer de tijd hebt, is het ook zeker een aanrader om een langere periode voor de reis te reserveren. Zodoende kun je iets meer rustmomenten pakken en langer genieten van de stops. Let op: Als je de gehele route gemiddeld 70 kilometer per uur rijdt, ben je zonder stops zo'n 50,5 uur onderweg. Weet dus waar je aan begint!

Op deze pagina kun je meer informatie vinden over de route van Route 66 en onder andere tips voor tijdens het rijden, voor onderweg, voor overnachtingen, eten en drinken en het tijdverschil. We houden hierbij een planning aan van 17 dagen.

Route 66 voorbeeldplanning

We delen hieronder de iconische Route 66 op in een aantal stukken. Zodoende kun je ook informatie vinden over slechts een deel van de Route 66 als je enkel een stukje mee wilt pakken. Uiteraard is het ook een mogelijkheid om de autoroute andersom te rijden.

Per dag staat aangegeven hoe lang je ongeveer onderweg bent en wat leuke stops zijn voor onderweg. Indien je minder dagen wilt besteden aan de Route 66 (niet aan te raden), dan kun je kortere rij-dagen aan elkaar plakken en stops weglaten. De route verlengen kun je door meerdere nachten op een bepaalde plek te overnachten of door extra overnachtingslocaties toe te voegen.

Route van Route 66

Dag 1: Vlucht naar Chicago
Dag 2: Chicago ontdekken
Dag 3: Deel 1 reisroute - Chicago naar Springfield
Dag 4: Deel 2 reisroute - Springfield naar Saint Louis
Dag 5: Deel 3 reisroute: Saint Louis naar Springfield
Dag 6: Deel 4 reisroute - Springfield naar Tulsa
Dag 7: Deel 5 reisroute - Tulsa naar Oklahoma City
Dag 8: Deel 6 reisroute - Oklahoma City naar Amarillo
Dag 9: Deel 7 reisroute - Amarillo naar Santa Fe
Dag 10: Sante Fe ontdekken
Dag 11: Deel 8 reisroute - Santa Fe naar Albuquerque
Dag 12: Deel 9 reisroute - Albuquerque naar Grand Canyon
Dag 12: Grand Canyon ontdekken
Dag 13: Deel 10 reisroute - Grand Canyon naar Las Vegas
Dag 14: Las Vegas ontdekken
Dag 15: Las Vegas naar Los Angeles
Dag 16: Los Angeles ontdekken
Dag 17: Los Angeles en terugvlucht

In het onderstaande kaartje staan de overnachtingslocaties aangegeven (blauw) en interessante stops voor onderweg (oranje).

Route 66 van dag tot dag

Deel 1: Chicago naar Springfield (Illinois)

Je kunt gerust nog één of meerdere dagen in Chicago vertoeven voordat je begint aan de iconische Route 66. Het is immers de derde grootste stad van de Verenigde Staten. Tussen Adams Street en Michigan Avenue kun je vervolgens het startpunt vinden van Route 66. Onderweg naar Oklahoma rijdt je door een schitterend landschap met onderweg schattige motels, oude benzinepompen en bijzondere villa's. Een leuke stop is de kleinste gevangenis van de staat in Gardner, met slechts twee cellen. Onderweg eten is geen probleem, je kunt voldoende diners vinden in het thema van de autoroute. Ook kom je onderweg langs de stad Bloomington met uiteraard voldoende mogelijkheden. In Springfield kun je onder andere bezienswaardigheden vinden die te maken hebben met Abraham Lincoln, zoals zijn huis en zijn graf, maar ook een museum.

Chicago, startpunt Route 66

Tips Chicago

Details:

 • Afstand van Chicago naar Springfield (Illinois): 3 uur en 10 minuten, 202 mijl (zonder stops)

 • Aangeraden aantal overnachtingen: 1

Deel 2: Springfield naar Saint Louis (Missouri)

Deel 2 van de reisroute brengt je van Springfield naar Saint Louis, langs de maisvelden. Saint Louis is een leuke stad met veel cultuur. Ook is het een echte muziekstad. Onder andere Chuck Berry en Tina Turner hebben hier veel optredens uitgevoerd waar ze groot mee zijn geworden. Onderweg kom je niet hele bijzondere bezienswaardigheden tegen, maar in Saint Louis is voldoende te beleven. Bezoek zeker de Gateway Arch met het indrukwekkende uitzicht over de stad. Aan de zuid-westzijde van de stad kun je het attractiepark Six Flags vinden in Eureka. Een leuke stop voordat je de stad binnen rijdt is de Gateway Classic Cars in O'Fallon, voor als je geïnteresseerd bent in oude auto's.

Saint Louis, Missouri, Route 66

Details:

 • Afstand van Springfield (Illinois) naar Saint Louis: 1 uur en 30 minuten, 96 mijl (zonder stops)

 • Aangeraden aantal overnachtingen: 1

Deel 3: Saint Louis naar Springfield (Missouri)

Deel drie van de reisroute is de route van Saint Louis naar Springfield in Missouri. Hierbij kom je langs een aantal vervallen gebouwen door het officiële opheffen van de route. Een interessante stop onderweg is de Meramec Caverns in Stanton. Elke 20 tot 30 minuten kun je deelnemen aan een tour door de grot. Indien je op zoek bent naar wat adrenaline wordt hier ook een zipline adventure aangeboden. Verder zie je onderweg heerlijk veel wijngaarden. In Springfield kun je veel barretjes en gebouwen vinden in het thema van Route 66. Ook een bezoek aan een oude diner is de moeite zeker waard.

Missouri, Route 66

Details:

 • Afstand van Saint Louis naar Springfield (Missouri): 3 uur en 20 minuten, 217 mijl (zonder stops)

 • Aangeraden aantal overnachtingen: 1

Deel 4: Springfield naar Tulsa (Oklahoma)

Het vierde deel van de reisroute brengt je naar Tulsa, een stad met ook weer veel cultuur maar ook veel gebouwen met een bijzondere architectuur. Ook kunst en art-deco kun je hier veel vinden! De route vandaag is niet mega lang, waardoor je onderweg wat leuke stops kunt maken of wat langer Tulsa kunt ontdekken. Indien je geïnteresseerd bent in de Amerikaanse Burgeroorlog raden we een stop aan bij Wilson's Creek National Battlefield. Een ticket kost 10 dollar (ouder dan 16 jaar) als je lopend het gebied wil verkennen en met de auto het gebied verkennen kost 20 dollar, ongeacht hoeveel inzittenden er in de auto aanwezig zijn. Ook een stop in Galena is interessant, dit is een oude mijnstad. Aanvullend op de showroom met oude auto's van gisteren kun je vandaag oude motoren bekijken bij het Route 66 Vintage Iron Motorcycle Museum in Miami (gratis).

Route 66, Eager2Travel

Details:

 • Afstand van Springfield (Missouri) naar Tulsa: 2 uur en 45 minuten, 181 mijl (zonder stops)

 • Aangeraden aantal overnachtingen: 1

Deel 5: Tulsa naar Oklahoma City (Oklahoma)

Het vijfde deel van de reisroute is van Tulsa naar Oklahoma City. Hier kun je veel mooie stadsparken vinden, maar ook hele gezellige wijken om doorheen te struinen. Een beetje meepakken van vroeger kun je in het National Cowboy & Western Museum. In de avond raden we zeker aan om een drankje te gaan doen in het levendige stadsgedeelte.

Bizons Oklahoma en Texas, Route 66

Tips Oklahoma City

 • Afstand van Tulsa naar Oklahoma City: 1 uur en 35 minuten, 106 mijl (zonder stops)

 • Aangeraden aantal overnachtingen: 1

Deel 6: Oklahoma City naar Amarillo (Texas)

Amarillo is de eindstop van het zesde gedeelte van de Route 66 route. Waan jezelf in de oude tijd van cowboys en indianen. Breng ook zeker een bezoek aan de Cadillac Ranch (kan ook morgenochtend). Dit is een kunstwerk van diverse autowrakken. Mensen die geïnteresseerd zijn in paarden en paardenraces kunnen het leuk vinden om de American Quarter Horse Hall of Fame & Museum te bezoeken. Ook kun je hier de Amarillo botanische tuinen vinden. Ben je hier in de derde week van september? Kijk dan vooral of je de Tri-Stae Fair & Rodeo kunt bezoeken. Onderweg is een leuke stop het Route 66 Museum in Clinton. Probeer onderweg naar Amarillo ook direct wat bizons te spotten! Meestal niet heel erg lastig in dit gebied.

Cadillac Range, Route 66

Details:

 • Afstand van Oklahoma City naar Amarillo: 3 uur en 50 minuten, 260 mijl (zonder stops)

 • Aangeraden aantal overnachtingen: 1

Deel 7: Amarillo naar Santa Fe (New Mexico)

Dit reisdeel van de Route 66 reis je door naar Santa Fe, de hoofdstad van New Mexico. Het oude stadscentrum met het Barrio de Analco Historic District is zeker de moeite waard. Ook kom je in Santa Fe hele mooie gebouwen tegen, zoals de Cathedral Basilica, de Loretto Chapel en de San Miguel Chapel. Bezoek ook zeker de Sante Fe Farmer's Market als je daar de kans toe hebt. Onderweg naar Sante Fe kun je een stop maken bij de muurschilderingen in Tucumcari en bij het midway point van de Route 66, het Midpoint Café in Adrian, Texas. Leuke stop voor een foto!

Santa Fe, Route 66, Eager2Travel

Tips Santa Fe

Details:

 • Afstand van Amarillo naar Santa Fe: 4 uur en 15 minuten, 279 mijl (zonder stops)

 • Aangeraden aantal overnachtingen: 2

Deel 8: Santa Fe naar Albuquerque (New Mexico)

Albuquerque is het eindpunt van het achtste gedeelte van de Route 66 route. Na de hoofdstad van New Mexico bezocht te brengen breng je nu een bezoek aan de grootste stad van deze staat. Wandel zeker naar de Old Town, waar je diverse musea kunt vinden, maar ook leuke winkels, restaurants en prachtige gebouwen. Als je liever wat meer de natuur intrekt, dan kun je dit eenvoudig doen door net een stukje de stad uit te rijden. Als je de stad graag van bovenaf wil bekijken is het leuk om een ticket te kopen voor de Sandia Peak Tramway.

Albuquerque, New Mexico, Route 66

Tips Albuquerque

Details:

 • Afstand van Santa Fe naar Albuquerque: 1 uur en 10 minuten, 64 mijl (zonder stops)

 • Aangeraden aantal overnachtingen: 1

Deel 9: Albuquerque naar Grand Canyon (Arizona)

De Grand Canyon is uiteraard een echt hoogtepunt van de Route 66 route die we zeker aanraden om mee te pakken. We raden daarnaast dan ook aan om hier twee nachten te overnachten zodat je voldoende tijd hebt om dit nationale park te ontdekken en eventueel een leuke activiteit te ondernemen zoals een helikoptervlucht. Onderweg naar de Grand Canyon kun je een stop maken bij Petrified Forest National Park en Painted Desert. Indien je dat van plan bent raden we je aan hier een extra nacht te overnachten in verband met de langere reistijd vandaag. 

Grand Canyon National Park, Route 66

Tips Grand Canyon

Details:

 • Afstand van Albuquerque naar Grand Canyon: 6 uur en 10 minuten, 410 mijl (zonder stops)

 • Aangeraden aantal overnachtingen: 2

Deel 10: Grand Canyon naar Las Vegas (Nevada)

Na de tiende rij-dag kom je aan in het bruisende Las Vegas met haar prachtige hotels en gokhallen. We raden je aan om hier twee nachten te overnachten, zodat je voldoende tijd hebt om de Strip maar ook Fremont Street te verkennen. Door op de onderstaande link te klikken kom je op onze Las Vegas pagina met heerlijk veel tips over wat je hier allemaal kunt beleven. Een leuke stop onderweg is Kingman, waar je ook een (kleiner) Route 66 Museum kunt vinden.

Las Vegas, Route 66, Eager2Travel

Tips Las Vegas

Details:

 • Afstand van Grand Canyon naar Las Vegas: 4 uur en 20 minuten, 280 mijl (zonder stops)

 • Aangeraden aantal overnachtingen: 2

Deel 11: Las Vegas naar Los Angeles (Californië)

Het eindpunt van de Route 66 route is Los Angeles. In Los Angeles kun je je ook prima nog een dag of twee vermaken. We raden aan om hier een derde dag aan vast te plakken als je een van de attractieparken wil bezoeken. Ook leuke tips zijn een bezoek aan de Observatory (met uitzicht over het Hollywood Sign), een bezoek aan de Santa Monica Pier en wandelen over Hollywood Boulevard. Als je even de stad wilt ontvluchten kun je gemakkelijk het strand bezoeken.

Los Angeles, Route 66

Tips Los Angeles

Details:

 • Afstand van Las Vegas naar Los Angeles: 4 uur en 10 minuten, 270 mijl (zonder stops)

 • Aangeraden aantal overnachtingen: 2

Route 66 verlengen

Blijf je langer in the States? Dan kun je vanuit Los Angeles gemakkelijk een bezoek brengen aan Joshua Tree National Park (2 uur en 10 minuten rijden), Cleveland National Forest (2 uur en 15 minuten rijden), de stad San Diego (1 uur en 55 minuten rijden), Sequoia National Forest (3 uur en 40 minuten rijden), of, net iets verder weg, Los Padres National Forest (4 uur en 30 minuten rijden).

Overnachten Route 66

Indien je in het laagseizoen reist hoef je in de meeste gevallen niet van tevoren een motel- of hotelkamer te boeken. Er zijn ontzettend veel hotels en motels te vinden langs de Route 66 en in het laagseizoen is het meestal niet lastig een plekje te vinden. Zodoende kan je zelf on the road bepalen waar je slaapt. Indien je wat meer zekerheid wil of in het hoogseizoen reist kunnen je wel aanraden om vast het een en ander vooruit te boeken of om vast te informeren naar de drukte.

Eet- en drinkgelegenheden zijn er ook voldoende, al raden we wel om in de ochtend even een supermarkt te bezoeken voor voldoende drinken en wat snacks. Mocht je wat langer onderweg zijn, heb je in ieder geval wat bij je.

Kosten Route 66

De kosten zijn erg afhankelijk van je vliegtickets en wat voor auto je wil huren. Hieronder geven we de ongeveer prijzen aan in het laagseizoen. Houd er rekening mee dat prijzen kunnen wijzigen, dit is enkel om je een indicatie te geven.

 • Vluchten: +/- 600 - 800 euro per persoon (tarieven laagseizoen)

 • Autohuur: +/- 550 euro voor een normale vierpersoons auto

 • Brandstof: +/- 250 euro

 • Overnachtingen: +/- 50 - 100 euro per dag per persoon (ook leuk: deels kamperen!)

 • Maaltijden: +/- 25 - 35 dollar per dag per persoon

 • Visa kosten: 14 dollar per persoon

Tips Route 66

 • In Amerika kun je soms mijlen lang geen tankstation tegenkomen. Neem het zekere voor het onzekere en tank bij een kwart tank de auto vast vol.

 • Neem voldoende water en snacks mee. In veel supermarkten kun je grote waterflessen kopen maar ook grootverpakkingen met kleine flesjes.

 • Je legt een flink stuk af en daardoor zal ook het klimaat verschillen. Neem daarom zowel kleding mee voor koude, regenachtige dagen als kleding voor warme dagen.

 • Bekijk goed welke tas of koffer fijn is om mee te nemen. Je slaapt niet altijd meerdere nachten op een plek, waardoor het fijn is als je snel de spullen kunt pakken die je zoekt.

 • Calculeer altijd een paar extra dagen in voor de zeker. Door verschillende omstandigheden (het weer, een gepland uitje dat een dag is verplaatst, een lekke band, moeheid) kan het zijn dat je langer over de route doet.

 • Koop een kaart van de Route 66. Aangezien de route officieel gezien niet meer bestaat, kun je deze niet vinden op moderne kaarten. Ook niet op Google Maps. 

 • Bekijk ook vooral de informatie op de officiele Route 66 website.

Route 66 wegen

Tijdverschil

Tijdens Route 66 zul je te maken krijgen met tijdsverschil. Geen mega grote verschillen, maar wel handig om te weten.

 • In Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas en Arizona gaat het om de Central Time Zone. Hier is het 7 uur vroeger dan in Nederland tijdens de zomertijd.

 • In New Mexico gaat het om de Mountain Time Zone. Hier is het 8 uur vroeger dan in Nederland tijdens de zomertijd.

 • In Californië gaat het om de Pacific Time Zone. Hier is het 9 uur vroeger dan in Nederland tijdens de zomertijd.

 • In Arizona gaat het om de gaat het om de Pacific Time Zone, maar in het Navajo reservaat in deze staat gaat het om de Mountain Time Zone (wij hebben het niet bedacht). 

Rondreizen VS

Gezinsreis Nationale Parken VS

Gezinsreis rondreis Californië

Groepsreis Californië 18-39 jaar

Groepsreis Nationale Parken USA 18-39

Rondreis Californië

Rondreis Nationale Parken

Albuquerque

Arizona - de Grand Canyon State

Californie

Chicago

Grand Canyon National Park

Illinois

Kansas

Las Vegas

Los Angeles

Missouri

New Mexico

Oklahoma

Oklahoma City

Santa Fe

Texas