State Parks in de VS A-I

State Parks in de VS

State Parks zijn parken of gebieden die beschermd worden door de staat. In tegenstelling tot Nationale Parken die landelijk worden beheerd, worden State Parks door de betreffende staat beheerd. Over het algemeen zijn State Parks kleiner dan Nationale Parken (niet altijd) en zijn er meer dingen toegestaan. Hoewel State Parks vaak minder aandacht krijgen dan de grote en bekende Nationale Parken is het een absolute aanrader om tijdens je rondreizen door de Verenigde Staten ook State Parks mee te nemen in je planning. 

In dit artikel beschrijven we een aantal van de mooiste State Parks in de Verenigde Staten. Er zijn in totaal ruim 6.600 State Parks, waarvan sommigen heel klein en echt een park. Ook historische plekken krijgen soms de aanduiding State Park. 

Een ander voordeel van State Parks? Veel ervan zijn gratis te bezoeken, veel minder druk en met soms minimaal zo mooie landschappen als sommige van de bekendere Nationale Parken.

Alabama State Parks: Gulf State Park

De witte zandstranden van het Gulf State Park zijn heel herkenbaar en de belangrijkste reden om naar dit State Park te gaan. Je kunt er ontzettend veel activiteiten ondernemen, waaronder geocaching, kajakken, SUP en Segway tours. Zoals in veel state parks is er een camping aanwezig. Er is een pier waar je kunt vissen en verschillende wandelroutes. Bij de Camp Store kun je eventueel een fiets huren. 

Alaska - Chugach

1 van de grootste State Parks in de Verenigde Staten met ruim 2000 vierkante kilometer aan oppervlakte (!!) vind je in het zuiden van Alaska. De Chugach Mountains bepalen voor een groot deel het landschap, evenals Eklutna Lake. Het State Park is vooral bedoeld om recreatie en bescherming aan te bieden. Je kunt er paardrijden, met de boot terecht, fietsen, off-road rijden en sneeuwscooter rijden. Houd er rekening mee dat het geen echte toeristenbestemming is, maar veel Amerikanen hun eigen materialen meenemen. Dit State Park kun je vinden net onder Anchorage en wordt door veel inwoners van Anchorage bezocht. 

Aanrader: de Thunder Bird falls van bijna 70 meter hoog bereik je via een eenvoudige wandeling van anderhalve kilometer en zijn de moeite van een bezoek waard. Wil je hiken, dan kun je alle kanten op in het Chugach State Park of National Forest. Houd er rekening mee dat er beren kunnen zijn en houd er rekening mee dat bij een aantal wandelingen rivieren overgestoken moeten worden. Maak dus alleen wandelingen op het niveau dat je aan kunt en zorg dat je voorbereid op pad gaat. 

Chugach State Park

Arizona: Lost Dutchman State Park

Ten Oosten van Phoenix Arizona vind je Lost Dutchman State Park, gelegen bij de Superstition Mountains. Het park is genoemd naar de Lost Dutchman's Gold Mine, een legende uit de goudzoekerstijd. 

In het state park vind je parkeergelegenheid, een camping, verschillende hikes in het Tonto National Forest en is slechts 129 hectare groot. Er zijn verschillende trails. De bekendste is de Jacob's Crosscut Trail van slechts anderhalve kilometer. 

Het State Park staat verder vooral bekend om de kenmerkende rode rotsen die afsteken tegen de andere kleuren. Ook vind je verschillende cactussen en ben je in een echt woestijnlandschap. Het State Park grenst aan het Tonto National Forst. 

Lost Dutchman State Park

Arkansas - Devil's Den

Devil's Den in Arkansas laat je de Ozarks zien met mogelijkheden om te wandelen, mountainbiken, paardrijden, kanoën en vissen. Er is een wandeltocht van ruim 23 kilometer (Butterfield Hiking Trail) dat voor ervaren wandelaars een aanrader is. Je kunt dit State Park vinden in de Lee Creek Valley. Er is een kampeerplaats en mogelijkheid om paard te rijden.

Ook is er een zwembad dat in de zomer geopend is. Een aantal festivals wordt jaarlijks in het state park gehouden, zoals het Ozark Mountain Bike festival in de lente. Er zijn een tiental uitgezette wandeltochten te doen. 

Verblijven in het park is mogelijk in cabins die je kunt reserveren of op een camping. 

Californië - Salt Point

Salt Point State Park vind je aan de westkust van Californië, op ongeveer twee uur rijden ten noorden van San Francisco. Het park is ongeveer 2500 hectare groot en laat de ruige kustlijn van Californië zien. Er zijn verschillende hikes te maken langs de kustlijn. Onder water leven veel dieren. Ook dit gedeelte van het park is beschermd. Het is mogelijk hikes te maken, te duiken, vissen en kamperen. Voor reizigers die de westkust van Californië willen bezoeken en mogelijk via de kust naar Portland of Seattle willen reizen is dit een aanrader. 

Salt Point

Colorado - Eldorado Canyon

Met meer dan 500 rotsklim-routes is Eldorado Canyon een populaire plek onder klimmers. Je kunt het vinden tussen Boulder en Denver. De parkeergelegenheid is beperkt, maar het is mogelijk om vanuit Boulder of Denver een shuttlebus te nemen. Met name in de weekenden kan het erg druk zijn. Een daily pass kost 10$ per auto. 

Zoals veel State Parks is het overgrote deel van de activiteiten die je er kunt doen voorbehouden aan mensen die hun eigen materiaal meenemen. Of het nu om off-road rijden gaat, vissen, paardrijden of fietsen: vrijwel iedereen neemt zijn eigen spullen mee. Je zult dan ook veel trailers en grote trucks tegenkomen. Toch zijn er ook voor wandelaars genoeg mooie trails om te lopen.

Neem Highway 170 om bij het State Park te komen. Overnachten kan in Eldorado Springs, Boulder of Denver.

Connecticut - Dinosaur State Park 

Gelegen onder de stad Hartford in Connecticut vind je Dinosaur State Park. Het is 1 van de plekken waar ontzettend veel dinosaurus-sporen zijn gevonden (meer dan 2000). Er loopt een wandelpad van ongeveer 3 kilometer langs de belangrijkste plekken. Bij opgravingen werden in 1966 2000 sporen gevonden bij de bouw van een nieuw gebouw. 500 sporen vind je in het expositiegebouw, de overige 1500 sporen zijn opnieuw begraven om ze te behouden voor de toekomst. 

Als je Connecticut bezoekt met kinderen is het zeker een aanrader om Dinosaur State Park te bezoeken.

Delaware - Cape Henlopen

Delaware is de enige staat in de VS die geen nationale parken heeft. Cape Henlopen is een State Park waar je onder andere twee vuurtorens kunt vinden. Cape Henlopen is vernoemd naar een Nederlandse handelaar. Het State Park is slechts 21 vierkante kilometer groot. Het grootste deel is geopend tussen zonsopgang en zonsondergang. Je kunt er wandelen, zwemmen en surfen. 

Florida - Ichetucknee Springs

Een tongbreker, maar ook een prachtige bestemming in Florida. Dit State Park sluit regelmatig vanwege drukte. Bezoek voor je gaat de website van het State Park. Het State Park staat vooral bekend als perfecte plek om te tuben, waarbij je in een rubberband door het water beweegt. De 8 grote kristalheldere bronnen zijn de grote trekpleister voor dit State Park. Er zijn drie natuurwandelpaden die je meer vertellen over het gebied. Snorkelen, wandelen, zwemmen, picnics, duiken en tubing zijn de meest populaire activiteiten. Er is een restaurant, een mountainbikepad, een visitor center en een speeltuin. 

Dit State Park ligt ten westen van Jacksonville en op ongeveer 2,5 uur rijden boven Orlando. 

Ichetucknee springs

Georgia - Tallulah Gorge

Het Tallulah Gorge State Park heeft een canyon van ruim 300 meter diep die je vanaf verschillende wandelpaden en uitzichtspunten kunt bekijken. Loop bijvoorbeeld de Sliding Rock Trail naar de Bridal Veil watervallen waar je van een rots het water in kan glijden. In de canyon wordt tussen april en november ook regelmatig wildwaterkajakken gedaan door kajakkers. Tallulah Gorge ligt boven Atlanta (ongeveer een uur rijden) en onder Knoxville Tennessee. 

De State Parks worden per staat in alfabetische volgorde weergegeven. 

Hawaii - Waimea Canyon

De Grand Canyon van de stille oceaan is de andere benaming voor het imposante Waimea Canyon. Met prachtige rotskleuren, watervallen en top uitzichten kun je hier geweldige foto's maken. De Waimea Canyon Road geeft je een overzicht met de beste uitzichtspunten. Een aanrader voor mensen die dit gebied bezoeken is om ook Kokee State Park mee te pakken. Hier vind je vooral veel hikes. Dit State Park vind je op Hawaii Island. Met een vlucht vanaf Honolulu kun je hier het makkelijkst komen. 

Idaho - Farragut

Gelegen boven Spokane is Farragut een State Park dat door de Amerikaanse marine gebruikt werd om te trainen. Het State Park is slechts 1600 heactare groot. Bijna 300.000 Amerikaanse mariniers kregen hun basistraining in Farragut in de tweede wereldoorlog. In het State Park kun je zwemmen, hiken en kamperen. Er is een vliegveldje voor op afstandbestuurbare vliegtuigen en een museum over de geschiedenis van het gebied. 

Rondreizen VS

Gezinsreis Nationale Parken VS

Gezinsreizen West-Canada

Groepsreis New York & Washington

Acadia National Park

Arches National Park

Badlands National Park

Banff National Park

Big Bend National Park

Black Canyon of the Gunnison National Park

Bryce Canyon National Park

Canyonlands National Park

Capitol Reef National Park

Carlsbad Caverns National Park

Channel Islands National Park

Coconino National Forest

Congaree National Park

Crater Lake National Park